Doğumun Ardından Göbek Bağı Ne Zaman Kesilmeli?

Bebeğin göbek bağını kesmeden önce beklemek faydalı olabilir. Beklenen süre fazladan kan, demir ve hemoglobin anlamına gelir. Peki ne kadar süre beklemeliyiz?
Doğumun Ardından Göbek Bağı Ne Zaman Kesilmeli?

Son Güncelleme: 06 Şubat, 2020

Göbek bağı genellikle doğumun hemen ardından kesilir. Birkaç yıl öncesine dek bu hep böyle yapılırdı. Fakat artık işler değişti. Doğumun ardından göbek bağı ile ilgili ne yapılacağını öğrenmek için okumaya devam edin.

Çalışmalar gösteriyor ki göbek bağını kesmeden önce birkaç dakika, hatta göbek bağı atmayı kesene dek beklemek gerekiyor. Peki ama neden? Aşağıda sizler için bunun nedenlerini sıraladık.

Göbek Bağı Nedir?

Hamilelik sırasında bebek plasentaya göbek bağı aracılığıyla bağlıdır. Göbek bağında beyazımsı bir doku tarafından korunan iki atardamar ve bir damar bulunur.

Damarların kendine özgü sarmal bir şekli vardır. Bu damarların görevi bebeğin rahmin içinde doğum öncesi hayatını sürdürebilmesi için oksijen ve besin sağlamaktır.

9 ay süren bir gebelikte göbek bağının uzunluğu 50 – 60 santimetreye ulaşmalı, çapı ise 2.5 santimetreden az olmalıdır. Zira, göbek bağı daha uzun olursa, doğum kanalını tıkayabilir.

Doğum sonrası göbek bağı düşmemiş bebek

Eğer göbek bağı daha kısa olursa, bu da bebeğin rahmi terk etmesini zorlaştırarak fetal strese neden olur. Her iki durumda da sezaryen gerekir.

Göbek bağındaki kanda, kan hücresi üreten kök hücreler yer alır. Bundan dolayı, bazı hastanelerde bu kök hücreler alınarak dondurulur ve daha sonra gerekli olduğunda kan hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Doğumun ardından göbek bağı birkaç dakikalığına atmaya devam eder. Bebeğin kendi kendine nefes alması için göbek bağı genellikle kesilir.

Fakat son yıllarda, göbek bağının atmasının durmasını beklemenin ya da kesmeden önce birkaç dakika sabretmenin daha iyi olduğu keşfedildi.

Doğum Sonrası Göbek Bağını Kesmeden Önce Neden Beklemeliyiz?

Doğum sonrası kadın doğumcuların göbek bağını hemen kesmelerinin nedeni sarılığı ve annelerin doğum sonrası kanamalarını önlemekti.

Doğum sonrası ilk birkaç dakikada elde edilen fazladan kan, bebeğin kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlar. Pigmentler ise ciltte birikerek sarı renge neden olur.

Yani, doğum sonrası göbek bağı hemen kesilmezse, bu bebek için daha yararlı olur. Elde edilen fazladan kan, vücutta depolanan demir ve hemoglobinin artmasını sağlar.

Böylelikle en azından ilk yıllarda bebekte kansızlık görülmez. Ayrıca doğum sonrası göbek bağı kesilmeden beklendiği takdirde, annede kanamanın da ciddi bir biçimde artmadığı gözlemlenmiştir.

Bebeklerde sarı pigmentasyon görülse de, sarılık riski artmaz. Ayrıca göbek bağının kesilmesi doğumdan 5 dakika sonra yapılan Apgar testini de etkilemez.

Fakat anne doğumda sakinleştirici aldıysa, göbek bağı hemen kesilmelidir. Böylece ilaçlar bebeğe geçmeye devam etmez.

Doğum sonrası göbek bağı kesilen bebek

Doğumun Ardından Göbek Bağı Kesilmeden Ne Kadar Beklenmeli?

Önerilen süre 2 – 3 dakika kadardır. Bu sayede bebek fazladan 100 ml kan alabilir. Bu da daha fazla demir ve hemoglobin demektir ve bunların miktarı en azından ilk 6 ayın sonuna kadar korunur.

2 – 3 dakikanın ardından göbek bağı atmayı bırakır ve bu noktadan sonra sarılık riski artar. Bundan dolayı, göbek bağının atması tam olarak durmadan bağ kesilmelidir. Bu da yaklaşık olarak doğumdan 5 dakika sonrasına tekabül eder.

Elde edilen fazladan kan, vücutta depolanan demir ve hemoglobinin artmasını sağlar.

Kesimi yapmak için kadın doğumcular bebeğin göbek deliğinden 2 santimetre öteye ve ondan 4 santimetre sonrasına klempler takarlar. Kesme işlemini bu klempler arasında gerçekleştirirler.

Kalan kısmın ucuna yine klemp takılır ve göbek bağı kuruyup düşene dek bandajlanır. Bağ genellikle doğumdan 7 gün sonra düşer. Bazı hastanelerde göbek bağını babanın kesmesine izin verilir.

Fakat doğumun ardından göbek bağı daima kadın doğumcular tarafından kesilmelidir, sonuçta ne yapılması gerektiğini bilenler onlar. Göbek bağı kesilmeden önce beklenmesini istiyorsanız, bunu annenin tıbbi notlarına ekletmeyi unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.