Bebeğin Gözlerinin Rengi Ne zaman Değişir?

Bebeklerin gözleri ilk doğdukları gibi kalmaz. Peki bu değişimler ne zaman başlar?
Bebeğin Gözlerinin Rengi Ne zaman Değişir?

Son Güncelleme: 06 Mart, 2021

Bir bebek dünyaya geldiğinde gözlerinin ne renk olacağı kesin olarak bilinmemektedir. Çünkü gözler son renklerini alana kadar değişirler. Yeni doğan bebeklerin gözleri açık renk olur çünkü gözlerinde çok az melanin vardır. Bu süreçte sabırlı olmalısınız çünkü bebeğin yaşamının ilk aylarında bu değişim çok net olmayacaktır.

Bebeğin gözlerindeki melanin

Melanin, gözlere, deriye ve saçlara rengini veren bir pigmenttir. İristeki (gözün renkli kısmı) melanin miktarı bir insanın sahip olacağı göz rengini belirler. Genetik, bir kişinin vücudunda sahip olacağı melanin veya pigment miktarını kontrol edebilir. Bebeğinizin sizden ve eşinizden alacağı DNA miniğin göz rengini belirler.

Bir bebek mavi veya gri göz rengi ile doğabilir. Ancak zaman geçtikçe ışık melanin üretimini etkileyip göz rengi kararabilir ve değişebilir. Renk değişikliğine neden olanın pigmentin rengi olmadığını anlamak önemlidir.

Gözde mavi, gri, yeşil veya ela pigmenti yoktur, gözdeki tek pigment kahverengidir. Kişinin daha açık veya koyu renkli gözlere sahip olup olmadığını belirleyen şey pigment miktarıdır.

Göz rengi ve genetik

bebek gözlerinin renk

Bir ebeveynin kahverengi gözleri varsa diğer ebeveynin de bebeğin kahverengi gözleri olacağını düşünmesi doğaldır, ancak bu durum illa da böyle olacak diye bir şey yok. Vücutta, insanların bir renge veya diğerine sahip olup olmayacağını  belirleyen çok sayıda gen vardır. Her iki ebeveynin de kahverengi gözleri olsa bile, her iki ebeveynde de bunun gerçekleşmesi için genler varsa çocuklarının mavi gözleri olabilir.

Kahverengi gözlü bir insan, çocuklarının farklı renkli gözleri olabilmesi için nasıl bir genetiğe sahip olmalıdır? Tabii ki büyükanne ve büyükbabalar aracılığıyla.

Bir bebeğin göz rengi sadece anne babanın göz rengine bağlı değildir. Büyükanne ve büyükbabanın göz rengi de çocuğun göz renginin belirlenmesinde çok etkilidir. Siz ve eşinizin kahverengi gözleri varsa ama çocuğunuzun gözleri yeşilse… Nedeni büyükanne ve büyükbabanız olabilir.

Göz rengi tahmin edilemez

İnternette bebeğinizin göz rengini tahmin etmek için hesap makineleri bulabilirsiniz, ancak bebeğinizin hangi göz rengine sahip olacağını gerçekten söyleyebilecek hiçbir yöntem yoktur. Bir doktor bile bunu tahmin edemez.

Ek olarak, bebeğinizin ne yediği veya onu dolaylı güneş ışığına ne kadar maruz bıraktığınız da önemli değildir. Gözün rengi sadece ve sadece genetiğe bağlıdır. Çocuğunuz kahverengi gözlerle doğmuşsa da bunun nedeni genetik kodunda zaten yeterli melanin bulunması ve gelecekte göz renginin değişmemesi, kahverengi kalacak olmasıdır.

Bebeklerde göz rengi ne zaman değişir?

bebek gözlerinin renk

Genel olarak bebeklerde göz rengindeki değişiklik bebeğin hayatının ilk 6 ila 9 ayında olur. Birkaç hafta hatta aylarca bebeğinizin gözleri daha koyu olabilir.

Değişiklik o kadar kademelidir ki günden güne fark edilmez. Bebek bir yaşına geldiğinde, son göz rengine çoktan sahip olması muhtemeldir… Gözlerin 6 yıla kadar uzayan renk değiştirebildiği ender vakalar da mevcuttur.

Bebeğinizin göz rengi değişecek ve bu onun görüşünü etkilemeyeceği gibi herhangi bir göz problemine de yol açmayacaktır, renk değişikliği gözün geçirdiği doğal bir evredir.

Bir bebek dünyaya geldiğinde gözlerinin ne renk olacağı kesin olarak bilinmemektedir. Çünkü gözler son renklerini alana kadar değişirler. Ama bu değişim sizi korkutmamalı, çünkü bu oldukça doğal bir durumdur. Ancak, yalnızca bir gözün kokusunun değiştiğini fark ederseniz veya bebeğinizin gözünde belirli bir bulanıklık fark ederseniz, bebeğinizin göz sağlığını değerlendirmek için hızlı bir şekilde bir çocuk doktoruna veya bir çocuk göz doktoruna başvurmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.