Çocuklarda Tatil Sonrası Sendrom Nasıl Önlenir

Tatilden sonra okula geri dönmek pek çok çocuk için zor bir değişim olabilmektedir.Bu yazımızda, tatil sonrası sendromu önlemek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsedeceğiz. Okumaya devam edin!
Çocuklarda Tatil Sonrası Sendrom Nasıl Önlenir

Son Güncelleme: 09 Kasım, 2019

Tatilin sona ermesi, ebeveynlerin rutinlerine geri dönmesi anlamına geliyor. Okul, takip edilmesi gereken belirli bir program veya sorumluluklar olmadan bir süre geçirdikten sonra, çocuklar okula adapte olmakta zorlanabiliyor. Tatil sonrası sendrom az sayıda çocuğu etkilese de, bu konuda dikkatli olmak gerekebilir.

Değişime uyum sağlamak

Tatilden sonra eve dönmek, ailenin tüm üyeleri için zor olabilir. Programlar, yiyecekler ve aktiviteler değişir. Yaz ayı boyunca, pek çok insan yaşam tarzında daha esnek davranır. Bu nedenle bazı çocuklar okul hayatına kaldıkları yerden başlarken birtakım zorluklar yaşar.

Yeni rutinlere uyum sağlama ihtiyacı göz önüne alındığında, “tatil sonrası sendrom” olarak adlandırılan bazı fiziksel ve duygusal semptomlar ortaya çıkabilir.

Çocuklarda tatil sonrası sendromu

Çocuklarda görülen tatil sonrası sendrom, yorgunluk, iştahsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı, ishal ve uyku bozuklukları olarak kendisini gösterebilir. Bununla birlikte, rahatsızlık, ağlama, mutsuzluk ve anksiyete atakları da ortaya çıkabilir.

Bunların hepsi göz önünde bulundurulduğunda, çocuk okula gitmeyi reddetmek veya derste konsantre olamamak gibi birtakım davranış değişiklikleri gösterebilir.

okula giden çocuklar

Tatil sonrası sendromun etkileri genellikle birkaç gün sürer ve çocuk okul rutinine uyum sağladıktan sonra kendiliğinden yok olur.

Eğer semptomlar iki veya üç haftadan fazla devam ederse, ne olduğunu anlayabilmek için bir uzmana danışmalısınız. Sosyal veya akademik zorluklara veya zorbalık gibi daha ciddi durumlara yol açabilecek herhangi bir bozukluk varsa bunu düzeltmek gerekir.

Çocuklarda tatil sonrası sendromdan kaçınmak için ipuçları

Tatil sonrası sendrom yaygın bir durum olsa da ve sıklıkla okula başladıktan sonra birkaç gün içerisinde yok olsa da, çocuğunuzun okula severek gitmesini sağlamak için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Eğer çocuğunuz çok küçükse veya çocuğunuzun zorluklarla başa çıkmada bazı sorunlar yaşadığını biliyorsanız, duruma mutlaka müdahele etmelisiniz.

Değişimi yavaş yavaş başlatın

Geçiş dönemini kolaylaştırmak için, programlarına ayak uydurabilmeleri için onlara biraz zaman tanıyın. Örneğin, tatilden okul başlamadan hemen önce dönmeyin. En az bir hafta öncesinden dönmek, çocuğun günlük rutinlerine adapte olabilmesine yardımcı olacaktır.

Yemek yapmaya başlayın ve çocuğunuz için banyo saati belirleyin. Çocuğunuzun her gece 10 dakika daha erken uyuması, okula giderken erken kalkmasına yardımcı olacaktır.

Buna ek olarak, yaz veya kış tatilinin sonuna yaklaşırken çocuğunuz öğrendiklerini tekrar etmelidir. Eğer çocuğunuzun ödevleri varsa, bunları son haftaya bırakmak yerine her gün azar azar yapması daha kolay olacaktır.

Eğer ödev yoksa, çocuğunuza bir kitap alarak biraz alıştırma yapmasını sağlayabilirsiniz. Böylece okula döndüğünde bilgilerinin taze kalmasını sağlarsınız.

Olumlu bir tutum sergileyin

odaklanma sorunu

Tatil sonunda ebeveynlerin tutumu oldukça önemlidir. Eğer olumsuz hislerinizi ve stresinizi çocuğunuza yansıtırsanız o da sizin gibi hissetmeye başlar. Bu yüzden, ona eve dönmenin iyi olduğunu anlatmaya çalışmalısınız.

Arkadaşlarıyla tekrar görüşecek olması veya yaz tatilindeki anılarını anlatacak olması gibi okula başlamanın güzel yanlarını vurgularsanız, çocuğunuz okula gitmek için hevesli olacaktır.

Birlikte okul alışverişine çıkmak ve yeni eşyalar satın almak da çocuğun rutine geri dönmek için daha istekli olmasına yardımcı olabilir. Yeni bir kalem kutusu, sırt çantası veya defter almak, çocuğun bir an önce okula başlamak istemesini sağlayabilir.

Çocuğunuza yanında olduğunu hissettirin

Eğer çocuğunuz hala isteksizse ve okula gitmeyi reddediyorsa, onunla konuşmaya çalışın. Onu yargılamadan okula gitmek istememesinin sebeplerini dinleyin.

Çocuğunuzun öğretmeni veya sınıf arkadaşları hakkında bir anksiyetesi olup olmadığını anlamaya çalışın. Eğer böyle bir durum söz konusuysa, çocuğunuza yardım edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Caballero, M. J. C., & Ochoa, G. M. (2001). Autoestima y percepción del clima escolar en niños con problemas de integración social en el aula. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología54(2), 297-311.
  • Convertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch argent pediatr101(2), 99-105.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.