Süt Kabarcığı Nedir?

Süt kabarcıkları bir enfeksiyon sonucu oluşabilir ve meme iltihabına (mastit) yol açabilirler. Bu rahatsızlık, doğası itibariyle bebeği emzirmenizi de engelleyebilir.
Süt Kabarcığı Nedir?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2021

Bir anne adayı olduğumuzda kafamızda pek çok soru işareti belirir. Bunlardan önemli bir kısmı ise bebeği emzirme konusuyla ilgilidir. İlk olarak yapılması gereken şey, vücudunuzun ne tür değişimlerden geçeceğini detaylı olarak öğrenmektir. Bu sayede karşınıza çıkacak olan değişimlerle yüzleşebilir ve annelik yolculuğuna mutlu bir biçimde çıkabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere süt kabarcığı ya da süt incisi adı verilen problemle ilgili temel bilgiler veriyoruz.

Süt Kabarcığı

Tatlı bir heyecan içinde bebeğini bekleyen her kadın, meme ucunda çıkabilecek süt kabarcığı ya da beyaz noktalar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu noktalar küçük, parlak ve inci beyazı rengine sahiptir. Genellikle eğer bebekler aralık vermeksizin emerlerse, bu noktalar iltihaplanır ve başka herhangi bir probleme yol açmadan sönümlenerek yok olurlar.

Bebeği emzirdikten sonra meme ucu beyazımsı bir renge bürünür. Bu durum son derece normaldir.

Anne sütünün geldiği kanallar süt incisi ya da süt kabarcığı adı verilen duruma neden olabilirler. Bu kabarcıklarda süt akışı tıkanır ve boyutları gün içinde değişiklik gösterebilir. Süt kabarcıkları genelde bebek emerken ağzını sıkı bir biçimde kapatıyorsa ve kafasını geriye doğru çekiyorsa oluşurlar.

Süt Kabarcığının Nedenleri

Süt kabarcıkları herhangi bir zaman ortaya çıkabilir ya da meme enfeksiyonu veya blokajı nedeniyle meydana gelebilirler. Peki böyle bir durumla karşı karşıya kaldığımızda neler yapmamız gerekir?

  • Hem siz hem de bebeğin kendini rahat hissettiği bir pozisyonda emzirin.
  • Eğer gerekli olursa doktor tarafından önerilen ve ağız yoluyla alınan antienflamatuar ilaçlardan kullanabilirsiniz.
  • Bu hastalığın tedavisi memede süt birikmesi (angorjman) ve meme blokajı ile aynıdır.
  • Genellikle bölgesel sıcak uygulamayla tedavi edilir.

Unutmayın ki anne sütü bebek için en ideal besin kaynağıdır. Bu yüzden bebeğinizi bir şekilde emzirmek için neler yapabileceğinizi düşünmeniz doğru olacaktır.

Sürekli olarak bebeği emzirmek ve bunun sonucunda süt kabarcıklarının ortaya çıkması, bunların gerçekten neyle ilgili olduğuna dair bir fikir verecektir.

Süt Kabarcığı ve Endişe Verici Semptomlar

annesini emen bir bebek

Bazı durumlarda süt kabarcıklarına bağlı çeşitli alarm verici semptomlar ortaya çıkabilir. Bunların en önemlileri arasında yüksek ateş ve ciddi derecede enflamasyon gösterilebilir. Bu tür problemler sürekli olarak görülüyorsa ya da süt kabarcıkları sık sık ortaya çıkıyorsa önemli bir durumla karşı karşı olabiliriz. Bu semptomlar görüldüğünde vakit geçirmeden bir laboratuvarda kültür testi yaptırmak gerekir. Bu testlerin sonucuna göre doktor tarafından antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Bu beyaz noktalar genellikle acı verir, ciddi derecede kaşıntıya neden olur ve bir yanma hissi uyandırır. Buna rağmen yarattıkları rahatsızlıklara rağmen ciddi bir problem olarak değerlendirilmezler. Ancak bir doktor tarafından tedavi edilmediğinde ya da zamanında müdahale edilmediklerinde ciddi sorunların çıkmasına yol açabilirler.

