Mamit Nedir ve Nasıl Engellenebilir?

Mamit Nedir ve Nasıl Engellenebilir?

Son Güncelleme: 11 Mayıs, 2018

Eğer çocuğunuz iki yaş civarındaysa, sizden ayrı kalmaya bir dakika için bile olsa tahammül edemiyor olabilir. En ufak ayrı kalışlarınızı bile bir drama edasında yaşıyor da olabilir. Eğer bu tarz bir durum yaşamaktaysanız bebeğiniz “mamit” döneminden geçiyor demektir. (İspanyolca “mamitis”, Türk tıp diline Arnavutça’daki “mamit” kelimesinden geçmiştir ve kelime anlamı “anne” demektir). Peki mamitin ne olduğunu biliyor musunuz?

Mamit nedir?

Bir çocuk, kendi başına hareket edebilecek yeterli fiziksel otokontrole sahip olduğu halde gözü sürekli annesinde ise ve ondan ayrılmaya tahammül edemiyor ise, onun mamit (anne bağımlısı) olduğunu söyleyebiliriz.

Çocuklar bu davranışlarını, yanlarında güvendikleri diğer aile bireyleri olması halinde bile sürdürebilirler.

Bebekler, kendilerine bakabilecek yetiye sahip değildirler ve özellikle hayatlarının ilk birkaç ayında ebeveynlerinin korumasına ihtiyaç duyarlar. Anneler, bebeklerinin tüm dünyası ve bağımlı oldukları kişi haline gelirler.

Bununla birlikte, bebekler büyüdükçe ve yeni yetenekler kazandıkça, yardıma daha az ihtiyaç duymalıdırlar ve her geçen gün daha bağımsız olmalı, daha bağımsız hareket etmelidirler.

annesi öpünce sevinen kız

Mamit, çocuğun hangi döneminde gözlenir?

Mamitin en yoğun gözlendiği yaş aralığı bebeğin 10 ila 18 aylık dönemidir. Bu yaşlar arasındaki çocukların kendi farkındalıkları ve otonom davranışları artmaya başlar.

Hali hazırda, yürüyerek ya da koşarak etrafta dolaşmaya başlamışlardır. Bu yaş aralığındaki çocukların tek hedefi, annelerinin eşliği ile birlikte, etraflarındaki dünyayı keşfetmektir.

Bir sonraki aşama ise özellikle 2 ila 3 yaş arasındaki çocuklarda gözlenebilir. Bu yaş aralığındaki çocuklar, etraflarındaki dünyayı keşfetmeye devam ederlerken bir yandan da o dünyada yaşayan diğer insanları merak etmeye başlarlar. Bu merak, bir sürü yeni insanla tanışmayı gerektirir. Anneleri yakınlarında olup onlara güven verdiği müddetçe, bu yeni ilişkilerinde kendilerini rahat ve huzurlu hissederler.

Son olarak, mamitin üçüncü evresi 4 ila 5 yaşları arasındaki çocuklarda gözlemlenebilir. Bu evredeki çocuk yaptığı her şeyde annesini kesinlikle yanında ister. Annesi ile alışverişe gider, annesi ile yemek pişirir…sanki annesine delicesine “tutulmuştur”.

Psikoanalitik teori mamit fenomenini isimlendirdi.

Bütün çocuklar, mamitin bu evrelerini yaşadıkları halde, devamındaki dönemde de bu alışkanlıkları depreşebilir.

Anne bağımlılığı, kendilerine güven eksikliği çektikleri dönemlerde tekrarlar. Bu dönemde, içsel dengelerini sağlayamaya çalışırlarken annelerine yapışık yaşarlar.

Aşırı bağlanma durumlarına öncülük eden birçok etken vardır. Bazen sadece büyüme çağında oldukları için içsel dengelerini yitirmiş olabilirlerken, bazen de bir hastalık ya da aileye yeni katılan bir kardeşi kıskanma gibi dış etkenler nedeni ile güvensizlik yaşıyor olabilirler.

İyi haber şu ki; bu durum genellikle geçicidir ve bu problemleri aşmak kolaydır.

Akut mamitle baş edebilmek için ne yapmalıyız?

Çözümü aslında basit: sabır ve bol bol sağduyu.

Çocuklarımıza, kendilerine güvenlerini geri kazanmaları için yardımcı olmalıyız. Bu davranışımız, onların diğer kişilerin yanında da rahat ve huzurlu olmalarını sağlayacaktır.

Babaları, büyükanneleri ve dedeleriyle de yalnız kalmayı öğrenmeleri çok önemlidir. Bu nedenle çocuklarımızın diğer kişiler ile de vakit geçirmesini sağlamalıyız.

Diğer kişiler, ilk başlarda çocukla oyun oynamak ya da ona kitap okumak gibi hoşça vakit geçirmeye yönelik davranışlarda bulunabilirler. Bu sayede, birkaç gün sonra çocuklar bu kişilerin yanında kendilerini daha rahat hissetmeye başlarlar ve normal günlük alışkanlıklarına dönebilirler.

Küçük yaştaki çocuğunuzun bağımsızlık duygusunu beslemenizin en iyi yolu oyundur.

Renkli toplar, yap-bozlar ya da sevdiğini bildiğimiz herhangi bir oyunu onunla oynayabiliriz. Oyundan keyif aldıklarını gördüğümüzde, yavaşça doğrulup santim santim uzaklaşabiliriz. Devamında, aramızdaki uzaklığı bir metreye çıkarırız.

Oyun sırasında önemli olan onlarla sürekli olarak konuşmaya devam etmemizdir, bu sayede gözleri oyunda da olsa yakınlarında olduğumuzu bilirler. Uyguladığınız bu oyun-egzersiz, tamamen bir sevgi ve sabır meselesidir.

oyun oynayan bebek ve annesi

Neyi asla yapmamalıyız…

Çocukların yaşadığı bu evre, babaları için acı vericidir. Çocuklarının sadece anneleri ile vakit geçirmek istediğini görmek üzücü ve zor bir deneyimdir. Şunu anlamalıyız ki, o yaşlardaki ufaklıklar, babaları ile vakit geçirmeyi reddettiklerinde babalarını kırdıklarını ve üzdüklerini anlayabilecekleri bir olgunlukta değildirler.

Empati yetenekleri henüz gelişmemiştir. Diğer bir deyişle, kendilerini başkalarının yerine koyup düşünemezler. Onlar için her şey sadece anneleriyleyken kolaydır.

Mamit evredeki çocuklarımızın, diğer kişileri üzmek için bile bile reddettiklerini düşünmemeliyiz. Bununla birlikte büyükanneler ve büyükbabalar gibi aile üyelerimizin bu durumdan biraz incinebileceklerini de anlamalıyız.

Sonuç olarak, anne ile çocuk arasında etkili, rahat ve kuvvetli bir bağ kurarak, çocuğun gelişimine en iyi katkıyı sağlayacağımızı bilmeliyiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.