Çocukları Tiyatroya Götürmenin Faydaları

Yapabileceğiniz en eğlenceli ve eğitici aktivitelerden bir tanesi, çocuğunuzu tiyatroya götürmektir. Bu, kendini ifade etmeyi, yaratıcılığı ve ekip çalışmasını güçlendiren bir kültürel aktivitedir. Çocuğunuz bu değerleri kendi hayatlarında da benimser.
Çocukları Tiyatroya Götürmenin Faydaları

Son Güncelleme: 13 Temmuz, 2020

Çocuğunuzu tiyatroya götürmek, onunla yapabileceğiniz en iyi aktivitelerden bir tanesidir. Tiyatro, özellikle de genç izleyicilerin katılımını teşvik eden yaratıcı bir penceredir. Perde aralandığında, bu sanat izleyicilere duyguları, değerleri ve hisleri ulaştırır.

Çocukları neden tiyatroya götürmeliyiz?

Tiyatro, şüphesiz tüm aile için en yaratıcı aktivitelerden bir tanesidir. Sanat, çocukların yeni bilgiler edindiği ve kültür hakkında fikir sahibi olduğu güçlü bir araçtır.

Çocuğunuzu tiyatroya götürdüğünüzde, farklı gösteriler sayesinde onların hassas, sevgi dolu ve hoşgörülü yetişkinler olmasına yardımcı olacak değerleri onlara öğretebilirsiniz.

Buna ek olarak, tiyatro çocukların eğlenmesi için en etkili yöntemlerden biridir. Aynı zamanda, çok şey öğrenirler. Bu aktivite ayrıca çocukların izleyici koltuğunda duygularıyla ve hisleriyle temasa geçmesine yardımcı olur.

Tiyatronun çocuklara temel faydaları

Hayal gücü

Çocuklar hikaye dinlemeyi sever. Eğer bu hikayeler dans, şarkılar, ışıklar ve renklerle desteklenirse, unutulmaz bir deneyim haline gelir.

Çocukları tiyatroya götürmenin en harika faydalarından biri de hayal gücünü geliştirmesidir. Küçük çocuklar kendilerini renkler ve maceralarla dolu bir dünyanın içine bırakırlar.Bu sayede de, çocuklar yaratıcılığı en yüksek seviyede geliştirebilir.

tiyatronun faydaları

Duyguları ifade etme

Tiyatronun bir diğer faydası ise izleyiciyle etkileşim halinde olmasıdır. Film gibi diğer eğlence araçlarının aksine, tiyatroda canlı performans sergilenir. Bu nedenle, karakterler  izleyicilerle etkileşim halindedir.

Tiyatro ile çocuklar duygularını yönetmeyi ve beden dili aracılığıyla duygularını daha etkili ifade etmeyi öğrenir. Ayrıca pozitif veya negatif tüm hislerini aktarmanın önemini anlar.

Değerler

Tiyatronun önemli faydalarından biri, değerleri öğretmesidir. Çocuğunuzun yaşına uygun gösteriyi bulmaya özen gösterin. Kitap okumak ve film izlemek gibi, tiyatroya gitmek de sevgi, arkadaşlık, saygı ve hoşgörü gibi değerleri ve kavramları öğrenmenin iyi bir yoludur.

“Çocuklar tiyatrodan çok şey öğrenir. Buna ek olarak, bu aktivite izleyici rolündeyken bile kişilerin duyguları ve hisleriyle etkileşime girmesine yardımcı olur.”

Teknolojiye bir ara

Teknolojinin her yerde olduğu bir dünyada, tiyatro da film ve kitap gibi diğer aktiviteler kadar elektronik aletlere bir süre ara vermeye yardımcı olur.

Bunun sonucunda ise, teknolojiden uzak kalmak çocukların duygularıyla iletişim kurmasına olanak tanır. Tabletlere veya ekranlara bakmaya ihtiyaç duymadan da eğlenmeyi öğrenirler.

Daha fazla kültürel bilgi

Gördüğünüz gibi, tiyatro çocukların eğlenirken öğrenebileceği bir yerdir. Çocuğunuzun yaşına uygun tiyatro oyunlarını izlemeye gitmek, müzik, oyun ve renkler aracılığıyla klasik edebiyatı öğrenmeye yardımcı olur.

Ekip çalışması

Tiyatronun öğrettiği en önemli değerlerden biri ekip çalışmasıdır. Çocuklar arkadaş edinmenin önemini öğrenir. Ayrıca, ihtiyaç halinde başkalarına yardım etmeyi ve iş birliği yapmayı öğrenir.

tiyatro dersi almak

Çocuklar için tiyatro dersleri

Öte yandan, drama derslerinde çocuklar ifade becerilerini ve yaratıcılıklarını keşfeder. Rol yaparken ve farklı karakterleri canlandırırken, çocuklar karakterlerinin oluşumuna yardımcı olan yeni deneyimler yaşar.

Ebeveynlerin çocuklarını tiyatroya götürmesi için ne gibi seçenekler mevcuttur? Büyük şehirlerde pek çok imkan bulunur. Bununla birlikte, bu tür müfredat dışı aktiviteler okullarda da çok yaygındır.

Eğer bölgenizde bir drama okulu varsa, orada çocuklar için grup dersleri vardır. Daha küçük şehirlerde çok fazla seçenek olmasa da, grubu oluşturarak kendiniz bir öğretmen ayarlayabilirsiniz.

Bu dersleri planlarken, deneyimli ve itibarlı bir öğretmen bulmaya çalışmalısınız. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, çocukların eğitici ve eğlenceli bir deneyim yaşayacağı kesindir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Daste C.; Jenger, Y. y Voluzan, J. (1978). El niño, el teatro y la escuela. Madrid: Villalar.
  • Eines, J. y Mantovani, A. (1997). Didáctica de la Dramatización. Barcelona: Gedisa.
  • Navarro Solano, M. (2007). Drama, creatividad y aprendizaje vivencial: algunas aportaciones del drama a la educación emocional. Cuestiones pedagógicas, 18, 163-174. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/12845/file_1.pdf?sequence=1
  • Núñez Cubero, L. y Romero, C. (2004). La educación emocional a través del lenguaje dramático. Addenda a la II Ponencia: Los lenguajes de las Artes. Escenas y Escenarios en Educación, XXII-Site-Sitges Conference.
  • Núñez Cubero, L.; Bisquerra Alzina, R.; González Monteagudo, J. y Gutiérrez Moar, M.C.(2006). Emociones y educación: una perspectiva pedagógica. En J.M. Asensio; J. Carrasco García; L. Núñez Cubero y J. Larrosa (Coords.) La vida emocional. Las emociones y la formación de la identidad humana (171-196). Barcelona: Ariel.
  • Tejerina, I. (1994). Dramatización y teatro infantil. Dimensiones psicopedagógicas y expresivas. Madrid: Siglo XXI.
  • Vieites, M. F. (2017). La Pedagogía Teatral como Ciencia de la Educación Teatral. (UVIGO). Universidad de Vigo. Pontevedra. España. Revista Educaçao & Realidade, Porto Alegre 42 (4): 1421-1544. Recuperado de http://www.scielo.br/pdf/edreal/v42n4/2175-6236-edreal-62918.pdf
  • Laferriere, G. (1999). 11 La pedagogía teatral, una herramienta para educar. Educación social1, 55.  Recuperado de https://core.ac.uk/download/pdf/39108274.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.