Çocuklarda Bağımsız Hareket Etme Yeteneği

Çocuğunuzun bağımsız bir biçimde hareket etmesi, erken yaşlardan itibaren kendi kararlarını kendisinin vermesi ve inisiyatif sahibi olması önemli özelliklerden biridir. Bu bağlamda, bağımsız hareket edebilen bir çocuğun daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurması ve daha az öğrenme problemi ile karşı karşıya kalması olasıdır.
Çocuklarda Bağımsız Hareket Etme Yeteneği

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2021

Bir anne ve baba için bağımsız ve özgür çocuklar yetiştirmekten daha önemli bir şey yoktur. Bu nedenle, anne ve babalar erken yaşlardan itibaren çocuklarının bağımsız bir biçimde hareket etmeleri için onları teşvik etmelidirler. Elbette temel çocuk eğitimi ve gelişimi konusunda az ya da çok etkili diyebileceğimiz bir standart yoktur. İşte bu yüzden çocukta bu özelliğin gelişimine her anlamda öncelik verilmesi gerekir.

Peki bir çocuğun bağımsız hareket edebilme yeteneğini teşvik etmek neden bu kadar önemlidir? Öncelikle kendi kararlarını verip hareket edebilen bir çocuk yapması gereken görevleri ve farklı aktiviteleri kendi başına yapabilir. Buna ek olarak çocukların çok kolay bir şekilde sorumluluk alabildiklerini ve önemli oranda inisiyatif sahibi olduklarını da unutmamak gerekir.

Bağımsız hareket edebilen bir çocuk, her türlü sosyal ilişkinin oluşturulması ve daha az öğrenme problemi ile karşı karşıya kalması açısından önemli avantajlara sahiptir. Hatta çocuğun kendini daha güvende hissettiğinin ve özgüveninin de olumlu yönde etkilendiğinin altını çizmek gerekir.

Bu nedenle evdeki günlük yaşantıda çocuğun bağımsız hareket edebilme yeteneğini her gün teşvik etmek önemlidir. Bu evrimsel görev okul öncesi her çocuk için kritik öneme sahip bir ihtiyaçtır. Çocuklar ancak bu şekilde risk alabilir, bir hatadan ya da yanlıştan dersler çıkartabilir ve başarıya ulaşabilirler.

Çocuğun Bağımsız Hareket Edebilmesini Teşvik Etmek İçin Önemli İpuçları

kütüphanede çocukla konuşma

Şimdi sizlere çocuğunuzun bağımsız hareket etmesine yardımcı olacak bazı ipuçları veriyoruz. Ancak bu sürecin zaman aldığını da unutmamak gerekir. O nedenle sadece bu iş için gün içinde belirli bir zaman ayırma konusunda tereddüt etmeyin. Sabırlı olun, çocukların vaktine saygı duyun ve elbette çocuğun yaşına uygun olarak seçilen görevlere uyumlu şekilde hareket edin.

Buna ek olarak her çocuğun farklı olduğunu ve bu nedenle de kendine göre bir öğrenme hızı bulunduğunu da unutmamak gerekir. Bu noktada çocukların kapasitelerini tam olarak anlamak ve aynı zamanda gösterdikleri çabayı da takdirle karşılamak önemlidir. Yani onlara denemeleri için gerekli fırsatları sunun, yanlış yapmaktan korkmamalarını sağlayın ve ufak da olsa her başarıyı kutlamayı unutmayın. Çünkü bu süreç basit bir şekilde öğrenme ile ilgili bir süreçtir.

Artık bu konuda daha fazla düşünmenize gerek yok. Çünkü çocuğunuzun geleceği için harika bir başlangıç yapmak üzeresiniz! Çocuk bir buçuk yaşından itibaren bağımsız hareket etmeye yönelik ilk  davranışlarını sergilemeye başlar. Bunlar daha çok motor becerileri ile ilgilidir. İki yaşından sonra ona özellikle duygusal anlamda tam olarak iletişim kurmayı öğretmeye başlayın.

