Ergenlikte Alkol Tüketimi: Uyarı Sinyalleri Nelerdir?

Ergen çocuğunuzun alkolle ilgili bir sorunu olduğunu düşünüyorsanız bu durumu açıklığa kavuşturmanız gerekir. Ergenlikte alkol tüketimine dair daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Ergenlikte Alkol Tüketimi: Uyarı Sinyalleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 19 Ocak, 2021

Alkol sağlığınız için son derece zararlıdır ve ergenlikte alkol tüketiminin çok daha kötü sonuçları olabilir. Alkolikler genel olarak orta yaşlı ya da yetişkin bireyler olarak resmedilse de alkol her yaşta bir sorun haline dönüşebilir. Ergenlikte alkol tüketiminin gittikçe daha yaygın bir sorun haline geldiğini de söyleyebiliriz.

Eğer çocuğunuzun bir alkol sorunu olduğunu düşünüyorsanız bugünkü yazımızda, dikkat etmeniz gereken hususlardan söz edeceğiz. Çocuğunuzun alkol tüketip tüketmediğini anlamanız için dikkat edebileceğiniz bazı sinyallere yer vereceğiz.

Öncelikle ergenler genellikle içinde bulundukları dönemin baskısından sıyrılmak için alkol tüketmeye başlarlar. Bunun yanı sıra, eğlence olsun diye de alkol tüketebilirler.

Ergenlik döneminde alkol tüketiminin bir diğer nedeni de akran baskısı olabilir. Bu da alkol tüketiminden kaynaklı davranışların diğer ergenlik davranışlarıyla benzeşmesine neden olacağı için belirtileri gözlemlemek daha da zorlaşabilir.

Ergenliğin gerçekten de zorlu bir dönem olduğunu biliyoruz ve bu durum alkol tüketimini en çok tetikleyen etmenlerden biri olabilir. Çoğu ebeveyn çocuğunun asla alkol denemediğini düşünse de genellikle ilk alkol deneyimi bu dönemde yaşanır.

Bundan ötürü, ergenlikle alkol tüketimine dair sinyallerin farkında olmak ebeveynler için son derece faydalı olabilir.

Ergen Çocuğunuzun Alkol Tüketip Tüketmediğini Nereden Anlarsınız?

1. Sabahları Uyanmakta Zorlanma ve Ani Nezle

Öncelikle ergenlikte alkol tüketiminin en bariz sinyallerinden biri sabahları uyanmakta zorluk çekmektir. Bir gece öncesinde arkadaşlarıyla dışarı çıkmışlarsa buna dikkat edebilirsiniz. Böylelikle akşamdan kalma olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.

Ergenlikte alkol tüketimi

Örneğin; çocuğunuz arkadaşlarıyla dışarı çıktığının ertesi günü aniden nezle olduğunu söyleyebilir. Bunu akşamdan kalmalığını saklamak için yapıyor olabilir.

2. Ergenlikte Alkol Tüketimi Okulda Sorun Yaşanmasına Neden Olur

Ergenlikte alkol tüketiminin sinyalini veren bir diğer durum da çocuğunuzun okulda sorun yaşamasıdır. Belki de çocuğunuz önceden okulda hiçbir sorun yaşamamış ve hep iyi notlar almış olabilir.

Alkol gibi nedenlerle ders notlarında ani bir düşüş görülebilir.

Yani bu durumda değerlendirmeniz gereken ihtimallerden biri de çocuğunuzun alkol tüketiyor olmasıdır. Çocuğunuz okula olan ilgisini yitirebilir. Böyle durumlarda düşük performans en bariz belirtilerden biri haline gelir.

Bu koşullar altında alkolün sağlığa olumsuz etkilerinden söz etmek önleyici ve yardımcı bir yöntem olabilir.

“Ergenlik toplumda fiziksel olgunluğun ve psikolojik sorumsuzluluğun hoş karşılandığı bir süreçtir.”

-Terri Apter-

3. Ruh Halinde Değişimler

Ruh halinde görülen değişimler ergenlerin yaşam tarzında bir değişiklik olduğunun kanıtıdır. Artık günlük rutinlerine kötü alışkanlıkları dahil etmiş olabilirler.

Kişilikte genel değişimlerin görülmesi bir şeyler olduğuna işaret eder. Bu davranış değişikliklerini anlamak her zaman kolay olmayabilir. Gençler bu dönemde ani değişimler yaşayabilirler.

Bundan ötürü, ruh hali değişimlerine karşı uyanık olmalısınız. Normalin dışında bir durum olup olmadığına dair dikkatli olabilirsiniz.

4. Ergenlikte Alkol Tüketiminin Dış Görünüş Üzerine Etkisi

Son olarak, ergenler bu dönemde dış görünüşlerinde de değişikliğe gidebilirler. Fakat aşırı alkol tüketiminin de kilo kaybı ve fiziksel bozulmalara yol açtığının altını çizmemiz gerekir.

Hatta fiziksel sağlıklarına hiç dikkat etmemeye dahi başlayabilirler. Dolayısıyla, ebeveynler çocuklarının yaşayabilecekleri kilo kayıplarına ya da görünüşlerine dikkat etmeyi bıraktıkları durumlara karşı farkında olmalıdır. Zira bunlar ergenlerde alkol tüketimine işaret ediyor olabilir.

Alkol tüketimine dair çocuklara ve anneye bilgi veren doktor

Son olarak, bu işaretlerin farkında olmanın yanı sıra çocuğunuzla alkol tüketimi hakkında konuşmanızın da son derece önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Alkol tüketiminin zararları hakkında dürüst ve doğrudan bir biçimde konuşabiliyor olmanız gerekir.

Eğer ergen bireylerle ilgilenilmez, onlarla olması gerektiği gibi iletişim kurulmazsa ebeveynlerin herhangi bir olumsuzluğu fark etmesi zorlaşır.

Ayrıca ergenlere alkol tüketip tüketmedikleri sorulduğunda durumla ilgili yalan söylemeye yatkın oldukları da bilinen bir gerçektir. Bunun için cezalandırılmaktan kaçınmak için yalan söylerler.

Çocuğunuzun alkol alışkanlığının olmasının önüne geçmeniz için onunla düzgün bir iletişim kurabilmeniz son derece önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Espada, J. P., Méndez, X., Griffin, K., & Botvin, G. J. (2003). Adolescencia: consumo de alcohol y otras drogas. Papeles del psicólogo, 84(9), 17.
  • Cicua, D., Méndez, M., & Ortega, L. M. (2008). Factores en el consumo de alcohol en adolescentes. Pensamiento psicológico, 4(11), 115-134. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3091227
  • Avellaneda, A. S., Pérez, M. E. G., & Font-Mayolas, S. (2010). Patrones de consumo de alcohol en la adolescencia. Psicothema, 22(2), 189-195. https://www.redalyc.org/pdf/727/72712496003.pdf
  • Inglés, C. J., Delgado, B., Bautista, R., Torregrosa, M. S., Espada, J. P., García-Fernández, J. M., … & García-López, L. J. (2007). Factores psicosociales relacionados con el consumo de alcohol y tabaco en adolescentes españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology, 7(2), 403-420. https://www.redalyc.org/pdf/337/33717060010.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.