Augusto Cury ve Zeka Okulu

Augusto Cury tarafından geliştirilen Çok Odaklı Zeka Teorisini temel alan Zeka Okulu, çocukların bilişsel gelişimlerini duygu ve zihin eğitimi aracılığıyla destekliyor.
Augusto Cury ve Zeka Okulu

Son Güncelleme: 01 Ekim, 2020

Augusto Cury tarafından geliştirilen Çok Odaklı Zeka Teorisi’ni temel alan Zeka Okulu, çocukların bilişsel gelişimlerini duygu ve zihin eğitimi aracılığıyla desteklemektedir.

Brezilyalı psikolog ve psikiyatrist Augusto Cury öğretmenlerin önemini vurgular. Ona göre öğretmenlik, günümüz toplumlarında en önemli iştir. Öğretmenler, öğrencilerinin zekalarını ve yaratıcılıklarını geliştirme sorumluluğunu ebeveynlerle paylaşırlar. Augusto Cury, bu fikirlerin ışığında, gençlerin kendi hikayelerinin baş kahramanı olmalarını sağlamak için Çok Odaklı Zeka Teorisi’ni merkeze alan Zeka Okulu’nu yarattı.

Augusto Cury’e göre günümüzde okullar genel olarak yanlış yol izliyor. Günümüz çocukları ve gençleri sürekli aşırı bilgi bombardımanına maruz kalıyorlar. Dahası, eriştikleri bilgiyle ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bu sürekli bombardıman, onları çok fazla çaba ve enerji harcamaya zorluyor. Bunun sonucunda da öğrenciler öğrenmekte güçlük yaşıyorlar.

“Zor genç yoktur, yetersiz eğitim vardır.”

– Augusto Cury –

Çıkış noktası: Çok Odaklı Zeka

Zeka Okulu’nun temeli Augusto Cury’nin Çok Odaklı Zeka Teorisi’ne dayanıyor. Bu teori, düşünce yaratımını pek çok açıdan analiz etmeye odaklanıyor.

Örneğin, topluluk içinde aşağılanan birinin yaşadığı acıyı tek boyutta, ya da Augusto Cury’nin deyişiyle, tek “odakta” değerlendiremeyiz. Aksine, bu deneyim birden fazla faktörden etkilenir. Bu faktörlere kişilik yapısı, o anki ruh hali, nasıl bir aşağılanmaya maruz kalındığı, olayın nerede gerçekleştiği gibi durumlar örnek gösterilebilir.

çok odaklı zeka

Sonuç olarak, Çok Odaklı Zeka Teorisi, zihnin işleyişini inceler. Aynı zamanda, duyguları oluşturan olguları da analiz eder. Bu şekilde zihnin ve kişisel, sosyal ve profesyonel gelişim için gerekli becerilerin oluşumunda rol oynayabilecek teknikler sunar.

Augusto Cury ve Zeka Okulu

Augusto Cury’nin deyişiyle Zeka Okulu, zihin ve davranışlarla ilgili bilgiler sunmakla birlikte sosyal duygusal becerilerin gelişimine dayalı bir pedagojik yaklaşımdır. Temel anlamda Zeka Okulu’nun metodolojisi eğitim öğrenim sürecinin geliştirilmesiyle ilgilenir. Aynı zamanda duygu ve zihin eğitimi aracılığıyla insan ilişkilerini geliştirmeyi amaçlar.

Dolayısıyla, Augusto Cury, sosyo-duygusal gelişimi önceleyerek çocukların duygusal zenginlik açısından gelişmelerini merkeze alan eğitim öğrenim süreçlerinin öneminden bahseder. Empati gibi beceriler kadar yaratıcılık ve duyarlılık da duygusal zenginliğin parçalarıdır.

“Ötekinin acılarını ve ihtiyaçlarını anlamak için kendini başkası yerine koyma yeteneği, krizleri yapıcı fırsatlara dönüştürebilme becerisinin anahtarıdır.”

– Augusto Cury –

kimya seti

Zeka Okulu’nun faydaları

Zeka Okulu, öğrenciler için pek çok avantaj sağlayan bir eğitim programıdır. Bu avantajlar ancak kendini mesleğine adamış iyi öğretmenler varsa vardır. Peki Zeka Okulu’nun avantajları nelerdir?

İşte Zeka Okulu’nun avantajları:

    • Duyguları kavrayabilme ve zeka gelişimi.
    • Sağlıklı ilişkiler kurmak ve çatışma çözmek için gerekli beceriler.
    • Zorbalık ve madde kullanımını ile mücadele etme yeteneği.
    • Okul performansında ve öğrenim süreçlerinde gelişim.
    • Yaratıcı bir ruh.
    • Eğitim öğrenim sürecine dahil olan herkesin, yani öğretmenler, ebeveynler ve elbette öğrencilerin hayat kalitesinde artış.

Sonuç olarak, Augusto Cury’nin Zeka Okulu eğitim kurumlarında uygulanmak üzere tasarlanmış bir programdır. Bu programı uygulamanın temel amacı, duygusal zekayı ve zihinsel ve sosyal sağlığı geliştiren bir kültürü aşılamaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Escola da Inteligência. Escola da inteligência. Educaçao Socioemocional. Recuperado de: https://escoladainteligencia.com.br/escola-da-inteligencia/
  • Cury, A. (2016). El código de la inteligencia. Zenith. Buenos Aires: Argentina.
  • Cury, A. (2012). Padres brillantes, maestros fascinantes. Zenith. Buenos Aires: Argentina.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.