Doğa İle Temas Halinde Olmanın Faydaları

Doğa ile temas halinde olmanın çocuklar açısından pek çok avantajı vardır. Yalnızca fiziksel olarak faydalı olmakla kalmaz, aynı zamanda zihinsel durumları için de faydalıdır. Üstelik çocuklar saygı duymayı ve etraflarındaki çevrenin keyfini çıkarmayı öğrenirler. 
Doğa İle Temas Halinde Olmanın Faydaları

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2021

İnsan ve doğa arasındaki bağlantı, her ikisinin de var olduğu günden başlayarak bugünlere kadar sürmüştür. Yıllar boyunca, doğanın tam ortasında oyunlar oynamak çocuklar için ana aktivite olmuştur.

Ancak söz konusu teknoloji olduğunda toplumun günümüzde deneyimlediği ‘hiper-bağlantı’ halinde oluş nedeniyle, çocuklar yavaş yavaş doğayı çekici bulmayı bırakıyorlar. İnsanlarla doğal çevreleri arasındaki bu etkileşimi kurtarmamız çok önemli.

Doğa ile temas halinde olmanın avantajları

Doğa ile temas halinde vakit geçirmek insan gelişiminde her zaman çok önemli bir faktör olmuştur. Duyuların uyarılması için olumlu bir şeydir ve bize doğal dünyamızla ilgili her şeyi tanımak ve keşfetmek için fırsat sunar.

Özellikle çocukluk döneminde, açık hava, önemli bir uyarıcıdır. Bu, psişik ve psikomotor düzey için olduğu kadar entelektüel düzey için de geçerlidir.

Aşağıda doğa ile temas halinde olmaları için çocuklarınızı dışarı çıkarmanızın avantajlarına daha yakından bakacağız:

Duyarlılığı maksimuma çıkarır

Bu, çok önemli bir faktördür. Doğa ile temas halinde olmak, yaşları kaç olursa olsun, insanlardaki duyarlılığın artmasına katkıda bulunur.

Yaşamımız boyunca doğayla sürekli etkileşim halinde olmak, çevrenin önemini anlamamıza yardımcı olur. Üstelik bu, bize, keyfini çıkarmaya devam edebilmek için çevreye iyi bakmamız gerektiğini öğretir.

Keşfetmeyi, hayal gücünü ve empatiyi destekler

Genç yaştan itibaren doğa ile temas etmek, muazzam avantajlar sunar. Çocuklar doğayla temas ettiklerinde, yaşadıkları dünyayı öğrenme ve keşfetme arzuları kamçılanır.

Bu olumlu bir faktördür çünkü yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini anında harekete geçirir. Üstelik doğal dünyaya iyi bakma konusunda sorumluluk duygularının gelişmesine yardımcı olur.

Psikomotor becerileri uyarır

Bu, belki de, doğada dolaşmanın küçük çocuklara sunduğu en ilginç faydalardan biridir. Doğal ortamlar, beyne, çocuklarda psikomotor gelişimi artıran güçlü uyaranlar sunarlar. Doğada zaman geçirmek, çeviklik ve denge gibi motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

ağaç büyüteç çocuk

Çevreye zararı az olan boş zaman aktiviteleri yapılmasına imkan verir 

Çocuklarınızı doğa gezilerine götürmeniz, çevreye neredeyse hiç negatif etkisi olmayan bir aktivitedir. Elbette çocuklarınız dikkatli ve saygılı davrandıkları sürece.

Ormanları, gölleri, dağları ve kumsalları keşfetmek için yola çıktıkça doğaya ziyaretlerinizin sayısı artar. Bu doğal alanların korunmasını ve kollanmasını teşvik etmiş olursunuz.

Daha sağlıklı bireyler oluşturur

Doğa ile temas etmek, daha olumlu olan, şükreden ve etrafındakileri gözlemleyen insanlar oluşturur. Pratikte mutlu ve sağlıklı insanlar, kan basıncını düzenleme özelliği olan endorfin hormonunu daha fazla salgılarlar. Bu, daha dengeli ve istikrarlı sağlık olarak sonuçlanır.

Doğada gezinmek, bize sadece fiziksel değil, duygusal düzeyde de fayda sağlar. Bu yüzden dışarıda vakit geçirmek herkes için son derece sağlıklı bir aktivitedir.

“Özellikle çocukluk döneminde, açık hava, harika bir uyarıcıdır. Bu, psişik ve psikomotor düzey için olduğu kadar entelektüel düzey için de geçerlidir.”

Öğrenmeyi teşvik eder

Çocuklar için doğayla temas etmek, gerçekten üstün bir deneyimdir. Öğrenme sürecinde güçlü bir uyarıcı olma özelliğini taşır. Küçükler, doğayı keşfetmek için her daim merak duyarlar. Bu da onu son derece yararlı bir pedagojik araç yapar.

Doğa ile temas etmek, yalnızca saygı ve karşılıklı yarar içeren ilişki kurmaya yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda, çocuklara, doğal dünyada özgürlük ve ona karşı sorumluluk duyma hissi verir.

Hem çocukluk hem de ergenlik döneminde doğayla temas etmek çeşitli faydalar sağlar. Onlar için sık sık doğada gezinmek önemlidir. Böylece doğadan en iyi şekilde faydalanabilirler.

fotoğraf makinesi doğa çocuk

Doğa gezintileri: Mükemmel aktivite

Sonuç olarak doğa gezilerinin her yaştan insan için çeşitli faydaları vardır. Hayatın herhangi bir aşamasında, doğa ile temas etmek, iyiliği artırır ve kişinin hem kendisiyle hem de içinde bulunduğu dünya ile ilgili daha derin bir farkındalık hissetmesini sağlar.

Aynı zamanda, bir pedagojik araç olarak, erken yaşlardan itibaren doğa gezilerinden faydalanılması idealdir. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde de doğa ile temas halinde olmak, çevreye iyi bakılması gerektiğinin farkında olan özgür, aktif, sorumlu vatandaşların oluşmasında çok önemli bir uyarıcı olmaya devam eder.

Doğada zaman geçirmek, yalnızca eğitimsel bir araç değildir. Bu çok daha önemli bir şeyin – sağlık ve iyi insanların oluşması meselesinin- parçasıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Felipe, Y. L., Hernández, M. M., & Gómez, N. A. (2018). La excursión a la naturaleza o práctica de campo: una necesidad en la preparación metodológica de los docentes para contribuir al desarrollo local. Foro educacional, (30), 137-152. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6669657
  • Gómez, J. F. (2012). Vida en la Naturaleza. Revista Pasos, 38.
  • Seral, J. C., & Correas, R. G. (2000). Actividades en la naturaleza (Vol. 560). INDE.
  • Lara, F. A., Aguilar, A. G., López, L. H., López, R. M. M., Rodríguez, J. A. M., & de Castro Calvo, M. C. R. (1996). Actividades en la Naturaleza.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.