Hamileliğin 24. Haftası

Hamileliğin 24. haftasında vücutta pek çok değişiklik meydana gelir. Daha önceki haftalarda da olduğu gibi hormonal değişimler ve karnın büyümesi bu haftada da görülmeye devam eder.
Hamileliğin 24. Haftası

Son Güncelleme: 05 Nisan, 2019

Hamileliğin 24. haftası sırasında bebek amniyon sıvısı ile dolu bir ortamda yüzmektedir ve bebeğin hareketleri sürekli olarak devam eder.

Bu dönemde anne aktif bir hayat sürüyor olsa da bebek günde yaklaşık 20 saat boyunca uyumaktadır ve buna bağlı olarak da kalp atış hızı yavaştır. 

anne karnında bebek

Hamileliğin 24. haftasında fetüsün gelişimi

30 santimetre boyunda

Hamileliğin 24 haftası boyunca bebek yaklaşık 30 santimetre boyunda ve 600 gram ağırlığındadır. Bu dönemde bebeğin cildi gelişir ve keratin içeren koruyucu bir tabaka oluşturur.

Cildin dış tabakası bebeğin çok fazla sıvı kaybetmesini önler. Fetüs şekil olarak daha yuvarlağımsı bir hal alır ve yeni doğan bebek görünümü kazanmaya başlar.

Bebeğin akciğerleri

Hamileliğin 24. haftasında bebeğin akciğerleri gelişimini sürdürür. Önceki dönemlere kıyasla daha güçlüdür ve daha iyi çalışır. Fakat yine de bebek henüz dış dünyada yaşamaya hazır değildir.

Bu dönemde akciğer iç yapısında dallanmalar gelişmeye başlar ve yüzey aktif madde üretimi gerçekleşir. Yüzey aktif madde akciğerlerin işlevinin doğru ve düzgün bir şekilde ilerlemesinden sorumludur. Bazen bebeğin göğüs kafesi hıçkırıklarla sarsılabilir fakat bu durum oldukça normaldir.

Prematüre bebek

Bazı bebekler hamileliğin 24. haftasında erken doğumla dünyaya gelirler. Bu durumda doktorlar özel ilgi ve tedavi ile bebeği hayatta tutmaya çalışırlar.

Bebek bu dönemde çok hassas olduğundan ötürü hayatını kurtarabilmek için özel ve yoğun bir bakım gereklidir. Hamileliğin 24. haftasında doğan bebeklerin çoğu henüz akciğer gelişimini tamamlayamadıkları için hayatlarını kaybederler.

Bebek neden hıçkırır?

Bu dönemde fetüsün hıçkırması akciğerleri çalıştırır ve bu durum oldukça normaldir. Hıçkırıklar hamilelik boyunca görülebilir ve doğduktan sonra da devam eder.

Hıçkırık sebebiyle bebek emdiği sütü kusarak çıkarabilir. Hamileliğin 24. haftası fetüsün yaşayabilirliğini belirler.

Hamileliğin 24. haftasında annenin vücudunda ne gibi değişiklikler görülür?

Bu haftada annenin vücudunda pek çok değişim görülür. Deride çatlaklar gelişebilir fakat bunlar düzgün beslenme ile saklanabilir veya önlenebilirler.

Anne adayı doktor onayıyla egzersiz yapmayı sürdürebilir. Anne adayları için tavsiye edilen birçok egzersiz türü vardır fakat öncesinde mutlaka bir doktora danışmak gerekir.

Deride gelişen çatlakların sebebi nedir?

Deri çatlakları vücudun büyümesinden ötürü göğüs, karın ve kalça etrafında derinin gerilmesinden dolayı gelişir. Bu çatlaklar kremler, düzgün beslenme ve egzersizler yardımıyla kontrol altına alınabilirler.

Hamileliğin 24. haftasında sıcak basması

Hamileliğin 24. haftasında önceki dönemlere göre vücut sıcaklığında bir artış hissedilir ve buna bağlı olarak terleme artar. Bu durum kilo artışı ve kalp atış hızının yüksek oluşundan kaynaklanmaktadır.

Anne adayları kendilerine göre bir ferahlama yöntemi bulacakları gibi bu konuda doktora da danışabilirler. Bu gibi durumlarda bol su tüketin ve ince kıyafetler giymeye çalışın.

