Erkek Çocuklarının Büyüme ve Gelişmesi Ne Zaman Durur?

Hiçbir şey ebeveynleri çocuklarının büyüdüğünü görmek kadar mutlu etmez. Ebeveynlerin birçoğu çocuklarının büyümesinin ne zaman duracağını ve boy uzunluğunun ne kadar olacağını düşünür. Bugünkü yazıda büyümeyi etkileyen faktörleri açıklayacağız. 
Erkek Çocuklarının Büyüme ve Gelişmesi Ne Zaman Durur?

Son Güncelleme: 03 Mart, 2019

Ebeveynlerin çoğu dengeli ve düzenli beslenmenin çocuk gelişimi açısından çok önemli bir rol oynadığını bilirler. Fakat beslenme tek belirleyici faktör değildir. Çocuk gelişimini etkileyen ve büyümenin ne zaman duracağını belirleyen başka faktörler de vardır.

Eğer çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi ile ilgili endişeleriniz varsa işte sizin için faydalı olabilecek birkaç bilgi veriyoruz.

Büyüme nedir?

Büyüme ebeveynlerin her zaman dikkatle takip etmesi gereken biyolojik bir süreçtir. Doğduktan hemen sonra başlayan bu süreç kemik gelişimi ve cinsel gelişimin tamamlanmasıyla birlikte son bulur.

Bu sebeple, büyüme yalnızca bir çocuğun boy uzaması anlamına gelmez. Aksine, bir çocuğun vücudunun tamamının işlev kazanmasına kadar olan tüm değişimleri kapsar.

Bu değişimlerden bazıları vücut ağırlığı, saç uzaması, dişlerin dökülmesi ve ergenlik olarak sıralanabilir.

Çocukların ne kadar büyüyeceğini tahmin etmenin bir yolu var mıdır?

Kendinize çocuğunuzun büyümesinin ne zaman duracağını sorduğunuz olmuştur. Ebeveynler genellikle çocuklarının boy uzunluğunun ne olacağını merak ederler.

Aşağıda paylaşacağımız üç yöntemden yararlanarak çocuk doktorunuzun yardımıyla çocuğunuzun ileride boy uzunluğunun ne olacağını tahmin edebilirsiniz.

  • Çocukların boy uzunluğunu tahmin etmede kullanılabilecek en doğru yöntem çocuğun kemik yaşını kontrol etmektir. Tek ihtiyacınız olan çocuğunuzun sağ el ve bileğinin bir X-ray görüntüsüdür. Bu görüntüden yola çıkarak çocuk doktorunuz kıkırdak dokunun miktarını ve çocuğun ne kadar daha büyüyebileceğini değerlendirebilir.
  • Çocuk doktorları aynı zamanda bazı tablolardan ve grafiklerden faydalanarak çocuğunuzun büyümesinin normal sınırlamalar içinde olup olmadığını tespit edebilirler. Bu amaçla çocuğun boy, ağırlık ve kafa çevresi kullanılır.
  • Çocuğun boy uzunluğunu tahmin edebilmek için son yöntem ise ebeveynlerin boy uzunluklarını göz önünde bulundurmaktır. Anne ve babanın boylarının aritmetik ortalaması kız çocuklarının yaklaşık boy uzunluğunu verir. Erkek çocukları için bu sonuca yaklaşık 6 santimetre daha ekleyin.

Fakat yine de çocuğunuzun boy uzunluğunu ve büyümesinin ne zaman duracağını tam olarak belirleyebilmenin bir yolu yoktur.

Her ikisi de çocuğunuzun genlerine, aile geçmişine ve bazı diğer etkileyici faktörlere bağlıdır.

erkek çocuğunun boy uzunluğu

Çocukların boy uzunluğunu etkileyen faktörler

Genetiğin yanı sıra çocukların büyüme ve gelişmesinde etkili olan bazı faktörler vardır. Bu faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Beslenme.
  • Kronik hastalıklar.
  • Egzersiz yapmak.
  • Psikolojik rahatsızlıklar.
  • Uyku bozuklukları.
  • Endokrin sistemin işlevi (hormonlar).
  • İlaç tedavisi.

Çocukların büyümesi hangi yaşta en hızlıdır?

Normal şartlar altında, doğduktan sonraki 12 aylık süreçte büyüme hızı çok fazladır. Bu süre boyunca bebekler ortalama 25 santimetre uzar.

Devam eden ikinci yıl boyunca boy uzama miktarı ortalama ayda 1 santimetredir. Öte yandan, ergenlik ise hızlı boy uzamasının görüldüğü başka bir dönemdir. Bu dönemde hızlı boy uzaması birkaç yıllık bir süreç boyunca görülür.

“Çocuk doktorları aynı zamanda bazı tablolardan ve grafiklerden faydalanarak çocuğunuzun büyümesinin normal sınırlamalar içinde olup olmadığını tespit edebilirler. Bu amaçla çocuğun boy, ağırlık ve kafa çevresi kullanılır.”

Erkek çocuklarının büyümesi ne zaman durur?

Genellikle, hızlı boy uzamasının görüldüğü ergenlik dönemi 2 ile 5 yıl arası sürmektedir. Erkeklerde bu dönem 9-14 yaşları arası görülür.

Bu dönemdeki büyümeleri çocukların yetişkinlik dönemindeki boylarını belirler. Ergenlik dönemine geç giren çocuklar 20 yaşına kadar büyümeye devam edebilirler.

Hatta bazı durumlarda büyüme 20 yaşından sonra bile durabilir. Fakat bu çok nadir görülen bir durumdur.

Sonuç olarak, aynı yaştaki iki çocuğun büyüme dönemleri ve büyüme hızları farklı olabilir. Aynı şekilde, bu iki çocuğun büyümeleri normal değerler sınırında olabilir.

çocuk büyümesi ve gelişmesi

Eğer çocuğunuzun büyüme hızı diğer çocuklarınkinden farklıysa

Çocuğunuzun boyunun yaşıtlarınınkinden uzun veya kısa olması çocuk doktoruna danışmanızı gerektirmez.

Fakat, eğer bu fark çok fazlaysa herhangi bir büyüme sorunu olup olmadığı konusunda bir uzmana danışmanızda fayda var.

Sonuç olarak, DNA çocukların büyüme ve gelişmesinde tek belirleyici etken değildir. Dengeli ve düzenli beslenme, dinlenme, fiziksel aktivite ve psikolojik destek de bir o kadar önemlidir.

Bu dönemin değişimlerle dolu olduğunu ve çocuğunuzun desteğinize ihtiyaç duyduğunu unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.