Mobilyalardaki Boya Lekelerini Çıkarmak: 4 Faydalı İpucu

Lekelerle baş etmeye mi çalışıyorsunuz? Ya da bir kat daha boya yapmayı mı düşünüyorsunuz? Büyük ihtimalle mobilyalarınızdaki boya lekelerini çıkarmayı öğrenmeniz gerekecek. Bu yazıda size birkaç etkili teknikten bahsedeceğiz. 
Mobilyalardaki Boya Lekelerini Çıkarmak: 4 Faydalı İpucu

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Herhangi bir yüzeydeki boya lekeleriyle başa çıkmaya çalışmak zor olabilir. İster kıyafetlerde, ister yerde, ister mobilyalarda olsun, bu lekeleri yok etmek zor olabilir. Bu yazıda, mobilyalardaki boya lekelerini çıkarmak için bazı tekniklere göz atacağız.

Boya lekelerini düşündüğümüzde aklımıza gelen ilk şey çocuklar. Onların el işi yapma sevgisi ve ortalığı dağıtmaya meyilli olmaları mobilyalarda görünürde kalıcı lekeler oluşmasına yol açabilir.

Ancak bazen bu durumdan yetişkinler de sorumlu olabilirler. Bir dekorasyon eşyasını veya bir resim çerçevesini boyadığımızda, etrafa biraz boya sıçratabiliriz. Duvarları boyama konusuna ise hiç girmeyelim. Mobilyaları plastikle kaplasak bile lekelenirler.

Günün sonunda, önemli olan kimseyi suçlamadan lekeyi yok etmek için hızlıca hareket etmektir. Bu nedenle, mobilyalardaki boya lekelerini çıkarmak için faydalı ipuçları çözüme kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

Mobilyalardaki boya lekelerini çıkarmak

Bu yazıda yalnızca boya lekelerine odaklanmayacağız. Aynı zamanda bir mobilyaya yeni bir görünüm kazandırmak veya onu onarmak için üstündeki boyayı çıkarmak isteme ihtimalinizi de düşüneceğiz. Eğer sizin sorununuz da buysa, birkaç seçenek önereceğiz.

Kendinizi bu sorunla baş etmeye çalışırken bulduysanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bazı etkili çözümler için yazımızı okumaya devam edin. Bu tavsiyeleri takip edin ve evinizdeki boya lekelerinden kurtulun.

parmak boyası çocuk

Başlamadan önce

Mobilyalardaki boya lekelerini çıkarmak için iki şeyden emin olmalısınız. Birincisi mobilya tamamen kuru olmalı. Mobilyanın kuruluğundan emin olmak için bir bez veya saç kurutucusu kullanın.

Bu arada eldiven kullanmaya çalışın ve şişliklerden veya kıymıklardan kaçının. Bu tür işler söz konusu olduğunda güvenlik kesinlikle hesaba katılması gereken önemli bir faktördür.

Terebentinli bez

Bu durumlarda önemli bir faktör de mobilya, boya lekesi olduktan sonra hızlıca davranmaktır. Üzerinde terebentin gibi çözücü bir madde bulunan bir bez kullanın ve lekeyi ovalayın. Lekeyi yok ettikten sonra daha iyi bir bitiriş yapmak için parlatıcı bir ürün kullanabilirsiniz.

Terebentinin yanı sıra bu iş için asetonun da size yardımcı olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Asetonu da terebentini kullanacağınız gibi kullanın ve tamamen kurumadan önce lekeyi yok edin.

Boya halihazırda zaten kurumuşsa, çözücüyü uyguladıktan sonra lekeyi yok etmek için bir spatula kullanabilirsiniz. Ancak spatulanın yüzeyde iz brakma ihtimali vardır.

bez ahşap mobilya boya lekelerini çıkarmak

Boyanın tamamını çıkarmak

1. Zımpara

İster elle ister zımparayla veya elektrikli bir cihazla yapın; zımpara mobilyalardaki boya lekesini çıkarmak için kesinlikle işe yarayan bir yöntemdir. Öncelikle boya lekesini çıkarmak için kaba taneli zımpara ile mobilyayı ovalayın. Daha sonra ahşap yüzeyde kalan herhangi bir kalıntıyı yok etmek için ince kumlu zımpara kullanın.

İşlemi elinizle uyguluyorsanız çok fazla kuvvet uygulamamaya dikkat edin. Elektrikli bir cihaz kullanıyorsanız, ahşabın tanelerini bozmaması için kumlamalısınız. Aksi takdirde çizikler bırakırsınız.

Yeniden boya yapmaya başlamadan önce son adım çözücü ile nemlendirilmiş bir bezle kalıntıları yok etmektir. Benzer şekilde kalan boyadan kurtulmak için süpürge veya fırça da faydalı olabilir.

2. Isı tabancası

Bu yöntem çok etkilidir ancak aynı zamanda tehlikelidir. Boyayı yumuşatmak için bir ısı tabancasını ahşaba 20 cm uzaklıkta tutmanız gerekir. Boya yumuşadıktan sonra bir spatula yardımıyla hemen çıkarılmalıdır.

Güvenlikle ilgili aklınızdan çıkarmamanız gereken iki önemli nokta vardır. Öncelikle bu cihaz çok yüksek sıcaklıklara ulaşır. Bu nedenle yeterli gelecek korumayla uygulayın. İkincisi ortaya çıkabilecek kıvılcımlara dikkat edin. Mobilyanızı yakmak istemezsiniz.

tahta fırça boya

3. Boya çıkarıcılar

Bunlar boyayla buluştuğu anda tepkimeye giren kimyasal ürünlerdir. Onları herhangi bir hırdavatçıda bulabilirsiniz. Dikkatli olun: Hepsi zehirlidir. 

Onları uygulamak için basitçe boyanın üzerine koyun ve etkilerini göstermelerine izin verin. Boya kabarcıklandığında ve ahşaptan soyulmaya başladığında, bir spatula yardımıyla çıkarın. Bu işlemi gerektiği kadar tekrar edin. Son olarak herhangi bir kalıntıyı yok etmek için yüzeyi terebentinle nemlendirilmiş bezle temizleyin.

Bu ipuçlarını kullandığınızda, yeniden boyanmaya hazır bir mobilyanız olacak. Mobilyalarınızdaki boya lekelerini çıkarmak için ihtiyacınız olan tek şey doğru ürünler ve aletler. Onları düzgün bir şekilde kullanarak lekeleri yok edebilir ve hatta mobilyanızın görünümünü tamamen değiştirebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.