Çocuklarda Aşırı Tüylenme (Hirsutizm)
Dermatoloğu ziyarete gelince, en yaygın konsültasyonlardan biri çocuklarda aşırı tüylenmedir (hirsutizm). Konsültasyonlarının ana nedeni estetiktir.
Bu durum, kadınların % 5 ila % 10’unu etkiler. Ayrıca, çocuklar söz konusu olduğunda, genellikle erken ergenlik ile ilgilidir. Bu makalede bununla ilgili daha fazla bilgi bulacaksınız.
Hirsutizm veya aşırı tüylenme nedir?
Hirsutizm, kadınlarda meydana gelen sekonder veya post-pubertal tüylenmenin erkeksi şekilde görülmesidir.
Aşırı uzayan tüyler, vücudun androjen uyaranlarına yanıt veren kısımlarında bulunduğu için hipertrikozdan farklıdır.
Yaygın etkilenen bölgeler
Genellikle vücuttan veya yüzden androjene bağımlı alanları (erkek hormonları) etkiler. Aşağıdakiler en yaygın etkilenen bölgelerdir:
- Uyluklar
- Kaba etler
- Kasıklar
- Bıyık ve sakal bölgesi
- Beyaz çizgi (linea alba)
- Supralabial bölge
Çocuklarda aşırı tüylenme (hirsutizm) nedenleri
Hiperandrojenizm (yumurtalık veya adrenal), tümörler veya metabolik sendromlar gibi birçok neden çocuklarda hirsutizme neden olabilir.
Hirsutizm ile ilgili diğer tıbbi durumlar
- Polikistik over sendromu (PCOS): Bu, aşırı kıllanma vakalarının % 75’ini temsil ettiği için hirsutizmin en yaygın nedenidir. Ergenlik döneminde ortaya çıkar. Metabolic Syndrome and Related Disorders dergisine göre, yaygın semptomlar adet döngüsü değişiklikleri, kilo alımı, dislipidemi, insülin direnci, akne ve deri sertleşmesidir.
- Androjen salgılayan tümörler: Bu nadir görülen bir nedendir. Bununla birlikte, bazı durumlarda anormal tümörler bulunur. Bu tümörler hipotalamik hipofiz ekseninin yardımı olmadan düzenlenir.
- Klasik olmayan doğuştan adrenal hiperplazi: Bu, adrenal hiperandrojenizmin en yaygın nedenidir. Ayrıca bu, kısmi 21-hidroksilaz eksikliğine neden olan otozomal resesif bir hastalıktır. Genellikle yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, kemik ve kas güçsüzlüğü ve baş ağrılarına neden olur.
- İlaç tedavisi: Hirsutizme neden olan birçok ilaç türü vardır: androjenler, glukokortikoidler, vazodilatörler (minoksidil), siklosporin, danazol, progestajenler ve östrojenler. Ek olarak, bu ilaçların çoğu hipertrikoza neden olur.
- Endokrinopatiler: Bu durumda hirsutizm her zaman mevcut değildir. En yaygın endokrinopatilerden bazıları Cushing sendromu, akromegali, hiperprolaktinemi ve tiroid disfonksiyonlarıdır
- İdiyopatik hirsutizm: Bu tür hirsutizmden muzdarip insanlar normal aralıkta androjenlere, düzenli adet döngülerine ve normal yumurtalık morfolojisine sahiptir. Bu nedenle, etiyolojik olasılıkların geri kalanını ortadan kaldırdıktan sonra bu bir eliminasyon teşhisidir.
Teşhis süreci nasıldır?
İlk olarak, bir uzmanı ziyaret ederken, tüylenmenin erkek benzeri bir şekilde mi yoksa vücudun her yerinde mi olduğunu (hipertrikoz) belirlemek önemlidir.
Bu durumun ciddiyeti, Ferriman-Gallwey hirsutizm puanlama sistemine dayanmaktadır. Bu sisteme göre vücudun 9 farklı bölgesini incelemek gerekiyor.
Bir başka yararlı tanı yöntemi bir laboratuar testidir. Bu, etiyolojiyi tam olarak bilmemizi sağlayan serum belirteçleri hakkında ayrıntılı bilgi sağlar.
