Anne ve Kız İletişimini Artırmak İçin İpuçları

Anne kız ilişkileri her zaman kolay değildir. Bununla birlikte, güven ve diyalog temelli bir bağ kurmak mümkündür. Kızınızı sizinle daha çok şey paylaşması için yüreklendirmeye yardımcı olacak ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Anne ve Kız İletişimini Artırmak İçin İpuçları

Son Güncelleme: 25 Şubat, 2020

Şüphesiz, anneler ve kızları arasındaki iletişim son derece özeldir. Pek çok durumda, kızlar anneleriyle konuşmayı tercih eder ve onlara güvenir. Bu, iletişimin akıcı ve doğal olduğu durumlar için geçerlidir.

Bununla birlikte, anneler ve kızları arasında iletişim her zaman çok da kolay olmayabilir. Bazı anne kız gün içerisinde pek çok konuda konuşurken, bazılarının iletişimi son derece kısıtlıdır ve detay içermez. Aşağıda, anne kız ilişkisini geliştirmenin nasıl mümkün olacağından bahsedeceğiz.

Anne-kız ilişkisinin farklı aşamaları

Anneler ve kızları arasındaki ilişki, yakın hatta zaman zaman boğucu olabilir. Aradaki bağ çocuklukta başlar ve ergenlik ve yetişkinlik süresinde de devam eder. Anne kız arasındaki bağın üç aşaması şu şekildedir:

1. Anne-kız ilişkisi

Bu ilk aşamada, anneler kızlarının güvendiği tek kişi olabilirler. Küçük kızınız, okul veya yeni arkadaşlarıyla alakalı ilk sırlarını sizinle paylaşır. Aradaki güven tamdır ve böylece duygular ve düşünceler özgürce ifade edilir.

Bunların hepsi, çocukluk dönemi sırasında güzel bir bağ kurulmasını sağlar. Bununla birlikte, yıllar geçtikçe bazı uyuşmazlıklar meydana gelebilir ve ilişkiler daha karmaşık hale gelir.

2. Anne-ergen ilişkisi

Küçük, konuşkan kız çocukları, büyüdüklerinde kontrol etmesi zor duyguları olan kişilere dönüşüyorlar. Bu sürede, kızların annelerine güvenmesi daha karmaşık olabilir.

Ergenlik çağının ortalarında, kızlar genellikle ailelerinden daha bağımsız olmak isterler. Arkadaşlarıyla olan ilişkileri daha da güçlenir. Bunun sonucunda da, özellikle özel hayatları ile ilgili detayları ve sırlarını arkadaşlarıyla paylaşmayı tercih ederler.

Bu sürede, anne kız arasındaki uyuşmazlıklar yavaş yavaş oluşmaya başlar. Kızlar daha fazla özgürlük aradıkları için isyankar davranışlarda bulunabilir. Diğerlerinin yanı sıra, kızlar zıt görüşlere sahip olmayı ve kendi kişiliklerini oluşturmayı öğrenirler.

konuşan anne kız

3. Anne-yetişkin ilişkisi

Yetişkin dünyasına giriş yaptığımızda, her şey daha doğal olmaya başlar. Kızınız olgunlaştığında, başkaldırılar devam edebilir. Anne, artık kızının yaşam tarzını etkileyemez veya kısıtlayamaz.

Bu nedenle, anne kızını büyütme döneminin geçtiğini anlamalı ve kızıyla sağlıklı bir bağ kurma vakti geldiğini anlamalıdır.

Anneler ve kızları arasındaki ilişkiyi geliştirmek için 6 ipucu

Anne olarak, istilacı davranmadan kızınızın hayatındaki varlığınızı sürdürmelisiniz. Eğer onu yargıladığınızı düşünürse, kızınız sırlarını veya endişelerini paylaşacak kadar size güvenmeyecektir.

Bu sebeple, sırdaş rolünde olsanız bile mesafeyi korumak önemlidir. Bunu başarabilmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

1. Kızınızla küçük yaştan itibaren konuşmaya başlayın

Kızınızla önemli konular hakkında konuşmak, ergenlik öncesi dönemde başlamanız gereken bir alışkanlıktır. Özellikle 11 ve 14 yaş arasında, yaşına uygun konularda kızınızla sohbet edin ve yaşı ilerledikçe de konuları derinleştirin.

2. Açık görüşlü olmak kızınızın sizinle konuşmasını sağlar

Eğer daha az eleştirel ve daha fazla açık görüşlü bir anne olmayı başarırsanız, kızınız size daha fazla güvenecektir. Kızınız, sorduğunuz sorulara cevap vermeyi veya daha fazla bilgi vermeyi reddedebilir. İstemediği detayları paylaşması için onu zorlamaktan kaçının.

3. Anne olmak ve arkadaş olmak arasındaki dengeyi bulun

Kilit noktalardan bir tanesi, anne-kız ilişkisini küçük yaştan itibaren dengeleyebilmektir. Kızınıza çok yakın olmaya çalışmak, ters etki yaratabilir. Bazı anneler, kızlarına erişilebilir olmak için kendilerini öylesine zorluyor ki, gereksiz detaylara girebiliyor. Anne arkadaş ve sırdaş olabilir ancak her zaman anne olarak kalmalıdır.

“Anne ve kızı arasındaki sevgi asla bölünemez.”

–Viola Shipman–

4. Aile geleneklerini kızınızla paylaşın

Aile gelenekleri kutlamalar, toplantılar veya anne ve kızların birlikte vakit geçirmesini sağlayan basit aktiviteler olabilir. Kızınız için, bu zamanlar deneyimlerini, endişelerini veya hikayelerini anlatma fırsatı sunabilir.

Eğer bu tür aktivitelere erken başlarsanız, kızınız bu alışkanlığı ergenlik ve hatta yetişkinlik döneminde de devam ettirecektir.

5. Kızınızla birlikte çözüm arayın

Bir sorunundan bahsederken, kızınızın çözüm önerilerini sunmasına izin verin ve problemleri birlikte çözmeye çalışın. Kızlar tavsiyeye ihtiyaç duyarlar ancak çözümün de bir parçası olmak isterler. Böylece, bir sorunu olduğunda kızınızın sizinle konuşması için onu cesaretlendirmiş olursunuz.

ailede iletişim

6. Kızınızla iletişiminizi başlatmak için medyayı kullanın

Kızınızla iletişim kurmayı, hayatınızın bütünleyici bir parçası haline getirin. Yeni iletişim araçları, bağları kuvvetlendirebilir. İlginizi çeken şeyleri kızınızla paylaşmaktan çekinmeyin. Ayrıca, fikir alışverişi yapmayı da ihmal etmeyin.

Özetlemek gerekirse, kız çocukları anneleriyle konuşmayı tercih etse de, anne-kız ilişkisinin hiçbir zaman basit olmadığını bilmelisiniz. Bu ilişki sorunlu olabileceği gibi, son derece güçlü ve zengin de olabilir.

Sizi dinleyen, destekleyen ve seven bir anneye sahip olmanın hayattaki en güzel lütuflardan bir tanesi olduğunu unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.