Regl Gecikmesi: Bilmeniz Gereken Olası Sebepler

Eğer regl olamıyorsanız, ilk olarak bir uzman doktora muayene olmalısınız. Yalnızca doktor doğru teşhis koyabilir ve gerekli gördüğü takdirde tahlil isteyebilir.
Regl Gecikmesi: Bilmeniz Gereken Olası Sebepler

Son Güncelleme: 16 Ağustos, 2020

Regl gecikmesi ya da regl olamamak, kadınlar arasında sıklıkla endişe yaratan bir durumdur. Bu durumun sebepleri çeşitlidir ve çoğu zaman ciddi sorunlardan kaynaklanmaz. Yine de, regl ile ilgili sorunların kaynağının ne olduğunu bilmek iyi olacaktır.

Kadın cinsel olarak aktifse ve annelik planları arasında yoksa, regl gecikmesi veya regl olmama durumunda bir çeşit “korku” deneyimlemesi normaldir.

Bununla birlikte, kadının vücudunu bu şekilde etkileyen pek çok faktör vardır ve bunlardan en bilineni strestir. Bu yazımızda, regl olmamanın en yaygın sebeplerinden bahsedeceğiz. Bunlardan birinin sizin için de geçerli olduğunu düşünüyorsanız, doktora danışın.

Regl olmamanın sebepleri

1. Stres

Stres, vücudumuzda çok çeşitli fiziksel semptomlarla kendisini gösterebilir. Bunun sonucunda da regl olamama gibi bazı değişimler meydana gelebilir.

Stresin hipotalamusun normal işleyişini değiştirebildiğini unutmamak gerekir. Hipotalamus, beynin hipofiz bezini kontrol eden bölümüdür. Hipofiz bezi, östrojen ve progesteron salınımından sorumludur. Bu hormonlar adet döngüsünde çok önemli bir rol oynar.

düşünen kadın

2. İlaçlar

Regl olmama veya düzensiz regl, bazı ilaçların yan etkisi olabilir. Aslında, kanser tedavisinde kullanılan ve antidepresanlar gibi psikiyatrik ilaçlar da regl düzenini etkileyebilmektedir.

Hormonal doğum kontrol ilaçları da reglin gecikmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle, mevcut hormon tedavinizin en iyi seçenek olup olmadığına karar vermek için jinekoloğunuza danışın.

Hormonal olanların tersine, hormonal olmayan doğum kontrol yöntemlerinin regl üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

3. Fiziksel aktivitede artış

Eğer kadın orantısız ve aşırıya kaçan seviyede fiziksel aktivitesini artırırsa, bu regl düzenini değiştirebilir. Bu yüzden, regl gecikebilir veya regl görülmeyebilir.

4. Sağlıksız kilo

Kendisi için sağlıklı olan kilonun altında veya üzerinde olan kadınlar da regl düzenlerinde bazı değişimler yaşayabilir.

Sağlıksız vücut ağırlığı, kadın vücudunun diğer hormonların yanı sıra çok fazla androjen üretmesine sebep olur. Bu durum da yumurtlama sürecinde değişime sebep olarak regl döngüsünü etkiler.

Eğer kilonuz sağlıklı aralıkta değilse ve regl olmuyorsanız, doktora muayene olmalısınız. Ayrıca, bir beslenme uzmanı da daha sağlıklı bir yaşam için beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemenize yardımcı olabilir.

5. Yumurtalık problemleri

Eğer regliniz düzenli değilse, polikistik over sendromu gibi jinekolojik bir sorundan muzdarip olabilirsiniz. Bu sendrom, regl olmamaya sebep olabilecek bir hormonal dengesizliğin sonucudur.

Hormonal dengesizlik, androjen seviyelerinin anormal yüksek olması ve birçok kistin varlığıyla karakterizedir. Polikistik over sendromu, alışılmadık kıllanma, akne, kilo artışı ve diyabet gibi başka semptomlar da içerebilir. Bu durumda en iyisi doktora muayene olmaktır.

6. Yetersiz beslenme

Maalesef, bu pek çok kadının habersiz olduğu bir faktördür. Çok sıkı veya yağ bakımından düşük bir beslenme biçimi, kadınların regl düzeninde değişimlere sebep olabilir.

Beslenme, yumurtalıkların hormon üretimi üzerinde etkiye sahiptir. Eğer yetersiz besleniyorsanız ve regl olmuyorsanız, yumurtalıklarınızın doğru çalışabilmesi için yağ alımını artırmalısınız. Yağ tüketimini tamamen kısıtlayan, çok katı beslenme alışkanlıkları vücudunuza ciddi zarar verebilir.

7. Tiroit problemleri

Tiroit problemleri de reglin gecikmesine sebep olabilir. Tiroit bezleri boynun arka kısmında bulunur ve vücudumuzdaki sistemlerin çoğuyla ilişkilidir. Bu yüzden, tiroit yetmezliği doğrudan regl düzenini etkiler ve reglin gecikmesine sebep olabilir.

Regl olmamanın diğer yaygın sebepleri

Hamilelik

Hamilelik, regl olmamanın bir numaralı sebebidir. Kadın hamile kaldığında, yumurtlama döngüsü durur ve regl olmaz. Bazı durumlarda regl gecikmesinin veya regl olmamanın sebebi hamilelik olmasa da, bu en yaygın görülen açıklamalardan bir tanesidir.

kadın muayenesi

Emzirme

Genellikle, doğumdan bir süre sonra emzirme yeniden regl olmayı teşvik eder. Bu yüzden, bebeğiniz doğduktan sonra birkaç ay boyunca regl olmamanız normaldir. Bu dönemde süt üretimiyle ilişkili bir hormon olan prolaktinin yüksek seviyede olması, regl olmayı da engelleyebilir.

Menopoz

Kadının menopoza gireceği yaş genetik olarak belirlenir. Bununla birlikte, menopoz zamanı kadının genel sağlığına da bağlıdır.

Eğer 45 yaşlarındaysanız ve en az 4 aydır regl olmadıysanız, menopoz öncesi dönemde olabilirsiniz. Bununla birlikte, regl bir sene boyunca kesilmeden menopoz teşhisi koyulmaz. Menopoz gerçekleşmeden önce, östrojen seviyesindeki azalma nedeniyle regl döngüsü düzensizleşir.

Son olarak, eğer regl olmuyorsanız mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerektiğini unutmayın. Böylece gerçek sebebi bulabilir ve gereken durumda doğru tedaviye başlayabilirsiniz. Endişe ve hüsrana eşlik eden stresin olumsuz etkileri olabileceğinden, her zaman sakinliğinizi korumanızı öneriyoruz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.