Çocuklarda Böcek Fobisi: Bilmeniz Gerekenler

Yetişkinler için böcekler rahatsız edici görünebilir. Bununla birlikte, çocuklarda ciddi korkuya neden olabilirler- özellikle de bazı böcekler. Bu korkular sonrasında fobilere dönüşebilir.
Çocuklarda Böcek Fobisi: Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 10 Mart, 2020

Bugün size çocuklarda böcek fobisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatmak istiyoruz.

Çocuğunuzda çok yoğun ve mantık dışı bir böcek korkusu mu var? Bu doğruysa, bir fobiyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu ciddi bir şey olmasa da, en kısa zamanda durumla yüzleşmek en iyisidir.

Her şeyden önce, korku ve fobi arasında büyük bir fark olduğunu açıklığa kavuşturmak önemlidir. Korkular bir şeye karşı bir isteksizliktir ve herkes bu hissi bir noktada yaşar.

Dahası, korku hayatta kalmamız için önemli bir mekanizmadır. İnsanlık tarihinde korku, olası tehditlere karşı uyanık kalmamıza ve bunların üstesinden gelmemize yardımcı olmuştur.

Ancak fobiler farklıdır. Orantısız kaygı içeren çok daha güçlü bir his ile ilgilidir. Sonuç olarak, bir kişinin yaşamını normal bir biçimde sürdürme yeteneğine müdahale ederler.

Çocuklarda fobiler kendilerini farklı şekillerde gösterebilirler. En sık olarak klostrofobi (kapalı alanda kalma korkusu), palyaço fobisi ve diğerlerinin yanı sıra nikrofobiyi (karanlık korkusu) içerir. Elbette, çocuklar da böcek korkusu olarak bilinen entomofobiyi yaşayabilirler.

Çocuklarda entomfobi belirtileri

Genel olarak, çocukların böceklerle temas ettiklerinde yaşadıkları belirtiler, fobisi olan herhangi bir kişinin semptomlarına benzer. İşaretler aşağıdaki gibi kategorize edilebilir:

  • Fiziksel belirtiler: Bunlar arasında hiperventilasyon, artmış kalp hızı, titreme, baş dönmesi, kusma, yoğun terleme ve göğüste basınç bulunur. Bireyler daha benzersiz semptomlar yaşayabilir.
  • Duygusal belirtiler: Güçlü bir kaçma arzusu, kontrolü kaybetme korkusu, felç edici bir panik duygusu ve hatta ölüm korkusu. Bu çok üzücü bir durumdur ve kontrol edilmesi veya gizlenmesi neredeyse imkansızdır.

Çocuklarda entomofobinin nedenleri

Çocuklarda aşırı bir böcek korkusunun ortaya çıkmasının ilk nedeni travmatik bir deneyimdir.

Çocukluk döneminde hepimiz karınca ısırıklarının ve arı sokmalarının kurbanı olmuşuzdur. Ancak bazı çocuklar için bu deneyim diğerlerine göre daha büyük bir iz bırakır.

Aynı zamanda, küçük çocuklarda, böceklerin yalnızca fiziksel yönleri bile büyük bir korku nedeni olabilir. Sadece düşünün: Birçok bacağı, antenleri, kıskaçları, kanatları ve hatta tüyleri vardır.

Dış dünyayı henüz keşfeden çocuklar için, böcekler neredeyse minyatür canavarlardır!

Abartılı gibi görünse de, ebeveynler genellikle çocuklarına fobiler geçirir. Başka bir deyişle, korkular aslen ebeveynlere aittir.

Bununla birlikte, davranışları, yorumları ve eylemleri aracılığıyla, çocuklarının zihninde aynı korkuları yerleştirirler.

Aynı şekilde, bir çocuğun ortamındaki diğer faktörler fobilerin gelişmesine katkıda bulunabilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının televizyonda ve internette belirli içeriklere maruz kalmalarını kontrol etmesi son derece önemlidir.

“Fobiler, orantısız kaygı içeren çok daha güçlü bir his ile ilgilidir. Sonuç olarak, bir kişinin yaşamını normal bir biçimde sürdürme yeteneğine müdahale ederler.”

Çocukların böcek fobilerini aşmalarına nasıl yardımcı olunur?

Bir korkuyla, hatta fobiyle başa çıkmanın ana tekniği, onunla yüzleşmektir. Tabii ki, olumludan ziyade oldukça travmatik bir deneyim yaratacağı göz önüne alındığında, bu aniden gerçekleşmemelidir.

Hatta, yetişkinler çocukların korkularıyla mümkün olduğunca kademeli ve aşamalı olarak yüzleşmelerine yardımcı olmalıdır.

Başlamak için, fotoğraf veya videoları kullanarak ilk teması kurabiliriz. Bu, çocukların böceklerin yaşama ve davranış biçimlerini anlamalarına yardımcı olmak için çok yararlı olacaktır.

böcek korkusu yaşayan çocuk

Daha sonra, çocuk fiziksel bir temas kurmadan bir böcekle kişisel bir karşılaşma yaşayabilir. Gözlem aşırı korkuyu yavaş yavaş atmanın mükemmel bir yoludur.

Daha sonra, çocuklar hazır olduğu sürece, bir böcekle teması başlatmalarına yardımcı olmalısınız. Elleriyle yapmaktan korkarlarsa, bir sopa veya yaprak kullanabilirler. Bu küçük ve basit eylemlerle, çocukların böcek fobilerini aşmalarına yardımcı olabiliriz.

Tabii ki, bu yeterli değilse, bir profesyonelin yardımını da alabilirsiniz. Psikologlar genellikle böyle basit fobileri sadece birkaç seansta tedavi ederler.

Son olarak, böcek fobileri veya bu konuda başka bir fobi durumunda asla yapmamanız gereken üç şeye dikkat etmek önemlidir.

Her şeyden önce, asla çocuklarınızın korkusuyla dalga geçmeyin. Bu korku hakkındaki en basit saldırgan sözler bile bir çocuğun özgüvenine çok zarar verebilir. Unutmayın, fobiler çocuğunuzun kontrol edebileceği bir şey değildir.

Aynı zamanda, çocuklarınızın duygularını küçümsemeyin veya üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için bir neden kullanmaya çalışmayın. Aksine, anlayışlı bir tutum benimseyin.

Hareketlerinizle, dünyamızı paylaştığımız bu küçük yaratıkların karşısında mutlak bir sakinlik içinde olun. Zamanla, çocuklarınız korkularının üstesinden gelecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.