Uzatılmış Emzirme Nedir?

Uzatılmış Emzirme Nedir?

Son Güncelleme: 31 Ağustos, 2018

Emzirme ve süresi ile ilgili bir çok efsane bulunmaktadır. Toplum içerisinde doğal beslenme ve bunun çocuğun sağlıklı bir biçimde büyümesine etkisi konusu ile ilgili birçok söylenti ortaya çıkmıştır. Kimi zaman çok güzel olan bu süreçten bazı annelerin utanç duymalarına yol açan durumlar da yaşanmaktadır.

Yani kısacası; uzatılmış emzirme adı verilen kavram ne demektir?

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, bebeği iki yaşını doldurduktan sonra ya da toplum veya içinde yaşadığımız kültür tarafından normal olarak kabul edilen süreden daha fazla emzirmeye devam etme konusu gittikçe yaygın hale gelmektedir.

WHO, anne sütünün bebekler için özellikle ilk altı ay süresince tek beslenme kaynağı olması gerektiğini ifade etmektedir. Daha sonraki dönemde ise bebek en az iki yaşını doldurana kadar ek yiyeceklerle (meyve, çorba, püre vb.) desteklenerek anne sütünü vermeye devam etmemizi tavsiye etmektedir.

Bebeğinizi emzirmeyi bırakmanız için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Memeyi bırakma çocuğunuz ya da siz istediğinde doğal olarak gerçekleşen bir durumdur.

Ancak modern toplumlarda özellikle son dönemde, zaman darlığı, yarışmacı ve stres dolu bir ortam, profesyonel gelişim için gerekli olan çalışma temposu ve çevresel etkiler nedeniyle anneler çocuklarını çok erken bir şekilde sütten kesmeye başlamıştır. Bu yüzden bebekler, fiziksel ve kavramsal gelişimlerine katkıda bulunacak ve onların birçok hastalıktan korunmalarına yardımcı olacak anne sütünden mahrum kalmaktadırlar.

Bazı durumlarda sütten kesme istem dışı da meydana gelebilmektedir. Her ne kadar ne anne emzirmeyi ne de bebek annesini emmeyi bırakmak istemese de psikolog, çocuk doktorları ya da öğretmenler gibi profesyonel kişiler tarafından bile yapılabilen eleştiriler nedeniyle bu yola başvurmak durumunda kalmaktadırlar. Uzatılmış emzirmenin faydaları hakkında bir bilgisi olmayan bu insanlar, sütün kalitesi, annenin performansı, bebeğin anneye delicesine bağlanmasına yol açması gibi yanlış inanışlar doğrultusunda bebeğin sütten kesilmesini tavsiye etmektedirler.

Annesini emen çocuk

Uzatılmış Emzirmenin Faydaları

Eğer bebek emziriyorsanız ya da yakın zamanda emzirmeye hazırlanıyorsanız, uzatılmış emzirmenin birçok faydası olduğunu bilmeniz sizin için önemli bir ayrıntı olacaktır. Bununla bağlantılı olarak herhangi bir fiziksel ya da psikolojik risk bulunmamaktadır.

WHO, çocuk ölümlerinin azaltılması, hastalıkların kontrol altına alınması ve çocukların hayatlarının ilk yıllarında yeterince beslenebilmeleri için en etkin ve uygun yöntem olan emzirmeyi sürekli olarak teşvik etmektedir.

Dünya çapında düzenlenen emzirme kampanyası, çocuk ölümlerini % 20 oranında azaltmayı ve ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenen çocukların sayısını artırmayı hedeflemektedir.

Uzatılmış emzirmenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hazır süt ile beslenen diğer akranlarına göre çocuğun optimal fiziksel gelişimi sağlanır.
  • Bebeğin annesi ile, büyüdüğünde de devam edecek olan daha yakın ve sevgi dolu bir bağ oluşur. Annesini emen insanların bu alışkanlığı kendi çocuklarında da devam ettirme eğiliminde olduğu belirlenmiştir.
  • Uzatılmış emzirme daha iyi duygusal bir gelişim sağlanmasına yol açar. Çocuğun anne ve babası ile daha iyi bir ilişki kurmasını sağlar. Ayrıca arkadaşlarına göre yetişkinlik dönemine yönelik daha iyi seviyede bir algısının bulunmasına ve daha fazla ilgi sahibi olmasına yardımcı olur.
  • İshal, mide ve bağırsaklarla ilgili çocuk hastalıklarının ortaya çıkma oranlarında azalma meydana gelir.
  • Anne sütü, gerekli tüm besinleri içeren bir süper gıda özelliğine sahiptir. Yapılan araştırmalar, düşünülenin aksine anne sütünün zaman içerisinde kalitesinde herhangi bir azalmanın meydana gelmediğini göstermektedir. Tam tersine, bir çocuğun ihtiyacı olan besinlerin 1/3’ü oranında besleyicilik özelliğini korur ya da artırır.
  • Anne sütü doğal bir besin maddesidir. Herhangi bir ek gıda ya da kimyasal madde içermez. Yani annesini emen bebeğiniz tamamen zararsız bir gıda maddesi ile beslenmektedir.
Annesini emen bir bebek
  • Annesini daha uzun süre emen çocukların daha iyi kavramsal gelişim gösterme eğiliminde oldukları ve zaman içerisinde bu gelişimin devam ettiği görülmektedir. Çocuk ne kadar iyi bir okul dönemi geçirirse yetişkinliğinde de geliri o kadar iyi işlerde çalışma ihtimali yüksek olacaktır.
  • Uzun dönemde, diyabet, obezite ya da kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu durum hem anne hem de çocuk için geçerlidir.
  • Çocuğun yetişkin bir birey olduğunda mental sağlığı daha iyi seviyede olur.
  • Evlat edinilen çocuklarda, emzirilmeleri durumunda duygusal anlamda pozitif değişimler gösterdikleri gözlemlenmiştir.
  • Annenin göğsü sadece yiyecek anlamına gelmez. Burası aynı zamanda bir kalkan, bir dinlenme yeri ve çocuğunuza sevginizi sunmanız için mükemmel bir yerdir. Bu nedenle, bebeğinizi sütten kesmeden önce bu ayrıntıları da göz önünde bulundurarak anlamanız çok önemlidir.

İspanya Pediyatristler Birliği, “Daha Büyük Yaşlardaki Çocuklarda Emzirme” ya da “Uzatılmış Emzirme”yi tavsiye etmektedir. Birlik, çocuklarda öfke nöbetlerinin önüne geçmek için sütten kesme işleminin aşamalı olarak yapılması gerektiğinin altını çizmektedir. Bunlara ek olarak, annenin de kendi duygularını dikkate alması gerekir. Eğer anne artık sütten kesme zamanının geldiğini düşünüyorsa, herhangi bir suçluluk duygusuna kapılmadan hazır yiyecekler verme sürecine başlaması doğru olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brown A. Breastfeeding as a public health responsibility: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2017 Dec;30(6):759-770.
  • Peres KG, Nascimento GG, Peres MA, Mittinty MN, Demarco FF, Santos IS, Matijasevich A, Barros AJD. Impact of Prolonged Breastfeeding on Dental Caries: A Population-Based Birth Cohort Study. Pediatrics. 2017

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.