Mucize: August'un Dersi

R.J. Palacios tarafından kaleme alınan Mucize: August'un Dersi, herkesin konuştuğu ve hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından okunması gereken bir kitap olma özelliği taşıyor.
Mucize: August'un Dersi

Son Güncelleme: 15 Eylül, 2019

Mucize: August’un Dersi adlı kitabı bitirdiğinizde, okuduklarınız hakkında tekrar tekrar düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Mucize’yi okumak adeta duygularla yüklü harika bir seyahate çıkmak gibi hissettiriyor. Bu yönüyle, okuru farklı farklı düşünceler içine sokan bu kitap, kendinizi iyi hissetmeniz için de ideal bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor.

Mucize: August’un Dersi Kitabının Konusu Nedir?

August on yaşında bir çocuktur. Ancak diğer çocuklar gibi henüz okula gitmemiştir. Çünkü genetik olarak normal olmayan bir biçimde doğmuş olan August, yirmi yedi kez ameliyat geçirmek zorunda kalmıştır. Yüzü ‘normal’ değildir. Okula gitme zamanı geldiğindeyse dışarıdaki dünya ile yüzleşmek ve kendini o yaşa kadar güven içinde hissettiği ev ve aile ortamından farklı bir yerde bulmak durumunda kalmıştır.

On yaşındaki her çocuk gibi August da diğer çocukların yaptıkları normal şeyleri yapmak ister. Dondurmadan ve bisiklete binmekten hoşlanır. Top oyunlarını sever ve konsol oyunlarına bayılır. Ancak tüm bunlara rağmen görünüşü normal değildir.

Yani hayat, hem August hem de ailesi için oldukça zor geçmektedir. Via adında oldukça korumacı bir ablası bulunmaktadır. Via, dışarıda insanlar August’a baktıklarında kızar, diğer yandan anne ve babasının August’a sevgi göstermesinden de hiç hoşlanmaz. August’un okula gitmesi konusuna yorum yapmaktan ve bu konu üzerinde tartışma yaratmaktansa asla geri kalmaz.

Mucize August'un Dersi Okul

“Benim adım August. Nasıl olduğumu size anlatmaya çalışmayacağım. Çünkü benim hakkımda her ne düşünüyorsanız, büyük ihtimalle bundan daha kötü bir durumdayım.”

August okula başladığında doğal olarak son derece gergindir. Bunun nedeni, sadece okula yeni başlayan diğer çocukların gergin ve heyecanlı olmalarına neden olan sıradan sebepler değildir. Bunlara ek olarak, herkesin sürekli olarak kendisine bakmasından ve onu işaret ederek acımasızca davranmalarından dolayı koridorda bile yürüyemez haldedir.

Mucize: August’un Dersi Kitabını Neden Okumalıyız?

Öncelikle bu kitabın son derece cesur, aynı zamanda eğlenceli ve sürükleyici olduğunun altını çizmek gerekir. Kitabı okumadan önce birisi gelip bize konusundan bahsetseydi, büyük olasılıkla pek ilgi çekici bulmayabilirdik. Çünkü kitapta, pek de aklımıza getirmek istemediğimiz ve başa çıkması oldukça zor bir durum konu alınmaktadır.

Ancak diğer yandan bu kitapta, en zor ve en üzüntü verici anlar bile o kadar büyülü ve sıcak bir biçimde anlatılıyor ki, kitabı elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Evet, kitabın baş karakteri August pek fazla bilinmeyen ancak birkaç sayfa içerisinde ilgimizi çeken oldukça garip bir sendromla yaşayan bir çocuk olarak karşımıza çıkıyor.

Kitabın okur üzerinde bıraktığı üzüntü, içinde barındırdığı karakterlerin ve hikayenin kendisinin sunduğu bir tür nezaket ve sevgi ile dengeleniyor. Verilmek istenen temel mesaj ise, insanların hayatlarındaki güzel şeylerin değerini bilmesi ve bunlarla mutlu olmayı öğrenmesi olarak özetlenebilir.

