Ötosi ve Distosi Doğum: Farkı Nedir?

Ötosi ve Distosi Doğum: Farkı Nedir?

Son Güncelleme: 19 Mart, 2019

Ötosi ve Distosi Doğum: nedir bunlar? Muhtemelen hamilelik kitaplarında veya dergilerde bu terimler hakkında yorumlar okudunuz veya arkadaşlar arasında geçen bir konuşmada duydunuz.

Bu yazıda size, ötosi ile distosi doğum arasındaki fark ile birlikte bu doğumların özelliklerini anlatacağız.

Ötosi ve Distosi Doğum

Ötosi ve Distosi doğumlar, doğumun teknik iki sınıflandırmasıdır. Bu terimler, sadece tıp uzmanları tarafından kullanılmaktadır. Fakat bu terimler, tanım olarak neye karşılık geliyor?

Ötosi Doğum

Ötosik doğurma veya doğum, bir doktorun müdahalesine gerek kalmadan gelişen doğumdur. Genellikle “doğal” olarak bilinen ve normal yolla gelişen bir doğumdur.

Ötosik bir doğum beklendiğinde, doğum tarihi kesin olarak öngörülemez. Bu tür bir doğum, genellikle 37 ila 41 hafta arasında gerçekleşir.

ötosi ve distosi

Zamanı geldiğinde bebek, kafası doğal olarak doğum kanalında veya iki kasık kemiği arasında olacak şekilde konumlandırılır. Kasılma ve itme yoluyla, zaten rahimden ayrılmaya hazır olan bebek, dışarı çıkar.

Doktorun amacı kadını doğuma hazırlamak ve duygusal olarak dengelemektir. Doktor, ayrıca normal doğum yapmayı engelleyebilecek herhangi bir komplikasyon olmamasını da sağlar.

Bazı kadınlar, epidural anesteziyi tercih eder. Bazıları ise çocuklarının doğumuna dair hiçbir hissi kaçırmamak için bu acıyla yüzleşmeye karar verir.

Anestezinin uygulanmadığı durumlarda, anne adayı başka yollarla ağrısının üstesinden gelmelidir. Çünkü bu ağrı; oldukça yorucu olabilir, korkuya yol açabilir ve kontrolsüzlük hissi yaratabilir. Nefes alma teknikleri, bu süre zarfında anne adayının sakin kalmasına yardımcı olabilir.

Ötosi doğum, doğanın tüm kadınlar için öngördüğü, hem anne adayı hem de çocuk için daha az risk içeren doğum şeklidir.

Distosi doğum

Distosi doğum, doktorun müdahalesini gerektirecek bazı komplikasyonlar olduğunda ortaya çıkar. Bu doğum türünün nedenleri, ‘anomaliler’ ile bağlantılıdır. Anne adayından veya bebekten kaynaklanmasına bağlı olarak iki gruba ayrılır:

  1. Anne kaynaklı anomaliler, annenin içinde bulunduğu şartlardan dolayı ortaya çıkar.
  2. Cenin kaynaklı anomaliler, bebeğin durumundan belirlenir.

Anne kaynaklı anomaliler

Bu gruptaki anomaliler, doğum yapan kadının vücudunda bulunur. Bunlar, iki farklı şekilde olabilirler:

  • Mekanik anomaliler, leğen kemiğinin yapısını etkileyen anomalilerdir. Çatının genişlemesinden sonra bu bölgede, bebeğin ayrılmasını sağlayan yetersiz boşluğun teşhis edildiği özel durumlar görülebilir. Rahim veya doğum kanalıyla ilgili olan ve yumuşak dokuyu etkileyen başka mekanik anomaliler de vardır. Bu durumlarda doğumun nasıl gelişeceğine, doğum uzmanının kendisi karar verecektir.
  • Dinamik anomaliler, rahmin kasılma kabiliyetini etkileyen anomalilerdir. Kasılmaların sıklığını ve yoğunluğunu bozabilirler. Bazı durumlarda, bu anomaliler çok güçlü kasılmalara neden olabilir. Bazı durumlarda ise çok zayıf olurlar ve nadir gözlenirler. Ritmik olmayan kasılmalar da, dinamik anomaliler sınıfına dahil edilir. Bu sorunlar, ayrıca doğum sürecini de etkileyebilir.
ayakta duran hamile kadın

Cenin kaynaklı anomaliler

  • Bebeğin pozisyonu, enine doğru veya eğik bir durumdadır. Bu, cenin kaynaklı bir anomali vakasıdır. Bebek, kafanın önde geldiği bir konumda değildir: cenin, kafasını annenin pelvisine yerleştirmek yerine, yanlara doğru dönerek gelir. Bu durumda doğum uzmanı, tek seçeneğin sezaryen yapmak olduğuna karar verecektir.
  • Ters pozisyon. Bu durumda, doğum kanalında bulunan kısım, ceninin ayakları veya kalçalarıdır. Doktor, bu durumda muhtemelen sezaryeni tercih edebilir. Bununla birlikte, eğer koşullar uygun olursa normal doğum seçeneği doktor tarafından göz ardı edilmez.

Distosi doğum önlenebilir mi?

Araştırmalar, muhtemel bir anomalinin beklenmesini gerektirecek doğum öncesi koşulların olabileceğini göstermektedir. Bu koşullar, annenin ileri yaşını veya bebeğin aşırı büyüklüğünü ve ağırlığını içerir.

Doğum sancısının çok uzun sürdüğü vakalar da ortaya çıkabilir. Bunlar, doktorun muhtemel sorunları özel bir dikkat göstererek kontrol altında tutmasını gerektiren uyarılardır.

Hamile kadınların, doğum öncesinde genellikle hareket etmesi ve yürümesi tavsiye edilir. Doğum sırasındaki duruş pozisyonunu değiştirmek, bebeğin konumunu düzeltmesine yardım edebilir ve bu sayede distosi doğumu engelleyebilir.

Ek olarak, rahatlama ve derin nefes alma teknikleri, anne adayında güvenlik hissinin artmasına katkıda bulunabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gordon: Obstetrics Gynecology & Infertility. 5th Edition. Scrub Hill Press Inc. 2001.
  • Rivlin: Manual of Clinical Problems in Gynecology and Obstetrics. 5th Edition. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia. 2000.
  • Lambrou: The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia. 1999.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.