Gece Emzirmesini Kesmek İçin İpuçları

Bu yazımızda 4-6 aylık bebeklerde başlayan gece emzirmesini kesme süreciyle ilgili kafanızda oluşan soru işaretlerine ışık tutmayı amaçlıyoruz.
Gece Emzirmesini Kesmek İçin İpuçları

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2019

Bu süreç her çocuğa ve diğer şartlara bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bununla birlikte, gece emzirmesini kesmek istiyorsanız, sürecin başarılı olabilmesi için size verebileceğimiz birkaç ipucu var.

Emzirmeyi bırakma kararı aldıklarında annelerin kafalarında birçok soru işareti oluşmaktadır. Ek olarak, bu kararı aldıktan sonra çevresinden de konuyla ilgili farklı görüşlerle karşı karşıya kalmaktadırlar.

Burada önemli olan konu annelerin bu kararın sadece ve sadece kendilerine ait olduğunu benimsemesi ve emzirmeyi bırakmak için tam olarak “doğru” bir yaşın olmadığı gerçeğini kabullenmesidir. Bu kişisel bir karardır. Geceleri bebeğinizi emzirmeyi bırakmak istiyorsanız, size bazı önerilerde bulunmak istiyoruz.

Bebeğinizi ister kendi memeniz ile ister bir biberonla emzirin, emzirmeyi bırakmak için acele etmenize hiç gerek yoktur. Zamanla bebeğiniz sütten kesilecektir. Bununla birlikte, yorgun ve huzursuz hissediyorsanız veya bebeğinizin bu değişime fiziksel olarak hazır olduğunu düşünüyorsanız, o zaman gece emzirmelerini kesmeye başlayabilirsiniz.

Gece emzirmesini kesmeyle ilgili sorular

Yazımızın devamında annelerin gece emzirmesini kesme süreciyle ilgili akıllarına en sık gelen sorulara değineceğiz.

Bebeğimin hazır olduğunu nasıl anlarım?

Merak etmeyin! Her bebek farklıdır. Bebeğiniz 4-6 aylık ise gece emzirmelerini bırakmanız için uygun zaman gelmiş demektir. Bu yaşa ulaşan bebekler 5-6 saate kadar uyuyabilmeleri için gün içinde ihtiyaçları olan yeterli kaloriyi alabilmektedir.

Doğal olarak bu bebeğinizin gece artık uyanmayacağı anlamına gelmiyor. Fakat bu fizyolojik bir ihtiyaçtan öte daha çok bir alışkanlığın sonucudur. Bebeğiniz beslenmek için sık sık uyanmaya alıştığından dolayı gece uyanmaları için ona biraz daha zaman vermeniz gerekmektedir.

Yatakta yan yatan bebek

Ek olarak, bebeğinizin sizinle bir bağ kurma çabası içinde olup olmadığını kendinize sormalısınız. Bebek emzirmek, onu beslemekten çok daha fazlasıdır.

Bazı anneler gün boyunca çocuklarıyla çok fazla zaman geçiremezler. Bu nedenle çocuğunuz da sizinle zaman geçiremediğinden dolayı bir telafi olarak gece boyunca sizinle bağlantı kurmak isteyebilir.

Bebeğinizin sık sık uyanmasının bir başka nedeni de dişlerinin çıkmaya başlamasıdır. Aynı zamanda bebeğinizin soğuk algınlığı veya gelişimle ilgili başka bir rahatsızlığı da olabilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı bebeğinizi emzirmeyi aniden kesmek yerine bu süreci yavaş yavaş tamamlamak daha önemlidir. Bu süreçte bebeğinizin size ihtiyacı vardır ve sizin tarafınızdan korunmayı beklemektedir. Buna ek olarak, kafanızda ciddi şüpheleriniz varsa, çocuk doktorunuzla görüşmekten de asla çekinmeyin.

Hangi adımları atmalıyım?

Gelelim asıl konumuza. Gece emzirmelerine son vermeniz için atmanız gereken adımlara bir göz atalım.

