“Hayır” Evresi: Nedir ve Bununla Nasıl Başa Çıkılır?

Bir günden diğerine, çocuğunuz davranışlarını kökten değiştirir ve her şeye "hayır" demeye başlar. Bu makalede, "hayır" evresi hakkında bilmeniz gereken her şeyi keşfedin.
“Hayır” Evresi: Nedir ve Bununla Nasıl Başa Çıkılır?

Son Güncelleme: 24 Ocak, 2020

Bir günden diğerine, küçük çocuğunuz, her zaman bir gülümseme ile işbirliği yapan tatlı ve halinden memnun çocuk, her şeye hayır demeye başlar. Çoraplarını giymek istemez, yatağa gitmek istemez, saçlarını taramak istemez. Bu durum size tanıdık geldi mi? Eğer öyleyse, çocuğunuz “hayır” evresine giriyor olabilir.

Çocuğunuzun davranışındaki bu ani ve beklenmedik değişime dikkat etmemeye karar vermiş olabilirsiniz. Öte yandan, size itaatsizlik etmek ve size meydan okumak istediklerini hissedebilirsiniz; terbiyesizlik etmektedir. Ancak, kendinizi onun yerine koyarsanız, neler olduğunu daha geniş bir perspektiften görürsünüz.

“Hayır” evresi

Çocuklar iki yaşına girdiğinde, bir takım önemli bilişsel değişikliklere uğrarlar. Kendilerini ebeveynlerinden ayrı bireyler olarak fark etmeye başlarlar. Bu noktadan itibaren kendi varlıklarını, arzularını ve düşüncelerini ayırt edebilirler.

"hayır" evresindeki çocuk

Bu büyüleyici keşif, çevrelerindeki yeni keşiflerini denemek istemelerine yol açar. Böylece bireyselliklerini ifade etmek ve onu kullanmayı öğrenmek isterler. Bunu yapmak için en iyi araç meydan okumadır. Buna ek olarak, kendi çıkarlarını diğer insanların çıkarlarından ve kendi bireysel varlıklarından ayırt etmeye başlarlar.

Bu nedenle, çocuk sistematik olarak hayır demeye başlar. Kızgın olduklarında ve hemfikir olmadıklarını ifade etmek istediklerinde “hayır” derler. Ancak, yorgun olduklarında ve hatta alışkanlıklarının dışında da bunu yaparlar. Bu aşamada, kendilerine yarar sağlayan veya cazip görünen bir teklif sunulduğunda bile “hayır” yanıtını vermeleri muhtemeldir. İradelerini kullanmayı öğreniyorlar.

Benimsemeniz gereken bakış açısı

Bu şaşırtıcı davranış değişikliği ile karşı karşıya kaldığında, birçok ebeveyn nasıl tepki vereceğini bilmiyor. Çocuklarının olumsuz tepkilerini bir meydan okuma veya manipülasyon olarak yorumlarlar. Ayrıca, çocuklarının itaatsiz ve geveze hale geldiğini düşünüyorlar. Sonuç olarak, bu davranışı düzeltmeleri gerektiğine inanıyorlar. Bu nedenle, sabırlarını kaybetmeleri ve çocuklarıyla tartışmaları yaygındır.

Bu anlamda, gerçek şu ki, yeni keşfettiği bir iradeye sahip olmasına rağmen, çocuğun akıl yürütme yeteneği henüz tam olarak gelişmemiştir. Çocuğunuz sizi rahatsız etmek ya da size meydan okumak istemiyor. Bunun yerine, dünyada var olmayı öğreniyorlar.

Eylemlerinin tehlikesini veya sizin üzerinizdeki olumsuz etkilerini dikkate almazlar, çünkü bunu henüz yapmayı beceremezler Belirli bir yaşa kadar, çocukların düşünme şekli benmerkezcidir. Bu nedenle, başkalarının bakış açılarını dikkate alamazlar.

Ayrıca, düşünürseniz, çocuğunuzda bu davranışın ortaya çıkışına etki etmiş olabileceğinizi keşfedebilirsiniz. Çocuğunuza günde kaç kez “hayır” diyorsunuz? O da size bunu kaç kez söylüyor? Çocukların bu kelimeyi duyma sayıları nedeniyle neden kullanmaya başladıklarını anlamak kolaydır.

aksi kız çocuğu

Buna ek olarak, tıpkı çocuğunuza hayır demek için nedenleriniz olduğu gibi, onların da bunun için kendi nedenleri vardır. Açıkçası, onların her hevesine yenik düşemezsiniz. Bununla birlikte, daha saygılı ve anlayışlı bir tutum benimseyebilirsiniz.

Son olarak, çocuklar size ait nesneler veya robotlar değildir. Onlar eşit derecede saygı duyulması gereken kendi düşünce ve duygularına sahip küçük “insanlar” dır.

“Hayır” evresiyle yüzleşmek

  • Çocuğunuzun bilişsel sürecini anlamanız gerekir. Olayları onların bakış açısından görmeye çalışın ve size meydan okumadıklarını anlayın. Başka bir deyişle, sadece yaşamayı öğreniyorlar.
  • Onlara “hayır” demekten kaçının. Bu şekilde, onlara bir görüşü ifade etmenin daha yapıcı yollarının olduğunu göstereceksiniz.
  • Sabırlı olun ve çocuğunuz “hayır” dediğinde öfkenizi kontrol etmeye çalışın. Çoraplarını giydirmek yarım saatinizi alsa da, onlara bağırmaktan kaçınmak en iyisidir.
  • Ayrıca, çocuğunuzun belirli şeyleri seçmesine izin verin, böylece iradesini kademeli olarak kullansın. Ancak, önemli olduğunu düşündüğünüz tavizleri vermeyin. Çocuk gelişiminde sınırlar ve tutarlılık esastır.

“Hayır” evresinin gerçekleşeceğini ve çocuğunuzu büyütmek için harcadığınız tüm sevgi ve saygı çabalarına sonunda değeceğini unutmayın. Çocuğunuza fikirlerini ve duygularını nasıl ele alacağı konusunda yol göstermeniz değerli bir mirastır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.