Bebeğinizin Tatma Duyusunu Geliştirecek Yöntemler

Bebeğinizin Tatma Duyusunu Geliştirecek Yöntemler

Son Güncelleme: 25 Mart, 2019

Tatma duyusu, tükürüğün içindeki maddeler sayesinde tatları ayırt etmemizi sağlar. Bu yüzden, bir bebeğin tatma duyusunun erken yaşta nasıl geliştirileceğini bilmek çok önemlidir.

Bebeklerde tatma duyusu, hamilelik sırasında amniyotik sıvı sayesinde gelişmeye başlar. Anne karnında, bu sıvı sayesinde farklı tatları ayırt etme becerisi gelişir. Bu sayede, bebek, hamilelik sırasında akciğer ve sindirim sistemini geliştirir ve bazı tatlara diğerlerinden daha çok ilgi duyar.

Anneden bebeğe gönderilen tatlar

Anne tatlı, baharatlı, tuzlu ve hatta asidik ya da acı bir şey yerse bebek de bunu tadabilir. Bu sayede bebek ilk tatma deneyimini yaşar ve bu da onu dış dünyaya hazırlar.

Bebeğin ilk aylarında tuzlu yiyeceklere oranla tatlıları tercih etmesi normaldir. Bu yüzden anne sütünü, diğer asidik ve tuzlu gıdalara tercih etme eğilimindedir.

Bu durum, hayati önem taşır. Emzirme süresi, tat duyusunun gelişim sürecini doğrudan etkiler. Eğer bu süre gerektiğinden uzun sürerse, bebeğin tükettiği gıdalar arasında seçenek olmaz. Bu yüzden, bebek ileride yeni tatlara ve dokulara açık olmayabilir.

Bebeğinizin tatma duyusunu geliştirmenin yolları

Bebeğinizin günlük hayatta tatları ve dokuları keşfetmesi için onu teşvik edebileceğiniz birçok farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Yeni ve eski tatları karıştırmak

Bebekler bazı şeylerin tadını daha çok sever. Ona tanıdık gelen tatlarla yeni tatları karıştırmak bebeğinizin bu yeni tadı reddetmemesi için iyi bir yöntemdir.

Bebeğinize bu yeni tadı o kabul edene kadar birkaç kez teklif etmek de iyi bir yoldur. Ayrıca onu sıkmadan, ona farklı tatta ve dokuda yemekler sunmanız onun tatma duyusu için iyi olacaktır.

Bebeğinizin yüzünü buruşturmadan onun tatma duyusunu geliştirin

Bebekler, tatlar söz konusu olduğunu kendi zevklerini geliştirebilirler. Öte yandan, sizin yine de bebeğinizin beğenisine bağlı kalmadan onun her türden yiyeceği tatmasını sağlamanız gerekir.

Ebeveynlerin kendileri sevmediği bir yemek söz konusu olduğunda da yüzünü buruşturmaması gerekir, çünkü böyle yaparak bebeğinizin de onu beğenmesine engel olabilirsiniz. Bu özellikle de sağlıklı yemekler için geçerlidir.

Farklı dokularda nesneler verin

Zaman geçtikçe, bebekler keşif süreçlerinin bir parçası olarak eline geçen her şeyi ağzına götürür. Bu yüzden, bebeğinize farklı doku ve renklerde nesneler vererek onun tatma duyusunu geliştirmeniz çok önemlidir.

Bu başta endişe verici gözükebilir, bu yüzden her zaman bir yetişkin eşliğinde yapılmalıdır. Bebeğinizin ağzına götürdüğü nesnelerin tehlikeli, pis ya da başka bir şekilde uygunsuz olma riski vardır.

dondurma yiyen kız

Tuz ve şekere dikkat edin

Bir bebeğin böbrekleri henüz çok gelişmemiştir. Bu aşamada, bebeklerin böbrekleri tuz ve şekeri işlemekte zorlanır. Bu yüzden, yemeklere bunları katmaktan kaçının ve bebeğinize daha sağlıklı yemekler yedirin. Yumuşak sebze ve meyveler, bebeğinizin tatma duyusunu geliştirmek için harika seçeneklerdir.

Bebeğinizin temposuna uyum sağlayın

Bebeğinize yeni gıdalar verirken sabırlı olmalısınız. Birkaç ısırık aldıktan sonra onun kendi temposu, daha fazla yiyip yiyemeyeceğini belirleyecektir.

Tüm bebeklerin gelişim süreci birbirinden farklıdır ve bazı bebekler diğerlerine göre yeni tatları kabul etmeye daha açıktır. Öte yandan, her yemeği bir savaşa dönüştürerek onu sürekli yeni şeyler tatmaya da zorlamamalısınız.

Bebeğinizin yeni tatları kabul etmesi ya da yeni dokulara alışmasının birkaç ay sürebileceğini unutmayın. Bebeğinizin tatma duyusunu geliştirmek için bu süreci eğlenceli bir aktivite haline dönüştürmelisiniz. Eğer bebeğinizin tatma duyusunu geliştirmekle ilgili endişeniz varsa sabırlı olun. Karşınıza çıkan engeller de bebeğin öğrenme ve dünyaya adapta olma sürecinin bir parçasıdır.

İlginizi çekebilir ...
Çocuğunuzun Kişiliği, Yediklerini Etkiler
Ben anneyim
sayfasında okuyun Ben anneyim
Çocuğunuzun Kişiliği, Yediklerini Etkiler

Bir çocuğun kişiliğinin yemek tercihlerini etkilediği ortaya konulmuştur. Aşağıda bunu ayrıntılı olarak ele alacağız.


Ben Anneyim sayfasının içerikleri sadece eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır. Hiçbir zaman bir profesyonelin teşhis, tavsiye veya tedavisinin yerine geçmezler. Herhangi bir şüpheniz varsa, güvenilir bir uzmana danışmak en iyisidir.