Atypical: Otizm Spektrum Bozukluğunu Konu Alan Bir Dizi

Otizm Spektrum Bozukluğunu (OSB) gerçekçi bir biçimde yansıtan bir dizi mi arıyorsunuz? O halde aradığınız dizi hiç şüphesiz Atypical. Bu yazımızda sizlere, Netflix'te bulabileceğiniz bu diziyle ilgili çeşitli bilgiler sunuyoruz.
Atypical: Otizm Spektrum Bozukluğunu Konu Alan Bir Dizi

Son Güncelleme: 29 Ağustos, 2020

Netflix‘in orijinal yapımları arasında yer alan Atypical, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) sorununu gözler önüne seren önemli ve başarılı bir dizi olma özelliği taşıyor. Komedi drama türündeki bu yapım, 18 yaşında ve OSB rahatsızlığı bulunan Sam Gardner ile ailesinin yaşamını konu alıyor.

Dizinin yaratıcısı olan Robia Rashid, bu karakterin maceralarını kaleme alabilmek için Los Angeles’ta bulunan Kalifornia Üniversitesinde (UCLA) OSB tedavisi konusunda araştırmalar yapan Michelle Dean’den yardım ve danışmanlık almıştır. Bu nedenle, dizinin farklı bölümlerinde otizm hastalığının tedavisi konusuna mümkün olduğunca gerçekçi bir açıdan yaklaşılmaktadır.

Atypical: Otizm Spektrum Bozukluğunu Ön Plana Çıkaran Bir Dizi

OSB problemi yaşayan insanları konu alan diğer dizilerin aksine Atypical, bu konuya ilişkin sıkça rastlanan basmakalıp yaklaşımlardan uzaklaşıyor. Bunun yerine bizlere OSB’li bir gencin sıradan yaşantısını, bu rahatsızlığı nedeniyle her gün karşılaştığı ve aşması gereken problemleri sade ve gerçekçi bir biçimde sunuyor.

Atypical dizisi aile
© Weird Brain, Exhibit A, Sony Pictures Television

İşte bu nedenle bu dizi bizlere, ilk aşk, arkadaşlık ilişkileri ya da aile içi tartışmalar gibi bir insanın kendi kimliğini arama çabasını, kişisel bağımsızlığı için verdiği mücadeleyi ve bu tür insana ilişkin en doğal detayları sunuyor. Bu bağlamda, gençlik dönemindeki belli başlı durumların filmin yıldızı Sam açısından başa çıkmak için daha zor ve karmaşık birer problem haline dönüştüklerini görüyoruz.

Benzer şekilde, dramatik dokunuşları olan bu komedi dizisi OSB’li insanların durumları ve bunun aileleri üzerindeki yansımaları konusunda düşünmemizi sağlıyor. Aynı zamanda filmin kahramanının anne ve babası ile kız kardeşinin onunla olan ilişkilerini de bize aktarıyor.

Dizi boyunca Sam’in nasıl büyüdüğüne, evrildiğine ve yaşantısında karşısına çıkan problemlerle mücadele etmek için nasıl yeni yetenekler edindiğine şahit oluyoruz.

Ancak dizide tek değişen karakterin Sam olmadığının da farkına varıyoruz. Çünkü ailesinin, partnerinin ve en iyi arkadaşının da farklı tecrübeler yaşadıktan sonra nasıl bir değişim gösterdiklerini gözlemleyebiliyoruz.

Dizide Otizm Spektrum Bozukluğu Nasıl Sunuluyor?

Bilindiği üzere OSB, son derece heterojen bir sağlık problemidir. O nedenle de her vaka bir diğerine göre türü ve ortaya çıkan semptomlar açısından çok farklı özelliklere sahip olabilir. Bu nedenle Atypical adlı bu yapım da elbette otizmin geniş spektrumunu sunma gibi bir iddia ortaya koymamaktadır. Ancak bunun bir bölümü olan, yüksek fonksiyonelliğe sahip ve yardıma daha az ihtiyaç duyan insanları konu almaktadır.

Dizinin kahramanı ve kız kardeşi
© Weird Brain, Exhibit A, Sony Pictures Television

Bu bağlamda, Keir Gilchrist’in ortaya koyduğu harika performansın da altını çizmek gerekir. Dizinin yıldızı, OSB’li kişilerin gösterdikleri en yaygın özellikleri gerçekten başarılı bir biçimde izleyiciye aktarmayı başarmıştır. Bu tür özellikler arasında mental saplantılar, kısıtlı ve önyargılı davranışlar, iletişim ve sosyalleşme seviyesi konusunda yaşanan problemler vb. gösterilebilir. İşte tüm bu sorunlar dizide, eğlenceli ve doğal bir biçimde izleyiciye yansıtılmaktadır.

Dizide aktarılan bir diğer önemli detay da, Otizm Spektrum Bozukluğunun kişinin normal gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir engel değil, bir tür rahatsızlık olduğunun altının çizilmiş olmasıdır.

Bu detay son derece önemlidir. Çünkü aşağıdaki cümlede de ifade edildiği gibi bu durum pek çok insanın farkında olmadığı bir gerçektir. Ancak bunu gibi diziler sayesinde insanların sahip oldukları bu tür yanlış inanışların değişmesi mümkün olabilir.

“Otizm işlemsel bir hata değildir. Bu sorun, işletim sisteminin farklı bir biçimde çalışmasıdır.”

-Anonim-

Tüm bu nedenlerden dolayı,  Atypical adlı dizinin Otizm Spektrum Bozukluğu ve bu probleme yönelik toplumun genel bakış açısının doğru anlamda değişmesi için son derece faydalı olacağına inanıyoruz. Özellikle bu problemi yaşayan insanların toplum içerisinde son derece normal bir biçimde yaşantılarını sürdürebileceklerinin anlaşılması açısından bu tür yapımların olumlu bir katkı sunacaklarını düşünüyoruz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.