Elektra Kompleksi Nedir?

Elektra Kompleksi Nedir?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2019

Daha önce Elektra kompleksini duymuş muydunuz? Pek çok ailede, dönem dönem baba ve kız arasındaki ilişki belirli zorlukları beraberinde getirebilmektedir.

Yunan mitolojisine göre, Elektra Truva Savaşının bitişiyle geri döndükten sonra, Agamemnon’u öldüren ya Elektra’nın kendi annesi ya da annesinin sevgilisiydi.

Bu nedenle, Elektra annesinin ve sevgilisinin ölmesi gerektiğine karar verdi. İntikam almak istedi çünkü hayatta en sevdiği insan, babası, onlar yüzünden hayatını kaybetmişti. Elektra kompleksinin ne olduğunu ve genç kızları nasıl etkilediğini açıklayalım.

“Elektra kompleksi, iki cinsiyet arasındaki kıyaslamayı vurgulamaktır.”

–Carl Jung–

Elektra kompleksi nedir ve karakteristik özellikleri nelerdir?

Elektra kompleksi, babalarının bütün ilgisini kendi üzerlerine çekebilmek için anneleriyle yarış içerisinde olan kız çocuklarının yaşadığı bir süreç olarak tanımlanabilir. Genellikle 3-6 yaş arasında görülür.

çay içen baba kız

Anne ve oğul arasındaki özel bağ ile ilgili olan Oedipus kompleksi nörolog Sigmund Freud tarafından ortaya atılmıştı. Ardından, Carl Jung ise baba kız arasındaki ilişkiye “Elektra kompleksi” adını verdi. Jung’a göre, baba ve kız arasındaki bağın anne ve oğul arasındaki ilişkiyle ilgisi yoktu.

Freud, kız çocuklarının ilk birkaç sene annelerine daha bağlı olma eğiliminde olduğunu düşünüyordu. Bununla birlikte zaman içerisinde cinsiyetler arasında farklılıklar olduğu keşfedildi.

Bu farklılıklar sebebiyle, kız çocuklar annelerini rakip görerek babalarının sevgisi için yarışmaya başlıyorlardı.

Genellikle her ailede görülen bu durumun büyük etkileri olmuyor. Bununla birlikte, sorun büyümeye başladığında durum Elektra kompleksi halini alıyor.

Bunun ardından, kız çocuğu babasını rol model olarak görmeye başlıyor ve bu yüzden de babasına benzeyen, ona güven veren bir figür arıyor.

Karakteristik özellikler

Oedipus kompleksini Elektra kompleksi ile karıştırmamak gerekir. Temelde aynı olsalar da birbirleriyle hiçbir alakaları yoktur.

Buna rağmen, karşı cinsiyetteki ebeveyn ile olan ilişkiye dayanarak çocukların kendi cinsel kimliklerini oluşturuyor olmaları ilginçtir.

Şimdi Elektra kompleksinin karakteristik özelliklerine bir göz atalım:

  • Anne ile aradaki bağ: Carl Jung’a göre, anne ve kız arasındaki bağ baba ve oğul arasındaki bağdan daha kuvvetliydi. Ancak sonrasında, anne ve kız çocuk arasındaki rekabetin daha büyük olduğunu fark etti.
  • Babayı tercih etme: Jung’a göre, ilk başta kızlar anne ya da babadan herhangi birini tercih etmezler. Bununla birlikte, türlerin korunmasına yönelik mekanizmanın varlığının da kanıtladığı gibi, zaman geçtikçe babalarını tercih etmeye başlarlar.
  • Elektra kompleksini çözümleme: Hem Freud hem de Jung, iki kompleksin de çocuğun normal gelişiminin bir parçası olduğu konusunda hemfikir. Bunlar, yeni konseptler keşfetmeye başlayan çocukların psikolojik olgunluğa erişmesini gösteren şeylerdir.

Elektra kompleksinin belirtileri

Elektra kompleksinin göstergesi olabilecek dört durum vardır:

  1. Kızınızın “Büyüyünce babamla evleneceğim” gibi, babanın rol model olarak görüldüğü cümleler kurması.
  2. Baba evden gittiğinde kız çocuğun sürekli ağlaması çünkü babasının yokluğunda kendisini korunmasız hissetmesi.
  3. Annesinin babasına gösterdiği sevgiyi kıskanması ve sürekli anne baba arasına girmek istemesi.
  4. Bu süreç boyunca, kız çocuk anneye dargın olabilir çünkü kendi hakkının gasp edildiğini düşünür.
deniz kenarında oturan baba kız

Ebeveyn için tavsiyeler: Elektra kompleksiyle nasıl mücadele edilir?

İlk olarak, bunun çok endişelenmenizi gerektiren bir durum olmadığını bilmelisiniz çünkü bu geçici bir süreçtir. Bununla mücadele edebilmek için sabırlı ve istikrarlı olmalısınız. Ayrıca, çocuğunuza bu iç çatışmaları çözmesinde de yardımcı olmalısınız.

Böylece çocuğunuzun büyümesine ve olgunlaşmasına izin verirsiniz. En önemli ipuçlarından bazıları, yaptıklarına dikkat etmek ve kızınızın hislerini nasıl ifade ettiğinden bahsetmemektir. Oynadığı oyuna dahil olmaktan kaçınmak zorundasınız.

İkinci olarak ise, baba figürünün tam olarak ne olduğunu çocuğunuza açıklamalısınız. Baba her zaman seven ve koruyan kişi olsa da, annenin de aynı derecede önemli olduğunu ve anne ve babanın arasında da bir bağ olduğunu açıklamak gerekir.

Yaşamdaki her süreç gibi, bu da gelip geçer. Kız çocukları 6-7 yaşlarındayken meydana gelen bu süreçten sonra, anne artık çocuk için rakip değildir. Anne ve babanın neyi temsil ettiğini anlayan çocuk, sadece birini değil iki ebeveynini de hayatının temeline koymayı öğrenir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.