Androjen artışıyla ilgili diğer yaygın semptomlar, adet düzensizlikleri, akne, frontal alopesi ve saç uzamasında zamansal gerilemedir.
Çocuklarda aşırı tüylenme tedavisi
Hirsutizmin tedavisi, etiyolojiye, hastanın yaşına, semptomlara ve eşlik eden belirtilere bağlı olacaktır. Bazı ilaçlar hirsutizme neden olduysa, alımı kesildikten sonra semptomlar kaybolmalıdır.
Hiperandrojenizm birkaç laboratuar testinden sonra teşhis edilirse, ağızdan tedavi en iyi seçimdir. Ayrıca, Indian Journal of Dermatology‘nin araştırmalarına göre, oral kontraseptifler hirsutizm için önde gelen tıbbi tedavidir.
Yüz ve vücut epilasyonu
Doğru teşhis ve tedavi belirlendikten sonra, tüyleri almayı düşünmenin zamanı gelir. Bu amaçla ağda, tüy dökücü kremler ve tıraş gibi farklı geçici epilasyon yöntemleri vardır. Bununla birlikte, bu tür yöntemler tahrişe ve dermatite neden olma eğilimindedir.
Süreleri nedeniyle lazer epilasyon ve elektroliz en iyi yöntemlerdir. Sonuç elde etmek için çoğu insanın 6 ila 8 seansa ihtiyacı vardır.
Aşırı tüylenme sorunundan daha fazlası
Son olarak, kadınlarda aşırı tüylenme, utangaçlığa, düşük benlik saygısına ve diğer insanlarla etkileşimde zorlanmaya neden olabilir. Bu nedenle, bu semptomlardan herhangi birinin görülmesi durumunda, onları uygun şekilde tedavi etmek için bir uzmana gitmek önemlidir.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gainder S, Sharma B. Update on Management of Polycystic Ovarian Syndrome for Dermatologists. Indian Dermatol Online J. 2019 Mar-Apr;10(2):97-105. doi: 10.4103/idoj.IDOJ_249_17. PMID: 30984582; PMCID: PMC6434760.
- Lumezi BG, Berisha VL, Pupovci HL, Goçi A, Hajrushi AB. Grading of hirsutism based on the Ferriman-Gallwey scoring system in Kosovar women. Postepy Dermatol Alergol. 2018 Dec;35(6):631-635. doi: 10.5114/ada.2018.77615. Epub 2018 Nov 13. PMID: 30618534; PMCID: PMC6320479.
- Alonso, G. Hirsutismo. Capítulo 82. En: Gioseffi, M.L. Dermatología en Pediatría ambulatoria. Buenos Aires. Editorial Médica Panamericana. 2017. ISBN 978-950-06-9530-5. pp 302-306.
- Roldán Martin, M.B., Martín Frías, M., Alonso Blanco, M. Hiperandrogenismo. Pediatr Integral 2015; XIX (7) 498-508. Disponible en: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-09/hiperandrogenismo/.
- Bremer A. A. Polycystic ovary syndrome in the pediatric population. Metabolic syndrome and related disorders, 2010, 8(5), 375–394. https://doi.org/10.1089/met.2010.0039.
- Sachdeva S. Hirsutism: evaluation and treatment. Indian journal of dermatology, 2010, 55(1), 3–7. https://doi.org/10.4103/0019-5154.60342.
- Gilchrist VJ, Hecht BR. A practical approach to hirsutism. Am Fam Physician. 1995 Nov 1;52(6):1837-46. PMID: 7484694.
- FERRIMAN D, GALLWEY JD. Clinical assessment of body hair growth in women. J Clin Endocrinol Metab. 1961 Nov;21:1440-7. doi: 10.1210/jcem-21-11-1440. PMID: 13892577.
- Clínica Mayo. Obesidad infantil. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827.
- CareFirst. Síndrome de Cushing en los niños. Disponible en: https://carefirst.staywellsolutionsonline.com/spanish/Encyclopedia/160,112es.
- MedlinePlus. Pubertad. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/puberty.html.