Bir Bebek 7 Adımda Nasıl Uyutulur?

Bir Bebek 7 Adımda Nasıl Uyutulur?

Son Güncelleme: 05 Mayıs, 2018

Anne babalar olarak karşımıza çıkabilecek en büyük sorunlardan biri bebeğimizi uyutmaktır. Özellikle bu bebeğin uyuması diğer çocuklara göre daha fazla efor gerektiriyorsa. Bazı bebekler, sabahın erken saatlerinde uyanarak herhangi bir sebep yokken ağlayabilir. Bu nedenle, özellikle çocuğumuz uyku sorunları yaşıyorsa bazı tekniklerin bilinmesi faydalı olacaktır.

Bebeğin uyku probleminin olması, ciddi bir sorunu olduğu anlamına gelmez. Bazı çocuklarda bu durum, büyüdüklerinde bile oldukça normal bir durum olarak kabul edilmelidir. Eğer aşağıda sıralayacağımız adımları her gün aynı sırayla bir ritüel şeklinde tekrarlarsanız, çocuğunuz uykuya çok daha hızlı dalacak ve daha fazla dinlenme şansına sahip olacaktır.

Bir Bebeği Uyutmanın 7 Adımı

1. Ona Sıcak Suyla Banyo Yaptırın

Bebeğinizi rahatlatmanın en iyi yollarından biri, onu hafif sıcak suyla banyo yaptırmaktır. Küvete koymadan önce suyun sıcaklığının maksimum 37 derece olduğunu kontrol etmeniz, bebeğin yanmaması için çok önemlidir.

Suya girdiğinizde bebeğinizin istediği gibi oynamasına izin verin. Böylelikle harcayabildiği kadar enerjiyi bu şekilde harcayacaktır. Ayrıca çok nazik bir şekilde bebeğinizi sallayabilirsiniz. Eğer huzursuz davranıyorsa, suya iki küçük torba kadar papatya ekleyebilirsiniz. Bu bitki doğal bir kas gevşetici özelliğine sahiptir.

babasıyla uyuyan yenidoğan

2. Rahatlatıcı Masaj

Bebeği uyutmanın ikinci adımı ona masaj yapmaktır. Bebeği 5 dakika sonra sudan çıkarın ve yumuşak bir havluyla çok dikkatli bir biçimde kurulayın. Daha sonra avuç içlerinizi göğsüne yerleştirerek her iki yana doğru kaydırarak nazik bir biçimde ona masaj yapın. Sonra onu yüz üstü yatırın ve boyundan itibaren aşağıya doğru çok nazik bir biçimde ellerinizle inin. (Omuriliğe kesinlikle baskı uygulamamaya özen gösterin.)

3. Rahat Bir Pijama Giydirin

Bebeğinizin gece ateşinin çıkmaması çok önemli bir konudur. Öncelikle bu, ani bebek ölümü riskini artıran faktörlerden biri durumundadır. İkinci olarak da ateş onun uykusuna mal olabilir. Yapabileceğiniz en uygun hareket ona nefes alan kumaşa sahip bir pijama giydirmek olacaktır.

4. Günün Son Sütü

Tüm yeni doğanlar gibi sizin bebeğiniz de gün sonunda beslenmekten hoşlanır. Tüm gün boyunca harcadığı o kadar enerjiden sonra sizin kucağınızda açlığını giderirken huzurlu hissetmesi çok normal olacaktır. Bu süreçte onunla çok kısık bir sesle konuşmanız, yüzünü ve sırtını okşamanız çok önemlidir.

5. Gazını Çıkarmasına Yardımcı Olun

Yemeğini bitirdikten sonra rahat bir şekilde uyuyabilmesi için gazını çıkarmasına yardımcı olmanıza ihtiyaç duyacaktır. Başını omzunuza koyun ve çok nazik bir biçimde sırtını pışpışlayın. Alternatif olarak bebeği kucağınıza yüz üstü yatırıp, bir elinizle karnına destek olarak diğer elinizle sırtına nazik bir biçimde bastırabilirsiniz. Eğer gaz çıkartamazsa, uykuya dalma konusunda sorunlar yaşayacak ve bu nedenle gece boyunca birkaç kez uyanması normal bir durum olacaktır.

el ele uyuyan anne bebek

6. Onu Yumuşatın ve Ninni Söyleyin

Bebeği uyutmak için bir sonraki adım, onu sallayarak ninni söylemektir. Bezini değiştirdikten sonra odanın perdelerini kapatın ve bir süre kucağınızda durmasına zaman tanıyın. Onu biraz sallamanız günün bitişi ve gecenin gelmesiyle uyku moduna girmeye yardımcı olacaktır. Bunları yavaş bir biçimde yapın, hareketlerinizi nefesinize uydurun ve böylece bir ninni eşliğinde bebeğin rahatlamasına yardımcı olun.

“Ninni söylediğinizde, dinginlik ve sağlık üreten bir hormon olan  oksitosin maddesi salgılarsınız.”

7. Onu Beşiğine Yerleştirin

Bebek uykuya dalmak üzereyken onu, herhangi bir ani hareketten kaçınacak şekilde yavaşça beşiğine koyun. Böylelikle uyku geçişi rahat bir biçimde gerçekleşecektir. Hemen yanına sizin kokunuzu taşıyan bir mendil bırakmayı unutmayın. Bu şekilde sizin ona eşlik ettiğinizi düşünecek ve kendini güvende hissedecektir.

Bu muhteşem tekniği kullanarak bebeğinizin çok daha kolay bir biçimde uyumasını sağlayacaksınız. Böylece sabahın çok erken saatlerinde uyanması da daha az seyrek gerçekleşen bir durum haline gelecektir. Bunu her gün yapmanız gerektiğini unutmayın. Çünkü bu şekilde bebek bu yaptıklarınıza alışacak ve hayatında bir alışkanlık haline getirecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.