Diyabet Hastaları İçin Tüm Aileyle Paylaşabilecekleri Tarifler

Diyabet hastalarının sağlıklarını tehlikeye atmadan uygulayabilecekleri özel tarifler bulunduğunu biliyor muydunuz?
Diyabet Hastaları İçin Tüm Aileyle Paylaşabilecekleri Tarifler

Son Güncelleme: 12 Haziran, 2019

Diyabet hastaları için hayat çok da kolay değildir. Diyabet, kandaki glikoz seviyesinin yüksek olmasına sebep olan bir hastalıktır.

Diyabet hastalarının belli türdeki yemekleri yemeyi tamamen bırakması gerekmektedir. Ayrıca, sağlıkları açısından zararlı olabilecek bazı gıdaları almayı da azaltmaları gerekir.

Tüm bunlar da kişide anksiyeteye sebep olabilir. Ama size iyi bir haberimiz var, diyabet hastalarının sağlığını tehlikeye atmadan uygulayabilecekleri özel tarifler bulunmaktadır.

Tatlı yeme yasağı

Bazı durumlarda, diyabet hastaları çocukça davranıp gizli gizli  şeker, tatlı, abur cubur yiyip asitli ve şekerli içecekler içebilmektedir. Bir de bunun üzerine bugünlerde etrafta, sağlıklı beslenme düzeniyle ilgili birbiriyle çelişen bilgiler dolaşmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda birçok yeni besin seçenekleri ortaya çıktı. Bu da diyabet hastalığı olan insanlar için güzel bir haber oldu.

Diyabet, genetik olarak aktarılan ya da kötü yeme alışkanlıklarına bağlı olarak sonradan edinilebilen bir hastalık olabilir. Eğer diyetiniz hakkında özel sorularınız varsa bir uzmana danışmanız en iyisi olacaktır.

Diyabet hastalarının bir diyet planı oluşturmak için mutlaka doktorlarına ya da diyetisyenlerine danışmaları gerekir. Bu uzmanlar da şunları dikkate alarak bir diyet hazırlayacaktır: glisemi, hastanın kilosu ve kişinin kullandığı ilaçlar. Ayrıca, kişinin sahip olabileceği yüksek kan basıncı, fiziksel aktivite seviyesi ve olası diğer hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Uzmanlar, tüm bunları dikkate alarak, diyabet hastalığı olan birinin hayat kalitesini geliştirmesine yardımcı olabilir.

abur cubura bakan çocuk

Diyabet hastalığı olan insanlar için genel öneriler

Diyabet hastası olan insanlar, yemekleri daha az yemelidir. Bu durum, özellikle de çocuklar için geçerlidir. Ayrıca, bazı yemeklerin önerilen porsiyonlarını ve ne kadar yenilebileceğini de dikkate almayı unutmayın. Bununla birlikte, fiziksel aktivitede bulunmayı da ihmal etmeyin.

Yemek yaparken olabildiğince az yağ kullanılmalıdır. Doymuş ve trans yağ içeren yemeklerin tüketimini kısıtlamak da çok önemlidir. Bu yüzden, etin yağlı kısımlarından, pastalardan, şekerden, tam yağlı süt ve süt ürünlerinden uzak durmak gereklidir.

Lif açısından zengin ve tam tahıllı gıdaların alımını artırın. Yulaf, esmer pirinç, tam tahıllı ekmek ve pideler gibi besinler de sağlıklı seçeneklerdir.

Bir diyabet hastasının beslenme düzeninden eksik olmaması gereken bir diğer şey de meyve ve sebzelerdir. Bunlar dondurulmuş, kurutulmuş ya da konserve olabilir. Ayrıca,  %100 doğal meyveden yapılan meyve sularının içilmesi de önerilmektedir.

“Diyabet, genetik olarak aktarılabilen ya da kötü yeme alışkanlığı sonucu sonradan edinilen bir hastalıktır.”

Diyabet hastaları için tarifler: fırında sebzeli ve zeytinli somon

Bu, diyabet hastaları için en pratik ve ekonomik tariflerden biridir. Bu tarifte kullanılan malzemeler genellikle her evde bulunabilecek malzemelerdir.

Malzemeler

  • 200 gram somon.
  • 100 gram yeşil zeytin.
  • 2 diş sarımsak.
  • 8 adet enginar.
  • Yaprak soğanı.
  • 2 havuç.
  • 100 gram kuru fasulye.
  • Zeytinyağı.
  • Taze kekik.
  • Tuz.
diyabet hastaları somon yemeği

Hazırlanışı

  • Enginarın dış yapraklarını temizleyin, daha sonra enginarı doğrayıp bir tutam tuz ile tencerede kaynatın. Al dente (dişe gelecek şekilde) kıvamında piştiğinde hazır olmuş demektir.
  • Havuçları soyun ve küp küp doğrayın. Yaklaşık iki dakika boyunca suda kaynatın.
  • Fasulyeleri al dente kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Yaprak soğanını doğrayın ve zeytinyağı ile tavada kavurun. Daha sonra enginar, fasulye, yeşil zeytin ve küp küp doğradığınız havuçları ekleyin. Hepsini birlikte birkaç dakika soteleyin ve tat vermesi için bir tutam tuz ekleyin.
  • Somonu daha önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına koyun ve yaklaşık 5 dakika pişirin.
  • Sotelediğiniz sebzeleri somonun yanına koyarak servis edin.
  • Son olarak, taze kekikle tabağı süsleyebilirsiniz.

Bu lezzetli tarif, sadece diyabet hastalığı olanlar için geçerli değildir. Tüm aile bu yemeğin tadını birlikte çıkarabilir. Sağlıklı beslenmek tüm aile için faydalıdır ve yeni hastalıkların oluşumunu engellemeye yardımcı olur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Schernthaner Reiter MH., Stratakis CA., Luger A., Genetics of diabetes insipidus. Endocrinol Metab Clin North Am, 2017. 46 (2): 305-334.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.