Zihinsel Engelli Çocuklar ve Koronavirüs Karantina Günleri

Karantina ya da evde kal süreci herkes için zorlu ve yıpratıcı bir süreçtir. Ancak bu durumun, zihinsel engelli çocuklar için çok daha da zor olduğunun altını çizmek gerekir. Bu yazımızda, zihinsel engelleri bulunan çocuklarla birlikte karantina günleri ile daha etkin başa çıkmak için çeşitli önerileri bir araya getirdik.
Zihinsel Engelli Çocuklar ve Koronavirüs Karantina Günleri

Son Güncelleme: 07 Haziran, 2020

Koronavirüs kaynaklı küresel kriz, insanların evde kalmaları ya da karantina uygulaması gibi çeşitli ciddi önlemlerin alınmasına yol açmıştır. Evde geçen uzun süreler anlamına gelen bu sürecin zorluğu herkesin farkında olduğu bir gerçektir. Özellikle bu durum zihinsel engelli çocukların bulunduğu aileler için daha karmaşık bir zaman dilimi anlamına gelmektedir.

Dünyanın pek çok ülkesinde kreşler, okullar, gündüz bakımevleri ya da özel eğitim merkezleri gibi her tür eğitim kurumu koronavirüs salgını nedeniyle kapanmış durumdadır. Bu yüzden, çeşitli engelleri bulunan pek çok çocuk, yetişkin ve yaşlının normal zamanlarda devam eden tedavileri ya da terapileri de yapılamamaktadır. Ayrıca bu insanların sosyal ilişkileri ve yaptıkları diğer aktiviteler de kısıtlanmış ya da tamamen iptal edilmiş durumdadır.

Bu yazımızda, zihinsel engelleri bulunan çocukların koronavirüs karantina günleri ile nasıl daha etkili bir biçimde başa çıkabileceklerine ilişkin çeşitli öneriler sunuyoruz.

Koronavirüs Karantina Günlerinin Zihinsel Engelli Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Zihinsel bir engeli bulunan çocukların anne ve babaları, evde kalmamız gereken bu karantina günlerinde son derece zor bir süreç yaşamak durumunda kalmaktadırlar. Bu konuda kimileri, otizm ya da diğer davranışsal bozukluklara sahip kişilerin, karantina günleri süresince de gün içinde birkaç dakikalığına da olsa dışarıya çıkmalarının uygun olacağını düşünmektedir. Elbette bunu yaparken her zaman için yanlarında bir refakatçi bulunmalıdır.

Bu görüşün temel sebebi, uzun süre dışarıya çıkmayan zihinsel engelli çocukların bu sıkıntılı süreçte davranışlarının daha da kötüye gitmesi, kendilerine zarar vermeleri, etrafa zarar verici davranışlarda bulunmaları ya da saldırganlık gibi olumsuz durumların yaşanması olasılığıdır. Karantina sürecinin zihinsel engelleri bulunan çocuklarda bırakabileceği bazı etkileri şu şekilde sırlayabiliriz:

Down sendromlu kız resim çiziyor
  • Sinirlilik.
  • Çok şiddetli ve yoğun ağlama ve öfke nöbetleri.
  • Kuralları ve sınırları kabul etmeme durumu.
  • Motor hareketlerinde aşırı derecede gerginlik ve huzursuzluk.
  • Saldırganlık problemleri.

Zihinsel Engelli Çocuklarla Koronavirüs Karantina Günlerini Geçirmek İçin Çeşitli Öneriler

İyi Bir Biçimde Organize Olun ve Rutinleri Devam Ettirin

Yemek yeme, kişisel hijyeni sağlama, uyku düzenini koruma ve diğer tüm aktivitelerde rutin bir çizelge takip etmek çok önemlidir. Bu alışkanlık, sadece çocuklar için değil aynı zamanda yetişkinler için de son derece faydalıdır.

Bu Tür Olağan Dışı Durumlarda Çocuklardan Çok Büyük Beklentiler İçine Girmeyin

Her şeyi kontrol altında tutmak istesek de, bu tür bir durumda bunu başarmak oldukça zor olacaktır. Bu nedenle, beklentilerimizi içinde bulunduğumuz şartlara göre ayarlamak ve hedefleri de buna göre koymak daha mantıklı bir yaklaşımdır. Bu sayede, küçük de olsa başardığımız şeyler bizi mutlu edebilir.

