Çocuğunuzun İlk Ayrılığı

Kırık bir kalp kolay kolay iyileşmez. Bunun sebebi ilk aşk olduğunda bu süreç çok daha zorludur. Ebeveynler olarak bu zor anda ergenlik çağındaki çocuğunuza destek olmalısınız. Çocuğunuzun ilk ayrılığı söz konusu olduğunda dinlemek ve anlamak ona destek olabilmek açısından çok önemlidir.
Çocuğunuzun İlk Ayrılığı

Son Güncelleme: 03 Mayıs, 2019

Bu yazıda sizlerle çocuğunuzun ilk kalp kırıklığına nasıl tepki vermeniz ve bu süreçte ona nasıl destek olmanız gerektiğiyle alakalı bir takım tavsiyeler paylaşacağız.

Kalp kırıklıkları ve ayrılıklar hemen hemen her zaman acılıdır. Ebeveynler olarak, özellikle de ergenlik döneminde yaşanan ayrılıklarda çocuğunuza bu durumu atlatabilmesi için destek olmanız çok önemlidir.

Ergenlikte her şey yoğun yaşanır

Ergenlik dönemindeki bir genç için ilk ayrılık dünyanın sonu gibi hissedilebilir. İlk aşkını kaybetmenin veya onun tarafından reddedilmenin yarattığı huzursuzluk, derin üzüntü, hissizlik ve dargınlık duyguları derin bir acı hissettirebilir.

Ergenlik döneminde, tutarlı davranma ve duygusal olgunluk gelişimi devam etmektedir. Bu sebeple, böylesine derin bir hüzün yaşarken günlük hayat sorumlulukları ile başa çıkmaya çalışmak akademik, sosyal ve aile hayatı da dahil olmak üzere hayatın farklı alanlarını etkileyebilir.

Kırık bir kalbin toparlanma süreci kolay değildir ve zaman gerektirir. Fakat, çocuğunuza destek olur ve onu bunaltmadan yol gösterirseniz özgüvenlerini ve güçlerini geri kazanmalarına yardımcı olursunuz.

Bu şekilde, çocuğunuz ile aranızdaki bağları da güçlendirmiş olursunuz.

çiftlerin ayrılması

Çocuğumun ilk ayrılığında ona nasıl destek olabilirim?

Ayrılık sonrasında çocuğunuzu üzgün ve ilgisiz görmek sizi endişelendirebilir. Ayrılık sonrası yaşanan bu üzüntü dönemi haftalar veya aylar boyu sürebilir. Fakat, bu sürecin nasıl yaşandığı çocuğunuzun duygusal olgunluğuna bağlıdır.

1. Dinleyin

Çocuğunuzun ilişkisi ve ayrılığı ile ilgili konuyu çocuğunuzun size gönüllü bir şekilde anlatmasını beklemelisiniz.

Bu konuda konuşmak istemiyorlarsa çocuklarınıza kesinlikle baskı yapmamalısınız. Konu ile ilgili çok fazla soru da sormamalısınız. Onların karakterlerini, davranışlarını ve partnerlerini yargılamadan konuyu size anlatmalarını beklemelisiniz.

Çocuklarınıza bu konu ile alakalı fikir vermeden veya yol göstermeden önce izin isteyin. Bunu yaparken, söylediklerinizin bir saldırı değil de yol gösterici olarak algılanması için çok dikkatli ve kibar olmalısınız.

2. Onun kafasını dağıtın

Diğer bir önemli tavsiye ise çocuğunuzun kafasını dağıtmaya çalışmaktır. Eğer mümkünse çocuğunuzu bir tatile çıkarın veya ilgisini çekecek bir aktivite organize edin. Bu şekilde, onun kafasını dağıtabilir ve üzüntüsüyle başa çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.

3. Sporla ilgilenmesini teşvik edin

Egzersiz yaparken vücut tarafından salgılanan endorfinler daha iyi hissedilmesini sağlarlar. Endorfinler aynı zamanda stres seviyesinin azalmasına da yardımcı olurlar. Dolayısıyla, sporla ilgilenmek çocuğunuzun hayal kırıklıklarıyla mücadele etmesine yardımcı olur. Bu şekilde, yavaş yavaş ayrılığın üstesinden gelecektir.

4. Arkadaşlarıyla dışarı çıkmasını teşvik edin

Ergenlik dönemindeki çocukların ayrılık sonrası kendilerini çevrelerinden izole etmeleri çok normaldir. Eğer siz de ayrılık sonrası çocuğunuzda benzer bir durum gözlemlerseniz, onu arkadaşlarıyla dışarı çıkması ve kafa dağıtması için teşvik edin. Ergenlik döneminde arkadaşlığın gücü zor zamanlar için en büyük destektir.

arkadaşlarla eğlenmek

5. Psikolojik terapiyi göz ardı etmeyin

Birçok kişi, psikolog terapilerini gereksiz veya fazla aşırı bulduğundan ötürü ihmal eder.

Fakat duygusal olgunluk ve ikili ilişkiler söz konusu olduğunda, yetişkinler genellikle o dönemde yaşadıkları kötü tecrübeleri hatırlarlar. Bu süreçte düzgün ve gerekli psikolojik tedaviyi görmedikleri için edindikleri kötü huy ve davranışlar sebebiyle, yaşları ilerlediğinde başka bir kişiyi sevmeler zorlaşır ve imkansız hale gelir.

İşte bu sebeple, ergenlik çağındaki çocuğunuzun ikili ilişkiler konusunda psikolojik terapi almasını göz ardı etmeyin. Alacakları psikolojik destek, yaşadıkları duygusal karmaşıklığın çok daha kolay ve etkili bir biçimde üstesinden gelmelerine yardımcı olur. 

Buna ek olarak, gelecekteki ayrılıklarla ve ikili ilişkilerde yaşayabilecekleri sorunlarla nasıl başa çıkabileceklerini öğrenirler. Yalnızca bu sorunları daha etkili bir şekilde çözüme kavuşturma konusunda değil aynı zamanda hayatın her alanında yaşayabilecekleri kayıp duygusunu da öğrenirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.