Difteri Nedir? Semptomları, Tedavisi ve Önlemleri

Difteri, tropikal bölgelerde daha yaygın olarak görülen oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalığın nasıl önleneceğini ve erken teşhis için hangi faktörlere dikkat etmeniz gerektiğini bu yazımızda öğrenin.
Difteri Nedir? Semptomları, Tedavisi ve Önlemleri

Son Güncelleme: 30 Temmuz, 2019

Difteri basili bakterisinin sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Oldukça bulaşıcı olabilse de, önleyici bir aşısı olduğundan gelişmiş ülkelerde pek fazla görülmez. Difteri, aşının olmadığı bölgelerde yayılma eğilimindedir.

Difterinin semptomları

Difteri enfeksiyonu kapan pek çok insanda şiddetli semptomlar görülmez. Bununla birlikte, bazı vakalarda difteri ölüme neden olabilir. Bu hastalık, kanda pek çok toksine neden olur ve bu şekilde de kalbe ve beyne ulaşarak diğer organlarda ciddi hasara sebep olur.

Difterinin yaygın semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Solunum yollarının tıkanması
  • Ateş
  • Titreme
  • Boğazda ağrı
  • Öksürük
  • Horlama
  • Nefes almada zorluk
  • Yutkunmada zorluk
  • Hırıltılı solunum
  • Yoğun, grimsi membranlar
  • Nasal salgıda artış

Difteri ile ilişkili komplikasyonlar

Bu hastalığın 2-5 günlük bir kuluçka süresi vardır ve genellikle kişinin hayati organlarını etkiler. Bu nedenle, semptomlar konusunda dikkatli olmak aşırı derecede önemlidir. Aşağıda, zamanında tedavi edilmeyen difterinin sebep olabileceği komplikasyonları öğrenebilirsiniz:

Sinir sistemi hasarı

Bir hastalık sinirleri etkilediğinde, yürümede, yutkunmada ve hatta konuşmada zorluk yaşamaya neden olabilen kas felci oluşabilir. En kötü vakalarda, tıbbi tedavi almayan difteri hastaları nefes almadan sorumlu organların felci yüzünden ölebilir.

aşı olmak

Kalp hasarı

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu hastalık kana karışan ve organları etkileyen toksinler üretir. Difteriden etkilenen organlardan bir tanesi de kalptir. Difteri, kalp kaslarında iltihaba sebep olabilir ve bu da kalp krizine yol açabilir. Yorgunluk ve sürekli çarpıntı, kalpte toksin olduğunun göstergeleridir.

“Bazı vakalarda difteri böbrekleri de etkileyebilir.”

Difterinin tedavisi

Bu hastalığın varlığından şüphelenir şüphelenmez doktora gitmek önemlidir. Tanı kesin olmasa da mutlaka doktora gitmelisiniz. Difteri tedavisi için hastane gereklidir.

Aynı zamanda, hastalığın bulaşıcı niteliği göz önünde bulundurulduğunda hastayı karantinaya almak gerekir. En hassas vakalarda, hasta yoğun bakımda tutulmalıdır. Difteri tedavisi aşağıdaki gibidir:

  • Antibiyotikler

Antibiyotikler, vücuttaki bakterilerin ortadan kaldırılmasına yarar. Böylece hastalığın vücudun diğer bölgelerine ve başkalarına yayılması önlenmiş olur. Bu hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılan antibiyotikler penisilin ve eritromisindir.

  • Antitoksin

Doktorlar, intravenöz veya intramüsküler antitoksin uygulayabilir. Bu şekilde, enfeksiyonun kanda diğer organlara ulaşımı engellenir. Antitoksinler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle doktorlar maddeyi uygulamadan önce bir alerji testi yapmalıdır.

Difteri nasıl önlenir?

Difteri-tetanoz-boğmaca aşısı bu hastalıklara karşı önlem olarak kullanılabilir. Organlara zarar vermeyen pasif bir toksin içeren bu aşı, difteri bakterisini nötrleyen antikorlar üretir.

Bu aşı, hastalığın ortaya çıkmasını etkili bir biçimde önler. Aşının işe yaraması için çocukların 5 doz alması gerekir. Bununla birlikte, yetişkinlerde ise doz sayısı 10 adettir.

Yüksek risk bölgesine seyahat eden yetişkinlerin ekstra doz alması gerekebilir. Bu, hastalığa sahip kişiyle temasta olanlar için de geçerlidir. Bu ekstra önlem, geçmiş 5 yıl içerisinde aşı olan kişilere uygulanmaz.

difteri hastalığı

Cilt difterisi

Bu hastalık ayrıca, kızarıklık, ağrı ve şişkinliğe sebep olarak cildi de etkileyebilir. Aynı zamanda, grimsi membranlarla kaplı ülser görünümüne de yol açabilir.

Tıpkı solunum yollarında olduğu gibi, cilt difterisi de tropikal bölgelerde daha sık görülür. Kalabalık bölgelerde yaşayan kişilere cilt difterisi bulaşma riski yüksektir.

Önleyici aşısı olduğu için, difteri düşük riskli bir hastalıktır. Tropikal bölgelerde daha yaygın olduğu ve kolayca yayıldığı için hastalık hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Önlenmesi ve erken teşhisi, komplikasyonlardan kaçınmada kilit rol oynar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bush, L. Difteria. Manual MSD (Versión para público general). [En línea].
  • Surkis, W; Santoro, J. Vacuna contra el tétanos- difteria. Manual MSD (Versión para público general). [En línea]
  • Difteria: preguntas y respuestas en línea. 2017. Organización Mundial de la Salud (OMS). [En línea].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.