Çocuklarda Bahar Yorgunluğu: Semptomları ve Tedavisi

Çocuklardaki bahar yorgunluğunun en yaygın etkileri halsizlik, ruh halinde geçişler, iştahsızlık ve uyku sersemliğidir. Nasıl önleyebileceğinizi ve bu semptomları nasıl tedavi edeceğinizi öğrenin.
Çocuklarda Bahar Yorgunluğu: Semptomları ve Tedavisi

Son Güncelleme: 16 Şubat, 2020

Çocuklardaki bahar yorgunluğu, mevsim değişikliği ile ilişkili geçici bir bozukluktur. Havalar ısınır ve bahar mevsimi başlar. Bu durumun sebebi, çocukların vücudunun yeni hava koşullarına uyum sağlama ihtiyacıdır ve çocukların daha güçsüz hissetmesine sebep olur.

Bunlar, yorgunlukla alakalı bir dizi semptomdur. Aslında, havalar ısınırken sadece çocukları değil pek çok insanı etkiler. Bahar yorgunluğunun bir veya iki hafta içerisinde kendiliğinden geçtiğini göz önünde bulundurmak gerekir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Semptomlardan kurtulmak için özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, vücudun adaptasyon sürecini hızlandırarak semptomları azaltabilirsiniz.

Bahar yorgunluğunun semptomları nelerdir?

Bahar yorgunluğu, her çocuğu aynı şekilde etkilemez. Daha küçük çocuklarda daha net belirtiler görülmesi normaldir. Bununla birlikte, bazı çocuklar hiçbir semptom göstermeyebilir.

bahar mevsimi

Aşağıdaki semptomlar, bahar yorgunluğu olan çocuklarda yaygın olarak görülür:

  • Halsizlik ve genel yorgunluk hissi
  • Belirli bir sebebi olmadan ruh halinde değişimler
  • Alınganlık
  • İştahsızlık
  • Uyumada zorluk

Bu semptomların genellikle birkaç gün sürdüğünü göz önünde bulundurmak gerekir. Ardından, vücut kendi normal işleyişine geri dönecektir.

Eğer çocuğunuzda burun akıntısı, burun ve göz kızarıklığı, hafif ateş ve ishal varsa dikkat edin. Buna ek olarak, bu semptomların bir hafta veya iki haftadan daha uzun sürüp sürmediğini kontrol edin.

Eğer çocuğunuzda bu semptomlar görülmeye devam ederse, bu durum bahar yorgunluğundan çıkar. Bir hastalığın başlangıcı olabileceğinden, doktora gitmeniz gerekebilir.

Çocuklarda bahar yorgunluğu nasıl önlenir ve tedavi edilir?

Çocuklardaki bahar yorgunluğunu tedavi etmenin en iyi yolu, sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzına sahip olmaktır. Semptomlardan mümkün olan en kısa sürede kurtulmak için bazı ipuçları şu şekildedir:

1. Güneşte vakit geçirin

Açık havada aktiviteler yaparak çocuğunuzun güneş altında zaman geçirmesine izin verin. Böylece hava değişikliğine mümkün olan en kısa sürede uyum sağlayacaktır.

Dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu krem kullanmanız gerektiğini unutmayın. Bunun sebebi, çocuğunuzun uzun bir süre güneşe maruz kalacak olmasıdır.

2. Fiziksel egzersiz ve okul dışı aktiviteler yapın

Çocuklarınız yorgun hissetse bile, en az 30 dakika egzersiz yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bu, beyinde endorfin hormonu salgılanmasını artırır ve genel modu yükseltir. Böylece çocuklar rahatlar ve geceleri daha iyi uyur.

3. Yeterli miktarda uyuyun

Bahar yorgunluğu ile mücadele etmenin bir diğer kilit noktası ise çocukların uyumasına izin vermektir. Vücutlarının normalde ihtiyaç duyduğu miktarda uyumaları önemlidir. Böylece, vücutları değişikliklere daha iyi uyum sağlayacaktır. Araştırmalar, 18 yaşına kadar çocukların günde 9-10 saat uyuması gerektiğini gösteriyor.

“Uyku, yorgunluk için iyi bir yataktır.”

–Juan Rulfo–

4. Bol su için ve sıvı tüketimini artırın

Çocuklarda bol su içmek çok önemlidir. Suyun yanı sıra, çocuklarınıza vitamin deposu meyve suları da verebilirsiniz.

zararlı yiyecekler

5. Beslenmenize dikkat edin

Yorgunluk hissinden kaçınmanın en iyi yolu, enerji verici yiyeceklerle besleyici yemekler hazırlamaktır. Örneğin demir ve lif bakımından zengin olan kuru yemişler, baklagiller ve muz gibi yiyecekler kullanabilirsiniz.

Akşam yemeğinde, hafif şeyler tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Tercihen, yatmadan en az iki saat önce yemek yiyin. Böylece sindirim süreci uykunuzu etkilemez.

6- Omega-3 alımınızı artırın

Omega-3 bakımından zengin yiyecekleri bol bol tüketmek iyi bir fikirdir. Bu vitamini somon ve alabalık gibi balıklarda bulabilirsiniz. Aynı zamanda, doymuş yağlar ve kızarmış yiyeceklerin tüketimini azaltmalısınız. Kekler ve diğer tatlılar gibi çocuklarınıza hiçbir faydası olmayan yiyecekleri tüketmeyin.

7- Dengeli beslenin

Çocukların günde 5 öğün tüketmesi ve dengeli ve çeşitli beslenmesi çok önemlidir. Özellikle antioksidanlar bakımından zengin olan meyve ve sebzeleri bol miktarda tüketmeleri gerekir. Örneğin, domates ve portakal tüketimi önemlidir. Buna ek olarak, yağlı ve zararlı malzemeler içeren yemeklerden kaçınmalısınız.

Sonuç olarak, bahar yorgunluğuyla mücadele edebilmek için çocuklarınıza ilgi göstermeli ve sevginizi hissettirmelisiniz. Sevginin her türlü ağrıyı ve kötü durumu iyileştirici gücü vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.