Gece Terörü ve Kabuslar Arasındaki Fark Nedir?

Gece Terörü ve Kabuslar Arasındaki Fark Nedir?

Son Güncelleme: 09 Şubat, 2019

Gece terörü ile kabuslar arasındaki farkı nasıl anlayabilirsiniz? Çocuğunuz gece iyi uyuyamıyor ve siz bu konu ile ilgili ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Çocuğunuz çığlık atarak mı uyanıyor?

Ya da sanki bir kabus görüyormuş gibi uyurgezerlik mi yapıyor? Uyku sırasında hem yetişkinler hem de çocuklar farklı evreler yaşar ve hepimiz hem gece terörü yaşayabilir hem de kabus görebiliriz. Bugünkü makalede bu ikisi arasındaki farkı açıklayacağız.

Gece terörü gizemlidir ve çocuğunuzun uykusunun en derin safhasındayken ortaya çıkabilecek, nedeni anlaşılamayan bir bozukluktur.

Eğer çocuğunuz uykuya daldıktan sonra ağlamaya başladıysa ya da yatağından kalktığında şok yaşamış gibi görünüyorsa, büyük bir olasılıkla gece terörü yaşamıştır.

Çocuk aslında uyuyor olsa bile, gözlerinin açık olduğu ve adeta uyanık gibi göründüğü durumlar dahi vardır. (Bu gibi durumlarda çocuklar etraflarında neler olup bittiğinin farkında değildir).

Gece terörleri pek yaygın değildir ve çocukların sadece küçük bir yüzdelik bölümünde meydana gelir. Öyle ki; bu uyku bozukluğu, tüm dünyada çocukların yaklaşık %3 ila %6’sında görülür.

Her ne kadar bazı çocuklar ortalama 18 aylık olduğu dönemlerde gece terörü yaşasalar da, çocukların çoğu bu hastalığı 4 ya da 5 yaşlarında yaşamaya başlar.

çocuklarda gece terörü

Gece Terörü ile Kabusları Birbirinden Ayırt Etmek

Bazı kabus vakaları, gece terörü ile karıştırılabilir. İkisi aslında çok farklı uyku bozukluklarıdır. Kabuslar, hızlı göz hareketi ya da diğer adı ile REM uykusu sırasında meydana gelir. Ki bu uyku evresi çocuğun rüya gördüğü evredir.

Çocuğunuz kabus gördüyse, büyük olasılıkla rüyasında ne gördüğünü ve onu neyin bu kadar korkuttuğunu hatırlar. Bu yalnızca çocuk konuşmayı ve iletişim kurmayı öğrendikten sonra gerçekleşebilir.

Öte yandan gece terörleri, REM uyku evresinin dışında meydana gelir. Bir çocuk henüz uykuya dalma, uykuya geçiş evresindeyken gece terörü yaşayabilir.

Gece terörleri birkaç saniye ya da birkaç dakika sürebilir. Gece terörleri REM uyku evresinin dışında gerçekleştiği için, çocuk neler olduğunun farkında olmayabilir. Rüyasında neler olduğunu hatırlamadan, korkmuş hissederek uyanır.

Küçük Çocuklarda Gece Terörünün Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?

Gece Terörü ile İlgili Olabilecek Nedenler

Çocuğunuzun gece terörü yaşamasına aşağıdakiler de dahil olmak üzere pek çok farklı sebep neden olabilir:

  • Çocuğunuzun hasta olması ya da ateşi olması.
  • Gün boyunca yaşanan stresli olaylar.
  • Çocuğunuzun iyi uyumaması ya da uykusunu alamaması.
  • Ameliyat sırasında uygulanan anestezi.
  • Beyni ya da merkezi sinir sistemini etkileyen ilaçlar.

Çocuğunuzun Gece Teröründen Muzdarip Olduğuna Dair İşaretler

Gece terörü, okul öncesi yaştaki çocuklarda daha yaygın olarak görülür. Genellikle çocuğunuzun uyku döngüsünün en derin bölümünde ve genellikle çocuğunuz uyuduktan hemen sonra ortaya çıkar.

Siz de aşağıdaki işaretlerden herhangi birini çocuğunuzda fark ederseniz, çocuğunuzun gece teröründen muzdarip olduğunu doğrulayabilirsiniz:

  • Kontrol altına alınamayacak şekilde ağlamaları
  • Yumruk atmaya çalışması, bağırması  ya da tekmelemesi.
  • Hayrete düşmüş yüz ifadeleri.
  • Uyurken savaşıyor gibi görünmesi.
  • Uyurken titremesi, terlemesi ya da hızlı hızlı nefes almalsı.
  • Gözleri açık olsa bile sizi tanımaması.
gece terörü mü kabus mu

Çocuğunuzun yaşadığı gece terörü birkaç dakika sürebilir. Çok nadir olarak görülen bazı durumlarda, en uzun sürecek olan gece terörü maksimum 45 dakika kadar olabilir.

Çocuğunuz gece terörü yaşayıp, ardından uyandıktan sonra, büyük bir olasılıkla huzur içinde tekrar uykuya dalabilecektir. Ertesi sabah uyandığı zaman da olanları hatırlamayacaktır.

Öte yandan, çocuğunuz bir kabus görüyorsa, kabus korkusu yüzünden uykuya dalmakta zorlanacaktır. Ertesi sabah uyandığında ise gördüğü kabusun detaylarını büyük bir olasılıkla hatırlayacaktır.

Kabuslar söz konusu olduğunda, çocuğunuzun sizinle birlikteyken güvende olduğunu hissetmesi önemlidir. Bu sadece bir rüyaydı.

Gece terörüne gelince, çocuğunuzu uyandırmanıza gerek olmadan ona yardım etmek için yanına gitmelisiniz. Son olarak, çocuğunuzun yatağında bulunan ve hareket etmesini engelleyebilecek ya da gece terörü yaşadığı zaman kendini incitmesine neden olabilecek şeyleri kaldırmayı da unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Consejo de Salubridad General, & Gobierno Federal. (2010). Diagnóstico y Tratamiento de los Trastornos del Sueño. Secretaría de Salud de México.
  • Covertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch.Argent.Pediatr. https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2003/arch03_2/99.pdf
  • Crisp, A. H., Matthews, B. M., Oakey, M., & Crutchfield, M. (2009). Sleepwalking, night terrors, and consciousness. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.300.6721.360
  • Pedreira JL, Martín-Alvarez L. (2001). Trastornos del sueño en la infancia. Rev Psiquiatr Psicol Niño Adol 2001; 3(1):1-15
  • Taylor, A. (1993). Night terrors. Journal of Contemporary Psychotherapy. https://doi.org/10.1007/BF00952172

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.