Genellikle bu noktalar memede mikrobik bir etki sonucu ortaya çıkar ya da iltihaplanırlar. Bunun sonucunda da subakut mastite neden olurlar. Bu sıradan semptom göstermeyen bir mastit (meme iltihabı) türüdür. Yüksek ateş, memenin bir bölümünde ağrı ya da sızı, kızarıklık ya da tüm memede enflamasyon gibi problemler görülebilir.

Patojenik bakteriler biyofilm oluşturma yeteneğine sahiptirler. Bunlar kanallara yapışır ve kalsiyum tortuları ile birlikte sıvının aktığı bu kanalları kaplarlar. Mastit ile ilgili tüm ayrıntılar Breast Cancer Research and Treatment tarafından yayımlanan bir araştırmada bir araya getirilmiştir.

Faydalı İpuçları

anne ve bebek

Bu konuyla ilgili olarak dikkate almanızın ve uygulamanızın faydalı olacağı bazı ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Normal şartlarda, süt kabarcığı meme uçlarında ortaya çıktığı için yaklaşık olarak 5 ile 7 gün içinde düşecek olan bir kabuk bağlaması gerekir. Adeta sihirli bir şekilde annesini emen bebek sayesinde bu süt kabarcıkları yok olurlar.
  • Annenin bebeği emzirirken uyumaması çok önemlidir. Çünkü bebek nefessiz kalabilir, içine hava çekebilir, memeyi doğru olmayan bir biçimde emebilir ve bunun sonucunda akut mastite yol açabilir.
  • Eğer kabarcık çok kalın ve gözle görünür durumdaysa, bu bölgeye normalde sıcak uygulama yapılması gerekir. Bu sayede sertleşmiş olan doku (kabuk) yumuşar ve daha kolay bir biçimde düşer.
  • Sütü çıkarmanın bir yolu meme ucuna baskı uygulayarak bloke olmuş olan süt kanallarını açmak ve süt akışını sağlamaktır. Bunu yaptıktan sonra bebeğinizi kollarınıza alabilir ve bebeğin emerek bu kanalı boşaltmasına izin verebilirsiniz.
  • Bazı süt kabarcıkları bakteriyel nedenle ortaya çıkarlar ve genellikle daha derinlerde oluşurlar. Bunlar genelde göğüste bulunan tüm süt kanallarını etkilerler. Bu tür bir durumla karşı karşıya kaldığınızda mutlaka doktora gitmeniz gerekir. Doktor bebeği emzirmeye devam edip etmeyeceğinizi ve ayrıca antibiyotik tedavisinin gerekli olup olmadığını söyleyecektir. Ortaya çıkabilecek diğer komplikasyonlar nedeniyle bu tür bir problemin takip edilmesi gereklidir.
  • Bebeğinizi emzirirken el ve göğüs hijyeninize çok dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede olası enfeksiyonların da önüne geçebilirsiniz.
  • Bebeğinizi sessiz ve sakin bir yerde emzirmeye çalışın. Böylelikle hem siz hem de bebeğiniz mümkün olduğunca rahat ve huzurlu olabilirsiniz.

Emzirmek Bebeğinize Verdiğiniz Sevginin Bir Parçasıdır

Çocuklarımızı altı aya kadar sadece anne sütüyle beslememiz çok önemlidir. Daha sonrasında ise iki yaşına kadar diğer gıdalara ek olarak emzirmeye devam etmek gerekir. Bu sayede çocuk ,sağlıklı bir biçimde büyümesi için gerekli olan tüm besin maddelerini almış olacaktır.

Bunun yanında bebeklerin doğdukları andan itibaren ilk olarak anne sütüyle beslendiklerinde, anne ile bebek arasında güçlü bir bağlılık ve sevgi oluştuğunu da unutmamak gerekir.

Emzirmek harika bir tecrübedir. Sevgi ve adanmışlık duyguları ile yapıldığında ise bundan çok daha fazlasını ifade eder.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brown A. Breastfeeding as a public health responsibility: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2017 Dec;30(6):759-770
  • Barreto DS, Sedgwick EL, Nagi CS, Benveniste AP. Granulomatous mastitis: etiology, imaging, pathology, treatment, and clinical findings. Breast Cancer Res Treat. 2018 Oct;171(3):527-534.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.