Çocuğunuzun Karın Ağrısını Nasıl Hafifletebilirsiniz?

Bir anne olarak çocuğunuzun karın ağrısından endişelenmeniz normaldir. Yetersiz beslenme, darbe almak veya bakteriler bu ağrıya sebep olan faktörlerden olabilir. Ancak çocuğunuzun karın ağrısını hafifletmenin çözümü parmaklarınızın ucunda olabilir.
Çocuğunuzun Karın Ağrısını Nasıl Hafifletebilirsiniz?

Son Güncelleme: 29 Aralık, 2020

Bazı rahatsızlıklar çocuklarda oldukça yaygındır ancak bunlardan bazıları acil müdahale gerektirir. Peki, çocuğunuzun karın ağrısını nasıl hafifletebilirsiniz?

Eğer bir anneyseniz, çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılama ve onlara bakma konusunda büyük bir sorumluluğunuz vardır. Hastalandıklarında, şüphesiz onları daha iyi hissettirmek için ne gerekiyorsa yapmak istersiniz.

Çocuğumun karın ağrısını nasıl hafifletebilirim?

İlk olarak, çocuğunuzun karın ağrısının sebebini anlamaya çalışmak gerekir. Herhangi bir tedavi uygulamadan önce, ağrının hazımsızlık mı, bakteri enfeksiyonu mu yoksa kolik kaynaklı mı olduğunu bilmek önemlidir. Her iki durumda da, ciddi hastalıklar durumunda olduğu gibi bir doktora danışmak önerilir.

Hazımsızlık

Çocuğunuzun karnı ağrıyorsa, bunun bir sebebi hazımsızlık olabilir. Bu, çocuklar aşırı veya düzensiz bir şekilde yemek yediğinde ortaya çıkar. Hazımsızlık çeken çocuklar rahatlamak için biraz dinlenmelidir.

Aynı zamanda karın bölgesine nazikçe uygulanan bir masaj da çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olabilir. Masajı dairesel hareketlerle yapmak gerekir. Çocuklarınız aç değilse onları yemek yemeye zorlamayın. Yapabilecekleri en iyi şey bol sıvı tüketmektir.

Bakteriyel enfeksiyon

Bakteriyel enfeksiyon durumunda bir çocuk doktoruna danışmak önemlidir. Aynı şekilde, çocuğunuzun rahatsızlığını gidermeye katkıda bulunmak için anne olarak birkaç şey yapabilirsiniz.

Kusmayı ve ishal sebebiyle sıvı kaybını önlemek için çocuğunuza bol bol sıvı verin. Satın alabileceğiniz veya evde hazırlayabileceğiniz tuzlu solüsyon en iyi seçenektir. Bir litre suya yarım yemek kaşığı tuz ve üç yemek kaşığı şeker koyun.

Kolik

Kolik için en iyi çare masajdır. Saat yönünde dairesel hareketler kullanmak en iyi sonuçları verecektir. Bir başka etkili çözüm de k üçük çocuğunuzun karnına sıcak su torbası koymaktır. Sıcak su torbasını önce bir havluya sarın, sonrasında çocuğunuz çok daha iyi hissedecektir.

karın ağrısının tedavisi

Çocuğum başka bir rahatsızlıktan muzdarip olabilir mi?

Karın ağrısı yukarıdaki sebeplerden kaynaklanmıyorsa, çocuğunuz başka bir sorundan muzdarip olabilir. Eğer durum buysa, dikkatli olmak önemlidir. Bu sorunlardan bazıları ciddi olabilirken diğerleri değildir. Mide ağrısının diğer olası nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Viral enfeksiyon varlığı: Bu, çocuğunuzun ateşlenmesine neden olur.
  • Çocuğunuzun idrar rengi koyulaşır ve cildi sarımsı bir ton alır: Bu, karaciğerde sorun olduğunda ortaya çıkabilir.
  • Çocuğunuzun vücudunda morluklar olabilir: Bu, çocuğunuzun karın ağrısının, yaşadığı bazı şişkinliklerle ilgisi olduğunun bir göstergesidir.
  • Ağrı, göbek deliğinin etrafındaki bölgede veya midenin çukurunda yer alır: Bu durumda ağrı, duygusal gerginliğin sonucu olabilir.
  • Mide bulantısı, kusma, ateş, solukluk veya ishal gibi semptomlar: Hazımsızlığın açık belirtileridir.
  • Yiyecek intoleransı ve alerji: Örneğin çölyak hastalığı ve laktoz intoleransı gibi sorunlar çocuğunuzun karın ağrısı ve diğer belirtilere sahip olmasına neden olabilir.

