Süt Dişi Darbe Alırsa Ne Yapmalı?

Süt dişi darbeleri en çok bir yaşından altı ve yedi yaşına kadar görülür. Öyleyse, bu durumlar gerçekleştiğinde ne yapmalısınız?
Süt Dişi Darbe Alırsa Ne Yapmalı?

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2020

Çocuklarda süt dişi darbeleri oldukça sık görülür. Bunun nedeni çeşitli faktörlerdir. Küçük bebeklerde, genellikle yürürken güvenlik ve denge eksikliği ile ilgilidir. Daha büyük çocuklar söz konusu olduğunda, onları daha dikkatsizdir ve çarpmalara yatkın hale getiren genellikle kendi umursamazlıklarıdır.

Süt dişi darbeleri, kalıcı dişlere çarpmalarla aynı etkilere sahip değildir. Bunu aklımızda tutarak, aşağıdaki makalede çocuğunuzun süt dişlerini çarpması durumunda ne yapmanız gerektiğini size anlatmak istiyoruz.

Süt dişi nedir?

Süt dişleri, bebeklik döneminde ortaya çıkan dişlerdir. Genellikle, bir bebeğin ilk doğum günü civarında çıkarlar ve kalıcı değildirler. Ortalama olarak çocuklar yedi ya da sekiz yaşındayken düşmeye başlarlar.

süt dişlerini gösteren çocuk

Bebek dişleri bu aşamada çok önemlidir çünkü düzgün çiğneme ve seslendirmede anahtar rol oynarlar. Ayrıca çocukların gülümserken ve diğer insanlarla etkileşimde bulunurken daha güvende hissetmelerine yardımcı olurlar.

Bu nedenle, iyi diş sağlığı ve hijyeni ve ayrıca düzenli diş hekimi ziyaretleri çocukluk döneminde çok önemlidir.

Peki ya süt dişi darbeleri?

Bir yandan, bebeklerin yürümeyi öğrenirken düşmeleri yaygındır. Bebekler yeterli stabiliteden yoksundur, ancak güven kazandıkça dikkati elden bırakıp tökezleyip düşme yaşayabilirler. Bu aşama genellikle süt dişlerinin çıkışıyla aynı zamana denk gelir, bu nedenle özellikle hassas bir zamandır.

Aynı zamanda, daha büyük çocuklar – yaklaşık altı veya yedi yaşındakiler – daha pervasız hale gelir. Oyunları daha hızlı ve daha dikkatsiz olma eğilimindedir. Koşarlar, tırmanırlar, zıplarlar. Ve tabii ki artık bebek değiller, yani ebeveyn gözetimi eskisi kadar yoğun değil. Bu nedenle, bu aşamada, çocukların diğer şeylerin yanı sıra dişlerini etkileyen çarpma, kaza ve düşmeler yaşamaları yaygındır.

Süt dişlerinde en sık görülen darbeler, çocuklar koşarken veya oynarken meydana gelir. Elbette spor yaparken de meydana gelebilirler.

Nasıl tepki vermek gerekir?

Ağzın tamamında birçok kan damarı vardır. Bu nedenle dişlere gelen bir darbe onlara çok fazla zarar verebilir. Dahası, tükürük ile karıştırıldığında darbelerin olduğundan çok daha kötü görünmesine sebep olan çok fazla kanama olabilir.

Bu nedenle, çocuğunuz bir darbe aldığında yapmanız gereken ilk şey onu sakinleştirmektir. Ardından gerçek hasarı değerlendirmek için ağızlarını nazikçe çalkalayın. Bu noktada, birkaç olası senaryo vardır:

  1. Tüm dişler yerinde ve hasarsız. Bu durumda, her şeyin aynı kaldığından emin olmak için önümüzdeki birkaç gün içinde onları dikkatlice gözlemlemelisiniz.
  2. Bütün dişler eksik olabilir. Bu bebek dişlerinde meydana gelirse, düşen dişleri yerlerine geri koymaya çalışmayın. Bunu yapmak, halen gelişmekte olan kalıcı dişlerin altta yatan köklerine zarar verebilir. Bu durumlarda, yetişkin dişi gelene kadar beklemeniz yeterlidir.
  3. Bir veya daha fazla dişin parçaları kırılmış olabilir. Eksik parçaları bulursanız iyice yıkamalı ve saklamalısınız. Bunun nedeni, bazı durumlarda diş hekimlerinin dişi yeniden yapılandırabilmeleridir. Öğrenmek için çocuğunuzu diş parçalarıyla birlikte diş hekimine götürün ve diş hekimi durumu değerlendirsin.
  4. Tüm dişler yerinde, ancak içinden bazıları sallanıyor. Bu meydana gelirse, ciddiyetini ve darbenin çocuğunuzun çenesini etkileyip etkilemediğini belirlemek için bir diş hekimine gitmeniz gerekir.
süt dişi için doktora giden çocuk

Ağzı inceledikten sonra yukarıdaki noktalardan herhangi birini fark ederseniz çocuğunuzu diş hekimine götürmelisiniz. Bu şekilde, uzman küçük çocuğunuzun ağzını ve dişlerini daha kapsamlı bir şekilde değerlendirebilir.

Süt dişlerine gelen darbelerden sonra uygun bakım

Olayı takip eden günlerde çocuğunuz, şiddetine bağlı olarak ağızda ağrı ve rahatsızlıktan şikayet edebilir. Bu nedenle, uygun ağız hijyeni uygulamaya devam ettiklerinden emin olmanız gerekir, ancak artan hassasiyet durumunda daha dikkatli olun. Küçük çocuğunuza en azından birkaç gün çiğnemesi için daha az çaba gerektiren daha yumuşak yiyecekler vererek de yardımcı olabilirsiniz.

Dahası, eğer darbe sert olduysa, diş hekiminiz birkaç gün boyunca ağrı kesiciler ve hatta antibiyotikler bile önerebilir. Bunlar ağrıyı azaltmaya ve olası enfeksiyonları önlemeye yardımcı olacaktır.

Süt dişi darbeleri hakkında bilmeniz gerekenler…

Bebek dişlerine çarpmalar çok yaygındır, özellikle ilk yıl boyunca ve daha sonra çocuklar oyun sırasında daha cüretkar oldukları için. Neyse ki, çoğu zaman hasar ciddi değildir ve sonuçları minimumdur.

Her zaman olduğu gibi, hızlı ve verimli hareket etmek önemlidir. Ve elbette, herhangi bir uyarı belirtisi olması durumunda, bir diş hekimine görünmelisiniz. Doğru tanı koyan ve doğru tedaviyi öneren kişi o olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Casals González, Y., Mirta, I. ;, Montero, E., Castillo, D., & González, G. (2011). Prevalence of sequelae of temporal teeth traumata in institutionalized children from the Playa municipality. In Revista Cubana de Estomatología (Vol. 48, Issue 1). http://scielo.sld.cu14
  • Prevalencia y etiología de los traumatismos dentales: Una revisión. (n.d.). Retrieved July 10, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1138-123X2003000200002
  • Ávila Rivera, C., Cueto Urbina, A., & González Ríos, J. (2012). Caracterización del Traumatismo Dentoalveolar que Afecta a los Tejidos de Soporte en Dientes Temporales. International Journal of Odontostomatology, 6(2), 157–161. https://doi.org/10.4067/s0718-381×2012000200007

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.