Vücuttaki Benler, Türleri ve Bunların Tespit Edilmesi

Bir çocuk doğduğu zaman cildinde ortalama en az 10 tane ben olur. Ancak her birinin nasıl tanımlayacağımızı bilmemiz gereken farklı farklı özellikleri vardır.
Vücuttaki Benler, Türleri ve Bunların Tespit Edilmesi

Son Güncelleme: 25 Ocak, 2019

Vücuttaki benler ya da bilimsel ismine göre melanositik nevüs, bütün insanların cildinde mevcut olan farklı ton ve formlardaki lekeler anlamına gelir.

Şekilleri ve renkleri genellikle birbirinden farklı olduğu için, vücuttaki benlerin türlerini ayırt etmeniz önemlidir. Çünkü ne yazık ki, bütün benler iyi huylu değildir.

Doğumdan sonra, çocukların vücudundaki ortalama ben sayısının 10 olduğu tahmin edilmektedir. Bu da nispeten düşük bir sayıdır. Daha beyaz tenli insanlar bu lekelere sahip olma açısından daha hassastırlar.

Vücutta görülen bu benler büyüyebilir, değişebilir ve hatta kaybolabilir. Bu tamamen vücudunuz içni sağladığınız bakıma, genetik faktörlere ve sağlığınızdaki değişikliklere bağlıdır.

Bunun nedeni ise aslında teorik olarak, vücuttaki benler dokularınızdaki değişimlerdir. Tüm bu fikirleri göz önünde bulundurarak, sizlere vücuttaki benler ve  farklı türlerinin neler olduğuna ve bunları nasıl tanımlayacağınıza dair bir liste vereceğiz.

Bu şekilde çocuğunuzun cildine erken yaşta dikkat etmiş olursunuz. Ayrıca, gözlemlediğiniz herhangi bir değişiklik ya da bir özelliği size bildirmesi için ona yol gösterebilirsiniz.

Vücuttaki Benler ve Türleri: Nasıl Tespit Edilir

Fiziksel özelliklerini değerlendirmeden önce, vücuttaki benler ile ilgili bilmeniz gereken bazı endişe verici durumlar vardır. Sağlıklı benler ya da yaygın olarak görülen doğum lekeleri sessiz seyreden lekelerdir.

Bu, kaşıntı, yanma, sızma veya şişmeye neden olmaması gerektiği anlamına gelir ve etraflarındaki deri de kırmızı ya da soluk bir renge bürünmemiştir.

Bunlar, sağlıklı bir bene sahip olmanın ilk tanımlarıdır. Çocuğunuzun derisinde bir anormallik olup olmadığını nasıl belirleyeceğiniz konusunda size bir fikir verebilirler. Şimdi vücuttaki benlerin şekil ve renklerine bir göz atalım.

Ben Şekilleri

Vücuttaki benler, çok belirli kenarları olan dairesel bir görünüme sahiptir; ancak oval bir şekle de sahip olabilirler. Çapları 5 milimetreyi geçmez ve tahmini olarak en büyük benin boyutu bir kurşun kalemin arkasındaki silgi kadardır.

cilt benleri

Vücudumuzda, şekillerine göre farklılık gösteren iki tür ben vardır: Genellikle en çok tekrarlayan pürüzsüz bir dokusu olan benler ve bir de deri üzerinde biraz yüksekliği olan benler.

Popüler geleneklere göre, eğer bir ben, ele gelen bir alan kaplıyorsa ya da büyüyorsa, arkasında bir melanom ya da başka bir problem sakladığı düşünülür. Ancak bu düşünce hiç doğru değildir.

Bununla birlikte, benlerde bir anormallik söz konusu olduğunda, düzensiz şekiller ortaya çıkabilir. İşte tam da bu yüzden, vücudunuzdaki benlerin mahiyetini belirleyebilecek bir dermatolog ile görüşmeniz gerekecektir.

Kaşıntı, batma ya da sızma gibi durumlar olmadıkça, benlerin herhangi bir şekilde çıkarılmaya çalışılmaması ya da dokunulmaması gerekir. Her durumda, işlemi gerçekleştirmesi gereken kişi, hastayı ayakta tedavi edecek olan bir uzman olacaktır.

“Doğumdan sonra, çocukların vücudundaki ortalama ben sayısının 10 olduğu tahmin edilmektedir. Bu da nispeten düşük bir sayıdır.”

Cilt Benlerinin Renkleri

Benlerin renkleri ile ilgili olarak da, genellikle kahverengi tonlarında olduklarını söylememiz mümkündür; ancak aynı zamanda siyah, mavi ve kiraz anjiyomu gibi kırmızı benekler de vardır.

Vücuttaki benlerin rengi de bazı değişikliklerin olduğunun bir göstergesi olabilir. Bununla birlikte, daha önce benlerin şekillerinde de bahsettiğimiz gibi, teoride sessiz seyreden, asemptomatik benler ise korkulacak bir şey yok demektir.

Bir kişinin cilt tonunun ben rengiyle de yakın bir ilişkisi vardır. Kafkasyalılar ve sarışın insanların pembe ve açık kahverengi arasında tonları olan benleri olduğu tespit edilmiştir. Bu arada, koyu saçlı ya da koyu tenli insanlar koyu kahverengi ve siyah doğum lekelerine sahip olabilir.

vücutta kırmızı ben

Benlerdeki Anormallikler Nasıl Belirlenir

Sağlıklı bir benin melanom haline dönüşmesi çok nadir görülür. Bunun gerçekleşmesi için istisnai bazı koşullar olmalıdır. Bazı bireylerin; özellikle de çok soluk tenli olan, korumasız bir şekilde güneşe maruz kalan ya da vücudunda elliden fazla beni olan kişilerin bu duruma maruz kalmaya daha meyilli oldukları doğrudur.

Çocuğunuzun beninde bir değişiklik ya da bir alterasyon olup olmadığını tespit edebilmeniz iyi bir şey olmasına rağmen, yalnızca bir dermatoloğun bir benin tam durumunu ve ona gereken bakım türünü belirleme yeteneğine sahip olacağını not etmeniz önemlidir.

Çocuğunuzun cildinde ondan fazla ben olması durumunda, bu konuda size doğru bir yönlendirme sağlaması için uzman doktor ile görüşebileceğiniz rutin bir muayeneye gidin. Sonuç olarak çoğu durumda, çocuklarda benlerin iyi huylu olduğunu belirtmekte fayda vardır.

Bununla birlikte, benlerde görülen değişiklikler ve alterasyonlar, herhangi bir koruma kullanmadan güneşe maruz kalma ile doğrudan ilgilidir. Cilt bakımı ve koruma, çocukların sağlıklı bir cilde sahip olması için size her zaman mükemmel bir müttefik olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.