Çocuklarda Şişmiş Lenf Bezlerinin Nedenleri

Çocuklarda şişmiş lenf bezleri genellikle çok ciddi değildir. Bununla birlikte, lenf düğümlerinin çok sert olup olmadığını doktorunuza sormanız her zaman önemlidir.
Çocuklarda Şişmiş Lenf Bezlerinin Nedenleri

Son Güncelleme: 12 Nisan, 2021

Çocuklarda şişmiş lenf bezleri endişe kaynağı olabilir, ancak çoğu zaman çok ciddi değildirler. Lenf düğümleri, vücutta bir şey iyi çalışmadığında bizi koruyan “bakıcılar” gibidir.

Bunlar vücutta çok önemli olan normal yapılardır. Vücudunuzun savunmasıyla ilgilenen bağışıklık sistemi hücrelerini içerirler.

Lenf düğümleri, arter ve damarlardan daha küçük olan bir damar ağı olan lenfatik sistemin bir parçasıdır. Tüm vücuda yayılmışlardır. Bununla birlikte, boynunuz, koltuk altlarınız ve kasıklarınız gibi belirli yerlerde çok sayıda vardır.

Çocuklarda şişmiş lenf bezleri

Çocuk doktorlarının çocuklarda şişmiş bezlerle karşılaşması çok yaygındır. Küçük çocuklarda bu çok sık olur.

Çocuğunuzun bezleri anormal derecede büyüyeceğinden şişmiş bezleri olup olmadığını kontrol etmek çok kolaydır. Küçük bir yumru göreceksiniz ve bazen acı vericidir.

Ayrıca, çocukların vücutlarının lenfatik doku açısından çok zengin olduğunu da unutmayın. Bu nedenle, çocuklarda şişmiş lenf düğümleri çok yaygındır çünkü küçük çocuklar bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha belirgin bağışıklık tepkilerine sahiptir. Bu özellikle ilk dört yılı için geçerlidir.

Lenfatik doku nedir?

Lenf düğümlerini ve lenfoid hücreleri oluşturan dokudur. Lenfatik sistem, vücudun hastalıklar ve enfeksiyonlarla savaşmaya çalışan bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Buna karşılık, çocuklar büyüdükçe birçok değişikliğe uğrar. Ergenliğe kadar istikrarlı bir şekilde büyür, sonra daha yavaş büyümeye başlar.

Boğaz kontrolü olan çocuk

Öte yandan, şişmiş lenf düğümleri dokunulduğunda az ya da çok fark edilebilir. Küçük bebeklerde daha az yaygındır, ancak enfeksiyonu olan 2 ila 15 yaş arasındaki daha büyük çocuklarda bezlerin şişmesi çok normaldir.

“Çocuklarda şişmiş bezlerin en sık görüldüğü yerler boyun ve baştır.”

Çocuklarda bezlerin şişmesinin başlıca nedenleri

Farenjit, bademcik iltihabı, sinüzit ve konjonktivit gibi bakteri ve enfeksiyonlar iltihaplı lenf düğümlerine neden olabilir. Bir süre acı vereceklerdir. Aslında, bu kısa sürede çok fazla tekrarlayabilir.

Öte yandan, bir parazit veya mantar da iltihaplanmaya neden olabilir. Bunun çocukların başına gelmesi çok yaygın olmasa da, her zaman dikkatli olmalısınız.

Çok nadir durumlarda, bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırdığı rahatsızlıklar olan ciddi otoimmün hastalıkların bir belirtisidir. Ek olarak, doku hücrelerindeki değişikliklerin bir sonucu olarak meydana gelen neoplastik olabilirler.

Şişmiş bezlerin daha ciddi enfeksiyonların belirtisi olması çok daha az yaygındır. Örneğin mono, bağışıklık hastalıkları, tiroid sorunları, lupus, romatoid artrit, Kawasaki hastalığı, tümörler ve bazı ilaçlardan kaynaklanan yan etkiler.

Çocuklarda şişmiş lenf bezlerinin uyarı işaretleri

Lenf düğümlerinin iltihaplanmasına neden olan hastalıkların çoğu ciddi değildir. Bununla birlikte, ciddi sorunların uyarı işaretlerini bilmek önemlidir. Bu nedenle, şu durumlarda dikkatli olmalısınız:

  • Lenf düğümleri çok serttir
  • Boyut 2,5 cm den büyüktür ve giderek büyümektedir
  • Vücutta yayılır
  • Kilo kaybı, uzun süreli ateş, genel ağrılar ve solgunluk eşlik eder
  • Çocuğunuzun karnının ağrımasına neden olabilecek karaciğer veya dalak büyümesi
Boğaz muayenesi yapan çocuk doktoru

Bu problem nasıl tedavi edilir

Çocuklarda iltihaplı lenf düğümlerine yönelik tedaviler, iltihaplanmaya neden olan şeyi iyileştirmeyi amaçlar. Örneğin kulak enfeksiyonları. Sorunu tedavi ettiğinizde şişmiş bezler normal boyutlarına geri dönecektir.

Bakteriyel bir enfeksiyon ise, çocuğunuzun antibiyotiğe ihtiyacı olacaktır. Bununla birlikte, virüsler için doktorlar sadece semptomları tedavi edeceklerdir. Ayrıca, bazı enfeksiyonlar ve tümörlerin özel tedavi ve özel bakıma ihtiyacı olacaktır.

Normalde çocukluktaki şişmiş lenf düğümleri bahsettiğimiz tedavilerle düzelir. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, çocuğunuza teşhis koyabilmesi ve en iyi tedaviyi sağlayabilmesi için çocuk doktorunuza danışmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.