Çocuklarda Tembel Göz: Sebepleri, Semptomları ve Tedavisi

Çocuklarda tembel göz çok sık rastlanan bir durumdur. Ebeveynlerin dikkatli olması ve zamanında tedaviyi sağlaması önemlidir. Bu durumun pek çok sebebi ve uyarıcı sinyali vardır. Tedavi ise her çocuğun özelliğine göre farklılık gösterir.
Çocuklarda Tembel Göz: Sebepleri, Semptomları ve Tedavisi

Son Güncelleme: 11 Nisan, 2020

Çocuklarda tembel göz, bir görme bozukluğudur. Ambliyopi olarak da adlandırılan bu durumun ana özelliği, görsel uyarıcı eksikliğinden dolayı bir gözün işlevinin daha az olmasıdır.

Peki, bu durumun sebebi nedir? Genellikle, gözlerin beyne farklı görüntüler göndermesine sebep olan bir şey meydana gelir. Karmaşadan kaçınmak için, beyin tek bir görüntüyü alır ve diğerinden kurtulur.

Böyle durumlarda, beyin normal görüşü geliştirmek için bir “favori göz” belirler. Görüntüsü silinen diğer göz ise, kısmen veya tamamen görüşü kaybeder.

Diğer özellikler

Çocuklardaki tembel göz, genellikle tek bir gözü etkiler. Bununla birlikte, iki gözü de etkilediği durumlar görülebilir. Buna ek olarak, çocukluktaki görme kusurlarının en yaygın sebeplerinden bir tanesidir. Çocukların %1’i ila %4’ünü etkiler.

Gözlük kullandıktan sonra, tembel gözün görme oranının %100’e çıkmadığını unutmayın. Bu, tembel gözü diğer görme bozukluklarından ayıran şeydir.

Çocuklardaki tembel gözün sebepleri

Üç farklı göz problemi bu patolojiye sebep olabilir:

  1. Şaşılık: Bu, gözde nesnelere odaklanmaya yardımcı olan kasları etkileyen bir problemdir. Birbiriyle iyi bir şekilde koordine olamayan bu kaslar, gözlerin farklı yönlere bakmasına sebep olur.
  2. Anizometropi: İki göz arasında netlik farkı olduğunda bu durum meydana gelir. Eğer fark çoksa, beyin en keskin görüntüyü seçerek diğerini ortadan kaldırır. Bu grup bozukluklar arasında miyopi, hipermetropi ve astigmat vardır.
  3. Katarakt: Bu, gözdeki doğal lensler olan göz merceğinde bulanıklık anlamına gelir. Sisli gözlükler aracılığıyla bakıyormuş gibi, bulutlu bir görüşe sebep olur.
tembel göz

Gördüğünüz gibi, bu üç durumda da beyin “favori göz” olarak tercih ettiği gözü seçer ve diğerini bir kenara bırakır. Kullanılmayan göz, bunun sonucunda görmez.

Bu durum, eninde sonunda tembel gözün görsel gelişiminde bir gecikmeye sebep olur. Kişi görme kabiliyetini ne kadar çok kullanırsa, görme fonksiyonu o kadar gelişir. Bu yüzden, beyin zayıf gözün düzgün gelişmesini engeller.

Semptomlar

Bazen, tembel gözün belirtilerini fark etmek çok kolay olmayabilir. Dikkat etmeniz gereken semptomlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Okurken, yazarken veya çizim yaparken kağıda yaklaşmak
  • Odaklanmaya çalışıyor gibi kısık gözle bakmak
  • Sürekli gözleri ovuşturmak
  • Karanlıkta zor gördüğünü söylemek
  • Bir gözde farklı yöne bakma
  • Baş ağrıları
  • Kızarık veya sulu gözler
  • Televizyona veya tahtaya yan bakmak
  • Bulanık gördüğünü söylemek
  • Göz bebeğinde beyaz nokta

“Bu durumun ana özelliği, görsel uyarıcı eksikliğinden dolayı bir gözün işlevinin daha düşük olmasıdır.”

Çocuklarda tembel gözü tedavi etmek neden önemlidir?

Çocuklarda bu durumu teşhis etmek ve tedavi etmek, aşağıdaki sebeplerden dolayı çok önemlidir.

  • Tembel göz, ciddi bir kronik kusur halini almaz.
  • Çocukların üç boyut görmesi önemlidir. Derinlikleri algılayabilmeleri gerekir. Bu nedenle, iki gözün de iyi görmesine ihtiyaç duyarlar.
  • Bu durumu, tercihen 5 yaşından önce fark etmek gerekir. Böylece, çocuğunuzun görüşünü düzeltebilirsiniz. Bu yaştan önce, görme merkezi çevredeki uyaranlara daha iyi uyum sağlar.
  • Küçük çocuklarda görme problemleri daha hızlı düzeltilebilir. Pek çok diğer durumda da olduğu gibi, erken teşhis iyileşme sürecini daha hızlı ve kolay hale getirir.
göz bozuklukları

Tembel göz tedavisi

Tembel göz bozukluğunun iyileşmesi nispeten daha hızlı ve kolaydır. Doktorlar genellikle optik cezalandırma olarak adlandırılan bir yöntem kullanır. Bu yöntemde amaç iyi gözün biraz daha az çalışmasını sağlamaktır. Böylece zayıf göz biraz daha çaba sarf ederek daha iyi görmeye başlayabilir.

Beklenen etkiyi görmenin en yaygın yollarından bir tanesi, iyi gözün üzerini bir süreliğine kapatmaktır. Böylece, kötü göz günde birkaç saat egzersiz yapmak zorunda kalır. Aynı amaca ulaşmak için, doktorunuz damla veya gözlük kullanımını da önerebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.