Vücuttaki katlanma bölgelerini yıkayın

Hızlı kilo artışından ötürü anne adayının vücudunun göğüs altı gibi bölgelerinde katlanmalar görülebilir. Bu bölgelerin sık sık yıkanması ve düzgünce kurutulması tahriş ve kızarıklığı önleme açısından oldukça önemlidir.

Yorgunluk ve halsizlik

Hamileliğin 24. haftasında anne adayı yorgun ve halsiz hissederken bazı durumlarda baş dönmesi ve kansızlık görülebilir. Gebelik süresince bu gibi rahatsızlıkların gelişmesi oldukça normaldir çünkü annenin demir seviyesinde ciddi düşüşler yaşanır.

Bebeğin gelişebilmek için duyduğu ihtiyaç arttıkça kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma görülür. Bu durum anemiye veya kansızlığa yol açar.

Hamileliğin 24. haftası için tavsiyeler

Hamileliğin 24. haftasında seyahat etmeyi düşünüyorsanız bir takım önlemler almanızda fayda var. Hamileliğin bu dönemi oldukça hassas ve önemli olduğu ve bir takım komplikasyonlar gelişebileceği için araba yolculuğu yapmak tavsiye edilmez.

Seyahat edecekseniz uçak veya tren yolunu tercih edin. Hamilelik döneminde asla motosiklet kullanmayın.

Bazı ulaşım araçları bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Bu gibi durumlarda bu ulaşım araçlarından olabildiğince uzak durmaya çalışın.

bebek oluşumu

Bu dönemde karın çok fazla büyüdüğünden ötürü anne belinde ve omurgasında ağrı hissedebilir. 

Ağrılar şiddetlenirse bir uzmana başvurmanız tavsiye edilir. Hiçbir zaman doktor onayı olmadan ilaç kullanmayın çünkü farkında olmadan bebeğe onarılamaz bir hasar verebilirsiniz.

Anneler mutlaka doktor kontrolünde olmalılar

Hamilelik dönemi boyunca tüm anneler doktor kontrolünde olmalılar.

Doktor kontrolünde olmak ileride görülebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından oldukça önemli ve gereklidir. Bazı bebekler genetik rahatsızlıklara sahip olabilirler ve doktor kontrolünde olmak bu ve benzeri durumların erken teşhis edilebilmesini sağlar.

Annenin hamilelik dönemi boyunca beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir çünkü tükettiği her besin bebeği de büyük ölçüde etkiler.

Annenin hamilelik dönemi boyunca ve sonrasında özellikle de sigara, uyuşturucu ve alkolden uzak durması gereklidir. Bu maddeler bebeğin vücudunda bazı problemlere yol açabilir ve akciğer gelişimini etkileyebilir.

Sigaranın zararları

Anne adayı direkt olarak sigara tüketmese bile dumanın kendisi çok zararlı olduğundan ötürü bebeği etkileyebilir. Bebeklerin bünyeleri çok hassastır ve özel ilgi gerektirir.

Anneler için bakım

Bebeğin gelişimi için hamilelik dönemi boyunca annenin kendine bakması çok önemlidir. Anne adayları sahip oldukları bu büyük sorumluluğu unutmayıp kendi öz bakımlarını ihmal etmemeliler. Bebeklerde görülen bazı hastalık ve rahatsızlıklardan annenin kendisi sorumludur.

Hamilelik döneminde geçirilen hastalıklar ve yetersiz bakım bebekte bazı anormalliklere yol açabilir. Bu dönemde annenin su çiçeği geçirmesi bebekte işitme kaybı gibi bazı kalıcı hasarlara yol açabilir.

Olası bir hastalık durumunda anne adayının biran önce doktora başvurması gerekir. Doktor anneyi hangi ilaçların kullanılabileceği konusunda yönlendirecektir. Sağlığınızın bebeğinizin sağlığı için çok önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Huamán Guerrero, Moisés, and Alberto Sosa Olavarría. “Madurez pulmonar fetal: evaluación ecográfica,¿ es confiable?.” Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia 61.4 (2015): 427-432.
  • Morales-Barquet, D. A., et al. “Protocolo clínico de atención en el recién nacido con síndrome de dificultad respiratoria.” Perinatología y Reproducción Humana 29.4 (2015): 168-179.
  • Menéndez Robledo, Elena, et al. “Conocimientos sobre seguridad vial en mujeres embarazadas.” Metas de enfermería 16.1 (2013): 8-14.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.