Hamilelik Sırasında Flatülans Nasıl Tedavi Edilir?

Hamile kadınlar, hamileliğin getirdiği değişimlerden kaynaklı çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilir. Bunlardan bir tanesi, rahme baskı yapan gaz birikmesinden kaynaklanan flatülanstır. Peki, bu durum nasıl önlenir ve tedavi edilir?
Hamilelik Sırasında Flatülans Nasıl Tedavi Edilir?

Son Güncelleme: 01 Mayıs, 2020

Hamilelik sırasındaki flatülans, pek çok kadının muzdarip olduğu bir sorundur. Hamilelik sırasında kadının vücudunda meydana gelen çok sayıdaki değişiklik bu durumun oluşmasına yol açar.

Hamile kadının vücudu, 9 ay boyunca sindirim sistemini yavaşlatan bir hormon salgılar. Bunun sonucunda ise, gazlar çabucak ortadan kalkmaz ve aşırı miktarda birikir. Biriken gazlar rahatsız eder çünkü bağırsaklarda rahmin baskısı meydana gelir.

Flatülansın sebep olduğu rahatsızlık doğrudan kadının yaşam şeklini etkiler çünkü bu sorunu çözmek için alışkanlıklarında veya gündelik rutinlerinde değişiklik yapmak zorunda kalırlar. Bu nedenle, hamilelik sırasında sağlıklı beslenmek çok yardımcı olacaktır.

Hamilelik sırasında flatülansı tedavi etmek için sağlıklı alışkanlıklar

Bu sorunla mücadele edebilmek için, hamile kadının düzgün beslenmesi gerekir. Yeterli miktarda su tüketilen ve lifler içeren bir beslenme, rahatsızlığı azaltacaktır. Vücudunuz bu durumun faydasını görecektir.

Öte yandan, lifler kabızlıkla mücadeleye yardımcı olur çünkü metabolizmayı hızlandırır. Buna ek olarak, sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. Bu nedenle meyve, sebze, tahıllar ve baklagillerin tüketimi önemlidir.

Yeşil yapraklı sebzeler harika seçeneklerdir çünkü önemli miktarda çözünmez lifler içerirler. Bu lifler, dışkı miktarını artırır ve yiyeceklerin bağırsaklardaki hareketine yardımcı olur. Bu sebzelerden bazıları kereviz, ıspanak, roka ve pazıdır.

Öte yandan, bol miktarda su içmek sindirimi iyileştirmek ve aşırı gazdan kaçınmak için önemlidir. Günde 2 litre su içilmesi önerilmektedir. Ayrıca, gazlı içeceklerden de uzak durulmalıdır.

sağlıklı beslenme

Evde uygulanabilecek tedaviler ve ipuçları

İçecekler ile ilgili olarak, pipet kullanmadan tüketmek önemlidir. Pipet, sıvıyla birlikte havayı da içmenize sebep olabilir ve bu da flatülansı artırır. Hamilelik sırasındaki flatülansı azaltmak için ev yapımı ve doğal bir tedavi olarak karahindiba çayı tüketebilirsiniz. Düzenli tüketildiğinde gazı azaltmak için harika bir seçenektir.

Bir diğer önemli nokta ise, yemek yeme şeklinizdir. Gün içerisinde küçük porsiyonlar halinde birkaç öğün tüketmek, bağırsaklarınıza sindirim için daha fazla zaman tanır. Bunun sonucunda ise, yedikleriniz daha iyi sindirilir.

Yağlı ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Bunlar, sindirim sistemine fazla yüklenerek işleyişi engellemektedir.

Dengeli beslenmenin yanı sıra, iyi bir sindirim için egzersiz yapmak da önemlidir. Hamileyken aktif olmak iyidir ancak sadece doktorunuzun sizin için uygun gördüğü egzersizleri yapmalısınız.

Son olarak ise, günde en az 30 dakika yürümenizi tavsiye ediyoruz. Bu durum, sadece yüksek riskli hamilelikler için geçerli değildir. Yüksek riskli hamilelikler için, tamamen veya kısmen istirahat önerilir. Doktorlar, bebeğin veya annenin sağlığını tehlikeye atabilecek fiziksel aktiviteleri yasaklar.

“Hamile kadının vücudu, 9 ay boyunca sindirim sistemini yavaşlatan bir hormon salgılar. Bunun sonucunda ise, gazlar çabucak ortadan kalkmaz ve aşırı miktarda birikir.”

Günlük hayatta gazla nasıl mücadele edilir?

Arkadaşlarınızla dışarıda vakit geçirmeye devam etmek için, aşağıdaki öneriler faydalı olabilir:

  • Çok fazla alternatif sunan restoranlar seçin.
  • Yağsız et veya sebze ağırlıklı bir yiyecek tercih edin.
  • Az yağlı veya ızgara yiyecekler seçin.
  • Yemeğinizin yanında salata getiren restoranlar tercih edin ve yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verin.
  • Meşrubat tüketiminden kaçının.
  • Aşırı yemekten kaçınmak için porsiyonlarınızı kontrol edin.
  • Sos, tereyağı veya acı soslar kullanmayın.
hamilelikte gaz şikayeti

Rahatsızlığı azaltmak için diğer tavsiyeler

Yukarıda bahsettiğimiz noktalara ek olarak, hamilelik sırasında flatülansla mücadele etmek için diğer tavsiyeler aşağıdaki gibidir:

  • Bol ve rahat kıyafetler giyin. Dar ve karın kısmında rahatsızlık hissi yaratan kıyafetlerden uzak durun çünkü bunlar rahmin bağırsaklara doğru baskı yapmasına sebep olabilir.
  • Ağrıyı hafifletmek için düzenli olarak yoga yapın. Farklı pozisyonlarda esnemeye yardımcı olduğu için yoga rahatlamaya yardımcı olur.

Son olarak ise, hamilelik sırasındaki flatülansın uzun sürdüğünü ve semptomlarin kötüleştiğini fark ederseniz, tedavi için hemen doktora gidin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.