Hem Çocuklar Hem de Yetişkinler İçin

Mucize, her ne kadar çocuklar için yazılmış bir kitap gibi görünse de, aslında tüm yaşlardaki okurlara hitap eden bir içeriğe sahip. Özellikle böyle bir amaç güdülerek yazılmış olmasa da, değişik jenerasyonlar arasında geçiş yapabilen bir kitap olduğu rahatlıkla söylenebilir. Çok zorlu anları ve durumları içerse de, kitabın okurları heyecanlandıran ve okurken zevk almalarını sağlayan özel bir yanı olduğunun da altını çizmek gerekir.

Kitapla ilgili en önemli detay, hiçbir noktasında o eşsiz espri anlayışını elden bırakmayışı ve bu kadar sıra dışı bir hikayeyi gayet olağanmış gibi okurlarına aktarması. İşte tam da bu özelliği Mucize’yi olağan dışı bir kitap haline dönüştürüyor. Toplam dört yüz sayfa olmasına rağmen kısa bölümlere ayrıldığı için okuması da son derece kolay bir kitap.

Kitap, dokuz ile on yaşlarından itibaren gençlik çağlarındaki okurlara ve yukarıda da değindiğimiz gibi yetişkinlere bile hitap ediyor. Kitabın yazarı R.J. Palacios, hikayede on yaşlarındaki bir çocuğu oldukça gerçekçi bir biçimde karşımıza çıkarıyor. Çocuğun söyledikleri, şakaları ve kavgaları bile o yaşlar için son derece gerçekçi detaylar içeriyor. Yani kitapta okuduklarımız, ilkokulda o çağlarda bulunan çocukların neredeyse her birinde gözlemleyebileceğimiz detaylarla tamamen örtüşüyor.

Kitapla ilgili diğer bir detay ise, Mucize‘de hikayeleri birden fazla anlatıcı bulunması. Arkadaşları Summer ve Jack ile kız kardeşi Olivia bu anlatıcılar arasında en fazla öne çıkanlar. August’un etrafındaki kişilerden birden fazla kişinin olayları aktarması, onun gayet normal bir çocuk olduğunu anlamamızı kolaylaştırması açısından da son derece faydalı bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Hikayenin August’un kız kardeşi Via (Olivia) tarafından anlatılan bölümü ise özellikle çok etkileyici. Çünkü Via, erken gençlik yıllarındaki bir çocuğun kendi içinde, kardeşine duyduğu sevgi ile günlük yaşantısı arasında nasıl kaldığını ve onun için fazla bir anlam ifade etmeyen bu yaşam biçimi içinde nasıl mücadele ettiğini harika bir biçimde aktarıyor.

Mucize filmi

Kitaptan Alınacak Dersler

Mucize‘yi okuyan yetişkinler için de üzerinde düşünecek pek çok şey bulunuyor. Örnek olarak, çocuklarını korumak için ne kadar ileriye gitmeleri gerektiği, tüm kötülüklerden onları uzak tutabilmek için ne derecede kontrol uygulamalarının doğru olacağı yetişkinler için alınacak çeşitli derslerden sadece bir kaçı. Aynı zamanda çocukların zamanı geldiğinde kendi başlarına adeta uçmalarına izin vermek ve bazı şeyleri kendiliğinden yaşamalarına olanak tanımak gibi konular da anne ve babalar için önem verilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

  • Farklı farklı kişilerin anlatımları ile oluşturulan hikayeye katılan her bir kişinin yerine kendimizi koyma ve onların düşüncelerini anlama şansını yakalıyoruz.
  • Mucize, arkadaşlık, kendine güven duygusu, saygı, cömertlik ve takım ruhu gibi çok sayıda olumlu değeri oldukça samimi bir biçimde okurlarına aktarıyor.
  • Zorbalık ya da fiziksel şiddet günümüzde gerçek anlamda yaşadığımız sorunlar arasında yer alıyor. Bu nedenle bu tür kitaplar, zorbalık karşısında neler yapabileceğimiz ve nasıl düşünmemiz gerektiği konusunda oldukça faydalı birer yardımcı niteliği taşıyor.

Son olarak, kitabın sonunda August’un çok basit ancak aynı zamanda son derece önemli değerlendirmesi ile hikayeye noktayı koyuyoruz:

“Herkes hayatında en az bir kez insanların onu coşkuyla takdir edip alkışlamasını hak eder. Çünkü hepimiz koca bir dünyaya karşı galip geliyoruz.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • R.J. Palacio. (2012). Wonder, La lección de August. Nube de Tinta.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.