  • Bebeğinizin duygularını dikkate alın. Bebeğinizi sütten kesme süreci boyunca bebeğinizin hayal kırıklığı hissi yaşadığını anlamalısınız. Çocuğunuzun bu tamamen anlaşılabilir duygularına karşı saygılı olun.
  • Bir anne olarak kendi duygularınızı inkar etmeyin. Anneler bu süreçte hem suçlu hem rahatlamış hissedebilirler. Kendinize bu konuda yüklenmeyin.
  • Gece emzirmesini ne zaman kesmek istediğinizi düşünün. Taşınacaksanız, başka bir bebek bekliyorsanız veya çocuğunuzu günlük bakım merkezine gönderiyorsanız emzirmeyi bıraktırmak için pek uygun bir zaman olmayabilir. Hassas bir sürecin ortasındaysanız veya ailevi olarak sizi bir değişim bekliyorsa, emzirmeyi kesme sürecine hiç girişmemeniz daha iyi bir seçim olacaktır.
  • Bebeğiniz bu süreçte ortaya çıkan eksiklik nedeniyle daha fazla ilgiye ve şefkate muhtaç olacaktır. 
  • Bol miktarda yiyecek ve içecek verin. Bebeğiniz uyandıktan sonra meme istediğinde süt, mama veya su gibi alternatifler verin.
  • Bebeğinizi kendi yatağına koyun. Bebeklerin büyüdüğünü hissetmesi, başka bir odada uyuması veya kardeşlerinin yanında uyuması bu süreci daha kolay bir hale getirebilir. Bununla birlikte, çocuğunuz bunu bir zorunluluk olarak görmemelidir ve çocuğunuz buna tepki veriyorsa, onu bu konu hakkında zorlamamaya özen göstermeniz gerekmektedir.
  • Emzirmeyi kesme sürecine eşinizi de dahil edin. Babalar bu değişimin bebekleri için ne anlama geldiğini anladıklarında, bu süreç çok daha fazla etkili olmaktadır. Babalar bebekleri üzüldüğünde onları teselli etmek için onların dikkatini dağıtmalı, sevgilerini ve desteklerini göstermelidirler.
  • Gerektiğinde geri adım atabilir ve durabilirsiniz. İşler yolunda gitmezse esnek davranabilir ve süreç için birkaç değişiklik yapabilirsiniz. Kararınızdan oldukça emin olmuş olsanız bile her zaman bir adım geri gidebilir ve biraz daha bekleyebilirsiniz.
Anne bebeğiyle ilgileniyor

Uzman görüşü

Bu konu hakkında birçok uzman görüş bildirmiştir. İlk olarak, Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation, WHO) bebeğin ilk altı ayında emzirilmesini tavsiye etmektedir. Buna ek olarak, tamamlayıcı bir beslenme alışkanlığı ile birlikte emzirmenin iki yaşına kadar devam etmesini tavsiye etmektedir.

Çocuk doktoru Richard Ferber kaleme aldığı Çocuğunuzun Uyku Problemlerini Çözün (Solve Your Child’s Sleep Problems) adlı kitabında bu konuya değinmektedir. Ferber’e göre bebeklerin gece nedensiz bir şekilde sürekli uyanması ilerleyen süreçte uyku bozukluklarına neden olabilmektedir.

Ferber’in teorisine göre bebeğin karnının acıkması veya sindirim problemleri nedeniyle sürekli uyanması, zamanla daha fazla yemek yemek istediği kısır bir döngüye dönüşebilir.

Son olarak, bir diğer çocuk doktoru olan William Sears gece beslenmelerinin bebekler ve anneleri arasındaki bağı daha da kuvvetlendirdiğini vurgulamaktadır. Sears ayrıca, aile için herhangi bir problem oluşturmadığı sürece, ebeveynleri gece emzirmelerini kesmemelerini ve mümkün olduğu kadar da ertelemelerini tavsiye etmektedir.

Sears, Bebeğin Uyku Kitabı (The Baby Sleep Book) adlı kitabında ebeveynlerin gece emzirmelerini daha rahat geçirebilmeleri için bebeğin uykuya nasıl yatırılması gerektiği ve yatakta nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili stratejiler sunmaktadır.

Sonuç olarak, bunlar sadece size yol göstermesi için birkaç öneri ve görüşten ibarettir. Alacağınız diğer tüm ebeveynlik kararlarında olduğu gibi, gece emzirmelerini bırakma kararı da sadece ve sadece size aittir. Hem kendiniz hem bebeğiniz için en iyisi neyse, onu yapın.  


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Vandale-Toney, S., Rivera-Pasquel, M. E., KAGEYAMA-ESCOBAR, M. D. L. L., Tirado-Gómez, L. L., & López-Cervantes, M. (1997). Lactancia materna, destete y ablactación: una encuesta en comunidades rurales de México. Salud Pública de México, 39, 412-419. https://www.scielosp.org/article/spm/1997.v39n5/412-419/
  • Klein, M. (1936). El destete. Obras completas de M. Klein.
  • La lactancia materna de madre a madre. Lactando.org. 2018. http://www.lactando.org/wp-content/uploads/Lactando_Capitulo-22.pdf
  • María Marlen Avalos González, C. (2011). Comportamiento de algunos factores biosociales en la lactancia materna en los menores de un año. Revista Cubana de Medicina General Integral
  • Rosa Niño, M., Gioconda Silva, E., & Eduardo Atalah, S. (2012). Factores asociados a la lactancia materna exclusiva. Revista Chilena de Pediatria. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062012000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.