Vajinal Doğum Nasıl Yapılır?

Vajina doğum ya da diğer adıyla normal doğum çoğu annenin tercih ettiği bir yöntemdir.
Vajinal Doğum Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme: 11 Haziran, 2019

Elbette her anne, herhangi bir komplikasyon oluşmadan, normal vajinal doğum yapmak ister. Bu nedenle bu yazımızda vajinal doğumun ne olduğundan ve hamileliğin son zamanlarını tanımlayan tıbbi yönlerinden bahsedeceğiz.

Geleneksel tıp yöntemlerine göre, doğum için en az iki yöntem vardır: vajinal doğum ve destekli doğum. Çocuğun doğumu sırasında meydana gelen şeyler, doğumun şeklini belirler. Doğumun nasıl gerçekleşeceğinin pek çok faktörle ilişkisi vardır. Bu faktörlere çocuk doğana kadar geçen süre, bebeğin pozisyonu ve doğumhanede oluşan diğer komplikasyonlar örnek gösterilebilir.

Vajinal doğum nedir?

Bazen tıbbi terimler kafa karıştırıcı olabiliyor. Doktorunuz vajinal doğumdan bahsettiğinde, herhangi bir güçlük çıkmadan kendiliğinden gerçekleşen normal doğum söz konusudur.

En iyi senaryo bu olduğu için bütün anneler vajinal doğum yapmayı hedefler. Bununla birlikte, hamileliğin son haftalarında veya doğum sırasında bazı komplikasyonlar oluşabilir. Her şeyi öngörmek veya kontrol altına almak mümkün değildir.

Vajinal doğumun özellikleri nelerdir?

Vajinal veya normal doğum, 37. ve 41. haftalar arasında gerçekleşir. Bu yüzden, hamileliğin 7. ve 8. aylarında meydana gelen doğumlarda vajinal doğum tercih edilmez çünkü en uç durumlar hesaba katılarak bebeğin hayatını kurtarmak ana hedeftir.

Tüm bunların yanı sıra, bu süreç kendiliğinden gelişir. Genellikle, vajinal doğum normal ritminde meydana gelen devamlı kasılmalarla sinyallerini verir.

Son olarak ise, fetüsün vajinal doğum için uygun pozisyona gelmiş olması gerekir. Bütün bu faktörler vajinal doğumun herhangi bir sorun olmadan gerçekleşmesini kolaylaştırır.

Destekli doğum: Madalyonun öteki yüzü

Vajinal doğumun aksine, destekli doğumlarda komplikasyonlar nedeniyle doğal sürece birtakım müdahaleler yapılır. Bu komplikasyonlar annede de bebekte de meydana gelebilir.

Neyse ki, modern tıp sayesinde destekli doğumlar geçmişe kıyasla daha sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Kasılma ritimlerinde bir düzensizlik veya gecikme olduğunda destekli doğumlara başvurulur. Ayrıca, vajinal doğum sırasında bebek doğum kanalından çıkamazsa, bu durumda da müdahele gerekir.

Bebeğin hayatını kurtarmak amacıyla gerçekleştirilen prematüre doğumlarda da vajinal yoldan doğum yapılmaz. Aşağıda, doğumda sorun yaratabilecek öngörülebilir ve öngörülemez faktörlerden bahsedeceğiz. Bunlardan pek çoğu hamilelik sırasında düzelebilirken, bazıları da doğum başlayana kadar kendilerini göstermez.

Maternal ve fetal tıkanmalar

Maternal komplikasyonlar mekanik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılır. Sorun annenin kemikleri veya yumuşak dokularından kaynaklanıyorsa, tıkanıklık mekaniktir. Örneğin, bebeğin doğum kanalından ve vajinadan çıkması için yeterli genişlik sağlanmamış olabilir.

Dinamik tıkanıklık, rahimdeki kasılmalarda meydana gelen anomalilerdir. Eğer kasılmalar güçsüzse veya aşırı şiddetli ve sıksa, bir komplikasyon söz konusudur. Aynı durum, kasılmaların ritmi kontrolden çıktığında da geçerlidir.

Bunların yanı sıra, fetüsle ilgili komplikasyonlar da yaşanabilir. Bunun en çok karşılaşılan örneği bebeğin ters gelmesidir. Ters doğum, doğum kanalından ilk olarak bebeğin başının değil ayaklarının çıkmasıdır. Böyle bir durumda doktorlar sezaryene başvurur.

yeni doğan bebek

Vajinal doğum yapmayı garantileyecek bir şey var mıdır?

Doğum yapacağınız zaman pek çok şey meydana gelebilir. Bu nedenle doktorlar doğum sırasındaki güçlükleri önlemek için birtakım tedbirler almayı önerir:

  • Kasılmaların sıklığını not edin. Kasılmaların ve ağrının saatlerce ya da günlerce devam etmesi önemli değildir. Siz kasılmaların zamanını ve ritmini gözlemlemelisiniz.
  • Olumlu düşünün. Olumlu düşüncenin sağlıklı bir doğum yapmadaki rolü büyüktür. Bu yüzden sakin kalmaya çalışın ve endişelerinizin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Ailenizden ve eşinizden destek almak da oldukça önemlidir.
  • Doğum sırasında hareket. Pek çok doktor, doğumun gerçekleşmesine dakikalar kala annenin pozisyon değiştirmesine izin verir. Bu sayede anne ağrısını ve hissettiği rahatsızlığı azaltacak bir pozisyon bulabilir.
  • Ağrıyı durdurmak. Eğer problem mekanikse, doktorunuzun bir ağrı kesici uygulamasına izin vermelisiniz. Bu doğal bir seçenek olmasa da, bebeğinizin doğumunu kolaylaştırır. Bu da, sizin en büyük önceliğinizdir.
  • Son doktor kontrollerinizi aksatmayın. Kadın doğum uzmanınızla yapacağınız her görüşme özellikle son haftalarda çok önemlidir. Eğer bebeğinizi tehlikeye sokan bir anomali meydana gelirse, doktorunuz bunu teşhis edebilir ve  gerekli tedaviyi uygulayabilir.

Komplikasyonların doğum sırasında meydana gelmesi halinde korkmayın. Doktorunuz ortaya çıkabilecek her türlü sorun konusunda oldukça bilgilidir ve ne yapacağını iyi bilir. Siz, canınızdan bir parça olan bebeğinizin dünyaya gelişine odaklanın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brown, H. Manejo del trabajo de parto normal. Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
  • Manual básico de obstetricia y ginecología. Instituto Nacional de Gestión Sanitaria. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.