Ergenlikte Diş Gıcırdatma: Semptomları, Sebepleri ve Tedavisi

Diş gıcırdatma, çocukluk ve ergenlikte ortaya çıkan bir bozukluktur. Bazı alışkanlıklar, bu bozukluktan muzdarip olma riskini azaltabilir. Ortaya çıktığı andan itibaren, uzman tarafından önerilen uygun tedavi ile diş gıcırdatmadan kurtulmak mümkündür.
Ergenlikte Diş Gıcırdatma:  Semptomları, Sebepleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 07 Ağustos, 2020

Ergenlikte diş gıcırdatma, en yaygın bozukluklardan bir tanesidir. Çocukların ve ergenlerin yaklaşık olarak %20-%30’unu etkiler ancak her yaşta ortaya çıkabilir.

Diş gıcırdatmasına ne sebep olur? Uzmanlar ve ebeveynler bu bozukluğun gelişme riskini uzun vadede azaltmak için neler yapmalıdır?

Ergenlikte diş gıcırdatma

Diş gıcırdatma, en yaygın diş sağlığı bozukluklarından bir tanesidir. Her yaşta ortaya çıkabilse de, çocuklukta ve ergenlikte daha sık görülür. Bu durumun sebepleri belirsizdir. Bununla birlikte, durumu ortadan kaldıracak veya kısmen giderecek tedaviler mevcuttur.

Diş gıcırdatma, genellikle uyku sırasında dişleri birbirine sürtme veya diş sıkma şeklinde bilinçsiz gelişen bir alışkanlıktır. Bu durumun sonucunda, kişi uyandığında yüz kaslarında ve hatta başında şiddetli bir ağrı gözlemler. Diş gıcırdatmanın en kötü sonuçlarından biri diş aşınmasıdır.

Şiddetli vakalarda dişler dökülebilir. Ayrıca, temporomandibular eklem disfonksiyonu gibi başka sağlık problemleri de tetiklenebilir.

Diş gıcırdatmasının semptomları

Kişinin diş gıcırdatmadan muzdarip olup olmadığına kadar vermede belirli semptomlar kilit rol oynar. Bunun en açık belirtileri ise kişinin uyurken diş gıcırdatması ve uyandığında ise yüz ve baş ağrısı yaşamasıdır.

diş muayenesi

Bir diş hekimi de, rutin bir muayene sırasında diş gıcırdatmasını tespit edebilir. Bu durumda, uzman dişte aşınma veya diş minesi çatlağı olup olmadığını gözlemleyecektir. Bu teşhis, en kısa zamanda doğru tedaviye başlamak için önemlidir.

Ergenlikte diş gıcırdatma: Ne yapılmalı?

Ergenlikteki diş gıcırdatma dikkatli şekilde takip edilmelidir. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, bu durum yetişkinlikte de bireyi etkileyebilir. Pek çok genci etkileyen bu durum çoğu zaman stresle ilişkilidir.

Problemin kaynağı belirlenirse, uzman en uygun tedaviyi önerebilir. İlk olarak, nörolojik bir sıkıntı olup olmadığına bakılmalıdır.

Ardından, stres veya durumun gelişimiyle ilişkili tırnak yeme ve sakız çiğneme alışkanlıkları gibi diğer tetikleyici faktörler olup olmadığı araştırılmalıdır.

Uzman tarafından verilen tedaviye ek olarak, gençler diş gıcırdatmasına sebep olan davranışları azaltmalı veya tamamen ortadan kaldırmalıdır.

“Diş gıcırdatma, genellikle uyku sırasında dişleri birbirine sürtme veya diş sıkma şeklinde bilinçsiz gelişen bir alışkanlıktır.”

Tedaviye ilişkin olarak, uzman gerekli gördüğü müddetçe ağrı kesici veya kas gevşetici verebilir. Gençler bu ilaçları sıkı bir gözetim altında kullanmalıdır. Öte yandan, uzman problemi hafifletmek için başka yöntemler de önerebilir. Örneğin, kas gerginliğini azaltmak için sıcak kompres uygulanabilir veya damaklık kullanılabilir.

Diş gıcırdatma ve stres

stres kaynaklı sorunlar

Gördüğünüz gibi, diş gıcırdatmanın sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, bu bozukluk ile anksiyete, stres ve uyku problemleri arasında yakın bir ilişki olduğu bilinir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.