Hamileliğin 22. Haftası

Hamileliğin 22. Haftası

Son Güncelleme: 05 Nisan, 2019

Hamileliğin 22. haftasında karnın büyümesi göbek deliğinin genişlemesine sebep olur. Bu haftada vücut ağırlığında yaklaşık beş kiloluk bir artış yaşanması oldukça normaldir.

Hamileliğin bu döneminde bebeğin boyu baştan ayak parmaklarına kadar yaklaşık 25 santimetredir ve 350 gram ağırlığındadır. Hamileliğin 22. haftası itibariyle bebeğin beyni her ay yaklaşık 90 gram ağırlaşır.

Bebekte görülen değişimler: ifadeler gelişir

Hamileliğin bu döneminde bebekte bazı fiziksel değişimler görülür. Kaşlar ve göz kapakları oluşumunu tamamlar. Yalnızca kirpikler henüz oluşmamışlardır.

Göz kapakları henüz yapışık olduğu için bebek gözlerini açamaz. Dudaklar şekil almış ve belirgindir. Dişler ise diş etlerine gömülü halde oluşmaya başlarlar.

Öte yandan, hamileliğin bu döneminde bebeğin tüm kemiklerinde kemik iliği oluşumu tamamlanmıştır. Derinin altında sinir sisteminin gelişimi için çok önemli olan ince bir yağ tabakası birikir. Bu yağ biriktikçe deriye yarı saydam bir görüntü kazandırır ve bu sayede damarların görünümü azalır.

Hamileliğin 22. haftasi itibariyle bebeğin limbik sistemi tam olarak gelişim gösterir. Limbik sistem duyguların ve ifadelerin kontrolünden sorumlu olan ve bebeğin ruh hali değişimlerini yöneten beyin yapısıdır. 

Birkaç hafta sonra bebek anne karnında gülme, ağlama ve sinirlenme gibi ifade ve duygu değişimlerini yaşamaya başlar.

bebek ultrason görüntüsü

Annede görülen değişimler

Hamileliğin 22. haftasında yorgunluk hissi daha da şiddetli bir hal alır. Anne adayı içgüdüsel olarak daha derin nefesler alır ve kalp atış hızı artar.

Bu dönemde bel ağrısı da oldukça sık hissedilir. Özellikle de karın, kalça, basen ve göğüs bölgelerinde deride çatlamalar görülür.

Özellikle de gün sonuna doğru rahmin damarlara yaptığı baskı arttığı için el ve ayak bileklerinde şişme görülebilir. Bu durum genellikle bacaklarda ağırlık, el ve ayaklarda ise karıncalanma hissine sebep olur. Hamileliğin 22. haftası itibariyle her hafta alınan kilo miktarı artmaktadır.

Kasıklarda ve karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissetmenin yanı sıra karnın sertleştiğini hissetmek de oldukça normaldir. Bunun sebebi rahmin gün boyu gelişigüzel bir biçimde kasılıp gevşemesinden kaynaklanır.

Braxton-Hicks sancıları adı verilen bu kasılmalar rahmi doğuma hazırlamaya yardımcı olur.

Hamileliğin bu döneminde anneyi psikolojik ve zihinsel açıdan inceleyecek olursak çok daha kolay bir biçimde dikkat dağınıklığı yaşadığını söyleyebiliriz.

Bu konsantrasyon eksikliğinin sebebi kısmen hormonal değişimlerden kısmen ise vücutta görülen bu büyük değişimin annenin tüm dikkatini üzerine çekmesinden kaynaklanmaktadır.

Yeni anneler uyku eksikliği yaşadıklarından ötürü bu konsantrasyon eksikliği dönemi yaklaşık bebek bir yaşına gelene kadar devam edebilir.

Hamileliğin 22. haftası için bakım tavsiyeleri

Hamileliğin bu haftasında en çok da gün sonunda bacaklarda ve ayaklarda şişlik ve iltihap görülmesinden şikayet edilir.

Şişliklerden kurtulabilmek için kan dolaşımını düzenleyici etkiye sahip yöntemler uygulamanız sizin için faydalı olacaktır. Otururken bacaklarınızı esneterek ve ayağınızla ufak dairesel hareketler yaparak damarlarda artan basınç yüzünden yavaşlayan kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz.

En azından saatte bir ayağa kalkarak esnemeye çalışın. Ellerinizi ve ayaklarınızı tuzlu soğuk suya koyup bekletmek uzuvlarınızda hissettiğiniz ağırlık hissini hafifletmenize yardımcı olur.

Buna ek olarak, kan dolaşımınızı düzenleyebilmek adına günde 1 saat yürüyüş yapmaya çalışın. Gece yatarken ayaklarınızın altına bir yastık yerleştirin. Bu şekilde kan dolaşımınızı düzenleyerek daha rahat ve iyi hissedebilirsiniz.

hamilelikte doktor kontrolü

Hamileliğin dönüm noktası: kalp atışı

Hamileliğin 22. haftası itibariyle bebeğin kalp atışı Doppler ultrasonuna ihtiyaç olmaksızın duyulabilir.

Bebeğin pozisyonuna ve duruşuna bağlı olarak her zaman mümkün olmasa da evde stateskop yardımıyla bebeğinizin kalp atışlarını dinleyebilirsiniz. Fakat yine de bebeğinizin varlığını hissetmenin en iyi yolu onun hareket ettiğini hissetmektir.

Bebeklerin kalbi çok hızlı atar. Bir yetişkinin kalbi dakikada 60 – 80 kere atarken bir bebeğin kalbi dakikada yaklaşık 120 – 160 kere atmaktadır.

Her 2 ayda bir kan ve idrar tahlili yaptırmayı ihmal etmeyin. Buna ek olarak, doktor kontrolünde bel çevrenizi ölçtürerek sağlıklı ve normal sınırlar içerisinde olduğunu kontrol ettirin.

Unutmayın ki, aynı haftada olsa bile her hamile kadının karın boyutu ve şekli birbirinden farklıdır. Bu sebeple, bel çevresinin olması gerekenden 2 santimetre daha büyük veya küçük olması normal kabul edilmektedir.

Hamileliğin 22. haftasında sağlıklı bir anne adayının bel çevresi yaklaşık 20 – 24 santimetre genişliğinde olmalıdır. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Herring, Sharon J., and Emily Oken. “Ganancia de peso durante el embarazo: Su importancia para el estado de salud materno-infantil.” Annales Nestlé (Ed. española) 68.1 (2010): 17-28.
  • Zonana-Nacach, Abraham, Rogelio Baldenebro-Preciado, and Marco Antonio Ruiz-Dorado. “Efecto de la ganancia de peso gestacional en la madre y el neonato.” Salud pública de México 52.3 (2010): 220-225.
  • Neilson JP. Symphysis-fundal height measurement in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 1998, Issue 2. Art. No.: CD000944. DOI: 10.1002/14651858.CD000944

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.