Kişisel Öğrenme Ortamı Nedir?

Kişisel öğrenme ortamı, yeni bir eğitim bilimidir. Başka bir deyişle, bilişim teknolojileriyle öğrenme süreçlerine yeni bir anlayış getirir.
Kişisel Öğrenme Ortamı Nedir?

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2020

Kişisel Öğrenme Ortamı, eğitim öğretim sürecinde ortaya çıkan yeni bir anlayıştır. Bu eğitim bilimi, sadece öğrencilerin öğrendiği içerikle değil, aynı zamanda nasıl, nerede ve kiminle öğrendikleriyle de ilgilenir.

Kişisel öğrenme ortamı ne anlama gelir?

Konuyla ilgilenenler için, Kişisel Öğrenme Ortamları teknolojiyle çevrelenmiştir. Bununla birlikte, Kişisel Öğrenme Ortamları teknolojik dünyanın çok ötesindedir. Bu yüzden Kişisel Öğrenme Ortamları, teknolojiyi kullanan bir öğrenme yöntemi ve eğitim bilimi olarak düşünülür.

Bu kavram, Jordi Adell ve Linda Castañeda tarafından ortaya atılmıştır. Onlara göre, Kişisel Öğrenme Ortamları kişinin öğrenmek için düzenli olarak kullandığı aktivitelerin, bağlantıların ve bilgi kaynaklarının bütünüdür.

bilgisayara bakan çocuklar

Başka bir deyişle, bu ortam, kişinin bilgi için danışabileceği her şeyi içerir. Burada ayrıca referanslar da bulunur ve kişiler birbirleriyle bağlantı kurabilirler.

“Kişisel Öğrenme Ortamları teknolojinin ötesindedir ve klasik, kişisel ve ortak eğitim yöntemlerinde yapılan derin değişiklikleri kapsar.”

– Adell and Castañeda –

Kişisel Öğrenme Ortamını düzgün biçimde nasıl yaratabiliriz?

Yeni başlayanlar, herkesin kendi öğrenme ortamı olduğunu anlamalıdır. Başka bir deyişle, Kişisel Öğrenme Ortamı kişinin eğitim gördüğü mekandan başka bir şey değildir. Önemli olan, kendi ortamınızı nasıl düzenleyeceğinize odaklanmaktır.

Linda Castañeda, bunun için farklı kişisel ve dijital araçları ve kendi öğrenme imkanlarınızı nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerektiğini söylüyor.

“Kişisel Öğrenme Ortamı, her kişinin öğrenmek için kullanmaya alışkın olduğu aktiviteler, bağlantıları, veri kaynaklarını ve araçları kapsar.”

– Castañeda ve Adell (2010) –

Buna ek olarak, iyi bir Kişisel Öğrenme Ortamı için üç gerekli unsur vardır:

  1. İlk olarak, okuma araçları ve stratejileri. Öğrencinin ulaşabileceği bilgi kaynakları ve bilgi sağlayabilecek araçlar.
  2. Ayrıca, düşünme araçları ve stratejileri. Çocukların bilgi dönüştürebileceği ortamlar.
  3. Son olarak, ilişki araçları ve stratejileri. Bunlar Kişisel Öğrenme Ağı olarak bilinir ve öğrencilerin başkalarıyla bağlantı kurduğu ve onlardan ya da onlarla öğrendiği ortamları ifade eder.
sınıfta oynayan çocuklar

Kişisel Öğrenme Ortamının ne faydası vardır?

Prensipte, Kişisel Öğrenme Ortamı sadece bilgiyi düzenlemekten ve yapılandırmaktan ibaret değildir. Eğitim ve öğretim sürecini kolaylaştırıcı rolüyle, hem öğrencilerin kolektif ve toplumsal bilgilerin keyfini çıkarmasını sağlar hem de bilgi paylaşımı ve yeni bilgi oluşumuyla vatandaşların katılımını teşvik eder.

Ayrıca bu eğitim bilimi, yaratıcı perspektifler ve fikirler keşfetmek için farklı insanları yeni dijital beceriler gelişimine yardımcı olur.

Kısaca, Kişisel Öğrenme Ortamları bilgi kaynaklarını, araçları ve insan topluluklarını bir araya getirerek kişinin kendi öğrenme sürecine yardımcı olur. Bu öğrenme süreci, deneyim ve bilgi paylaşıldığında meydana gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Adell Segura, J y Castañeda Quintero, L. (2010). “Los Entornos Personales de Aprendizaje (PLEs): una nueva manera de entender el aprendizaje”. En Roig Vila, R y Fiorucci, M (Eds.). Claves para la investigación en innovación y calidad educativas. La integración de las tecnologías de la información y la comunicación y la interculturalidad en las aulas. Alcoy: Marfil – Roma TRE Universitá degli studi.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.