Aynı şey yiyecekler, temizlik ve hijyen, temel birlikte yaşam davranışları ve hatta giyinme ile ilgili konularda bile geçerlidir. Çocuk ancak beş yaşına geldikten sonra yapabileceği işler ve aktiviteler artmaya başlayacaktır.

Bağımsızca Hareket Etmeyi Teşvik: 6 Önemli İpucu

resim çizen bir çocuk
  • Kendi başının çaresine bakması için ona izin verin. Doğuracağı önemsiz sonuçlar ne olursa olsun çocuğun yalnız başına hareket etmesine izin verin. Ne kadar sürerse sürsün ya da ilk denemelerinde kaç kez başarısız olursa olsun önemsemeyin. Sonuçta kim her şeyi bilerek dünyaya geliyor ki? İşin sırrı sabırlı ve azimli olmakta yatar. Ancak siz yine de her zaman için onun yakınlarında bulunun ve ihtiyaç duyduğunda gerekli desteği ve yardımı esirgemeyin.
  • Seçim yapması için ona seçenekler sunun ve nasıl çözüm üretmesi gerektiğini anlamasına yardımcı olun. Planlama yapmaktan ve katı bir program uygulamaktan kaçının. Bunun yerine boş zaman alternatiflerini iyi değerlendirin. Hatta çocuğun hoşlandığı şeyleri tercih etmeye çalışın. Ayrıca kafasındaki soru işaretlerini ya da karşısına çıkan problemleri çözmesini sağlayacak olan kaynakları ona göstermek faydalı olacaktır. Yani ilerleyeceği yolu aydınlatın ve merakını sürekli canlı tutması için onu destekleyin.
  • Ona düşünmeyi öğretin. Bu önemli ve gerekli bir konudur. Ne kadar süreceği ya da çocuğun ne kadar isteksiz veya tereddütlü olduğunun bir önemi yoktur. Otomatik cevaplar vermeyin, kendi cevaplarını kendisi düşünüp bulması ve kendi teorilerini üretmesi için onu teşvik edin. Eğer bu şekilde davranırsanız büyüdüğünde sahip olacağı mantıksal düşünme, hayal etme ve yaratıcılık özellikleri için size teşekkür edecektir.
  • Ona ihtiyacı olan alanı (hem fiziksel hem de duygusal anlamda) verin. Çocuğu yapmak istemediği bir şey konusunda zorlamayın. Doğru zamanı ve yeri kendisinin seçmesine izin verin. Eğer gün içinde yaşadıklarını sizinle paylaşmak istemiyorsa, onu sorularla sıkmak yerine uygun zamanı bekleyin. Ayrıca çocuğun kendine ait özel alanına ve yaşamına müdahale etmeyin. Evde oyun, kitap okuma, meditasyon ve bunlar gibi aktiviteleri yapabileceği belirli bir alan oluşturun.

Çocuğun Kendi Yaşına Uygun Aktiviteleri Denemesi İçin Onu Cesaretlendirin

  • Cesaretini kırmayın ya da onu sınırlamayın. Çocuğun hata yapma korkusu taşımadan ve özgürce denemesine ve deneyimlemesine izin verin. Çocukların, çok çeşitli maceralar hayal etmek ya da kendileri için kısa dönemli harika meydan okumalar yaratmak gibi eşsiz özellikleri bulunur. O nedenle çocuğu teşvik edin, endişelerini giderin, düştüğünde nasıl yeniden kalkacağını öğretin ve yaşadıkları üzerinde düşünmesini sağlayın. Eğer gerekiyorsa alternatif yollar ve yeni hedefler belirlemesi için ona yardımcı olun.
  • İhtiyaç duyacağı bilgileri ve ihtiyaçlarını değerlendirin. Bu bağlamda, çocuğun kendi yaşına göre görevler ya da aktiviteler yapması önemlidir. Ayrıca bunları gerçekten nasıl yaptığını bilmesi de önemli bir ayrıntıdır. O nedenle en başta kısa açıklamalar yapmak, açık, anlaşılır ve net bilgiler vermek gerekir. Çocuk için örnek olun, öğrenmesi için ona yol gösterin ve bu öğrendiklerini kendi başına uygulaması için onu teşvik edin.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.