Evinizde Güven Duygusunu Yayın, Keyifli Bir Ortam Yaratın

Bu süreçte çocuklara, masayı hazırlamaktan çamaşır makinesini çalıştırmaya kadar pek çok küçük sorumluluklar verebiliriz. Aynı zamanda onlarla birlikte başarılı oldukları ve keyif aldıkları çeşitli oyunları oynayabiliriz. Böylece kendilerini daha değerli ve düzenli olarak hissedeceklerdir.

Koronavirüs Karantina Günlerinde Çocuklarla Birlikte Evde Fiziksel Egzersizler Yapın

Fiziksel aktiviteleri oyun oynayarak yapabilirsiniz. Bu bağlamda en önemli şey, çocukların bir şekilde hareket etmeleri ve enerji harcamalarıdır. Örnek olarak gıdıklama oyunu, topla oynanan çeşitli oyunlar, çocuklar için yoga, evdeki eşyalarla yapabileceğiniz bir engelli parkur vb. gibi oyunlar, çocukların hareket etmelerini sağlar. Yani amaç çocukları bir şekilde hareket ettirerek ağlama, öfke nöbetleri ya da huzursuzluk gibi özellikle hareketsiz kalınan periyotlarda ortaya çıkan olumsuzluklardan kaçınmaktır.

Yaratıcılığı Teşvik Edin

Çocuklar için yeni ve ilgi çekici oyunlar geliştirip oynayabilirsiniz. Örnek olarak, binlerce çeşit fikirden istediklerinizi seçebileceğiniz el işi yaratıcılık gerektiren oyunlar yapabilirsiniz. Bu tür oyunların en büyük avantajı, hazırladığınız oyunu sizin ve çocuğunuzun zevkine göre istediğiniz gibi şekillendirme şansına sahip olmanızdır.

Hepimiz Yalnız Kalma İhtiyacı Duyarız

Her birimizin, hem anne ve babaların hem de çocukların dünyayla bağlantımızı kesip kendimizle baş başa kalma ihtiyacı duyduğumuz anlar olur. Bir kitap okumak, birlikte film izlemek, çeşitli oyunlar oynamak, arkadaşlarla sohbet etmek, dinlenmek vb… Herkesin ne istiyorsa onu yapabileceği bir zaman dilimi olmalıdır.

Müzik dinleyen çocuk

Gün İçinde Konsantrasyon ve Efor Gerektiren Aktivitelere Zaman Ayırın

Çocuklarla, terapötik seviyede yaptıklarına benzer aktiviteler yapmaya çalışmamız gerekir. Bu sayede, çalışma rutinlerini sürdürmüş olacaklar ve ulaşmalarını istediğimiz hedefler için kendilerini geliştirme şansını yakalayacaklardır. Ayrıca bu tür aktiviteler, karantina sonrası normal günler geri geldiğinde çocukların önceki rutinlerine yeniden dönmelerini daha kolay hale getirecektir.

Çocuklarla Koronavirüs Karantina Günlerinde Müzik Dinlemek Hepimizi Rahatlatır ve Pozitif Duygular Yaymamıza Yardımcı Olur

Eğer çocuğunuz endişeliyse, onu rahatlatmak için müziğin etkisini kullanabilirsiniz. Hep birlikte gözlerinizi kapatıp güzel şeyler hayal edebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise dans etmek ve hep birlikte şarkı söylemek olabilir. Bu aşamada en önemli şeyin eğlenmek ve birlikte güzel vakit geçirmek olduğunu unutmamalısınız.

Yediklerinize Dikkat Edin ve İdeal Kilonuzu Mümkün Olduğunca Korumaya Çalışın

Bu süreçte evden dışarı çıkmadığımız için yeterli derecede güneş ışınlarına da maruz kalma şansımız olmaz. Bu yüzden de, D vitamini eksikliği yaşama olasılığımız yükselir. Bu ihtiyacımızı bir dereceye kadar giderebilmek için bir pencere kenarında, terasta ya da varsa evin bahçesinde doğal ışık altında vakit geçirmeye çalışmalıyız. Ayrıca tükettiğimiz besinlere de dikkat etmemiz gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu sayede sağlığımızı korumalı ve yeterince sıvı tüketme konusunda da son derece hassas davranmalıyız.

İşte zihinsel engelleri bulunan çocuklarla birlikte geçireceğimiz karantina günlerinde göz önünde bulundurmamız gereken belli başlı konular bu şekilde sıralanabilir. Elbette bu öneriler diğer tüm çocuklar ve yetişkinler için de geçerlidir. Bu öneriler, içinden geçtiğimiz zorlu süreci hem fiziksel hem de duygusal anlamda sağlıklı olarak atlatabilmek için yardımcı olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.