Ağrı hafif olduğunda ve uzun sürmediğinde endişelenmenize gerek yoktur. Ancak ağrı arttığında ve ciddi bir duruma dönüştüğünde tıbbi destek almak önemlidir.

“Herhangi bir tedavi uygulamadan önce, ağrının hazımsızlık, bakteri enfeksiyonu veya kolik ile ilgisi olup olmadığını bilmeniz gerekir. Her iki durumda da, doktora danışmanız önerilir.”

Çocuğunuzun karın ağrısını hafifletmek için ev tedavileri

Karnı ağrıyan çocuğunuza evinizde nasıl yöntemlerle yardımcı olabileceğinizi merak ediyorsanız, aşağıda faydalı ve etkili yöntemler bulabilirsiniz.

Bitki çayları

Aşırı asit, karın bölgesini ağrıya neden olan gazlarla doldurur. Sıcak bitki çayları, gazların ürettiği rahatsızlığı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Çocuğunuzun tercihlerine göre seçebileceğiniz çok çeşitli bitki çayları vardır. Bunlara bazı öneriler aşağıdaki gibidir:

  • Nane: Nane, midede safra salgılanmasını uyarır. Bu nedenle hazımsızlık için mükemmel bir çaredir. Çocuğunuz nane çayı içmek istemiyorsa, nane şekeri gibi başka alternatifler de vardır.
  • Zencefil: Zencefil, anti-inflamatuvar özellikleri sayesinde karındaki şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Bu çayı hazırlamak için zencefili rendeleyin ve küçük bir tencerede kaynatın. Biraz soğumasına izin verin, süzün ve ardından çocuğunuza bir bardak ılık çay olarak verin.
  • Papatya: Bu, iyi sindirimi desteklemek için mükemmel olan en popüler doğal yöntemlerden biridir. Anti-inflamatuar bir bitki olduğu düşünüldüğünde, papatya çocuğunuzun semptomlarını hızla giderir.

Tavuk suyu çorbası

Çocuk doktorlarının sıklıkla duyduğu bir başka soru da şudur: “Karnı ağrıyan çocuğuma ne yedirmeliyim?” Tavuk suyu çorbası, küçük çocuğunuzun hızla iyileşmesine yardımcı olacak mükemmel ve besleyici bir yemektir.

Tavuk suyu çorbasının faydaları çoktur. Çocuğa kaybettiği sıvıyı geri kazandırır ve mide kaslarının gevşemesine yardımcı olur. Ayrıca, besleyici özellikleri de çoktur.

Ilık bir duş

Bu seçenek çok basittir ancak oldukça etkili olabilir. Sıcak suyla alınan iyi bir duş, karın bölgesindeki gergin kasların gevşemesine yardımcı olduğu için rahatlama sağlar.

Dahası, küçük çocuğunuz su ile oynayarak ve eğlenerek bu acıyı unutabilir ve anın tadını çıkarabilir. Semptomlar yoğun veya uzun süreli değilse endişelenecek bir şey yoktur. Çocuğunuz yakında daha iyi hisseder.

Karın ağrısının nedenini anlamanıza ve ağrıyı hafifletmenize yardımcı olabilecek ipuçlarından bahsettiğimiz bu yazıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun. Herhangi bir düzelme görmezseniz, çocuğunuzu mutlaka bir doktora götürmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aparicio Rodrigo, M., & Tajada Alegre, P. (2007). Parasitosis intestinales. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(11)70035-X

  • Amorín, M., Schelotto, F., & Gadea, M. (2008). Gastroenteritis. INSTITUTO DE HIGIENE Universidad de La República – Facultad de Medicina Montevideo – Uruguay.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.