Hamilelikte Klamidya: Bilmeniz Gereken Her Şey

Hamilelikte klamidya, pek çok insanın düşündüğünden daha sık görülen bir durumdur. Farkında bile olmadan klamidyadan muzdarip olabileceğiniz için, bu bakteriyel enfeksiyon hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir.
Hamilelikte Klamidya: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2020

Neredeyse hiçbir semptomu olmayan bir hastalık olduğu için, pek çok kadın hamilelikte klamidya yüzünden kötü etkilenebilir. Bu sebeple, erken teşhis önem taşır.

Klamidya teşhisi konulduğunda, kadın hemen tedavi görmelidir. Bu, gebelik sırasında olumsuz sonuçlar meydana gelmesini ve enfeksiyonun yeni doğan bebeğe geçmesini önler.

Klamidya nedir?

Klamidya, cinsel ilişki yoluyla bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Klamidya enfeksiyonlu kadınların %75’i doğrudan hiçbir semptom göstermez. Buna rağmen, enfeksiyon potansiyel olarak zararlıdır.

Uzmanlar, dünyada neredeyse üç milyon kişinin klamidya enfeksiyonlu olduğunu düşünmektedir. Bu, klamidyayı en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri haline getirir. 19-25 yaş arası kadınlar, hastalığa yakalanması en muhtemel grupta yer alır.

Klamidya hamileliği nasıl etkiler?

Klamidya enfeksiyonlu kadınlar, hamileyken amniyotik sıvı ve kesede enfeksiyon sorunu yaşayabilirler. Ayrıca, mukoza zarının erken ayrılması ve erken doğum riski de fazladır.

Klamidya bakterisi, fallop tüplerini iltihaplandıran pelvik bir hastalık olan salpenjite yol açabilir. Aynı zamanda, döl yatağı iç zarının şişmesi anlamına gelen endometriyoza da sebep olabilir.

Klamidya enfeksiyonlu kadınlar, HIV (insan bağışıklık eksikliği virüsü) gibi cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara da daha duyarlı hale gelir. Aynı zamanda, doğumdan sonra rahim enfeksiyonundan muzdarip olma riski de yüksektir.

Tedavi edilmediği takdirde bu bakteriyel enfeksiyonun sebep olabileceği bir diğer komplikasyon ise, sezaryen ameliyat sırasındaki yaranın enfeksiyon kapmasıdır. Tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonu, doğum sırasında bebeğe de enfeksiyon bulaştırma riskini artırır.

gebelikte enfeksiyon hastalıkları

Yeni doğan bebeklerde klamidya riski

Eğer klamidya doğumdan önce tedavi edilmezse, bebekler vajinal kanaldan geçerken enfekte olma riskiyle karşı karşıya kalırlar. Bu, vücut dokularının zarar görmesi gibi bebek için çeşitli hastalıklara sebep olur.

Enfeksiyon kapan bebekler, yenidoğan inklüzyon konjunktiviti olarak adlandırılan göz enfeksiyonundan muzdarip olurlar. Bu da son derece rahatsız edici olup tıbbi tedavi gerektirebilir.

Klamidyanın bir sonucu olarak meydana gelebilecek bir diğer enfeksiyon ise akciğer iltihabıdır. Bu, hemen tıbbi müdahele gerektiren çok tehlikeli ve ciddi bir komplikasyondur. Hastalık, doğumdan sonraki 4 hafta içerisinde görülebilir.

“Klamidya enfeksiyonlu kadınların %75’i doğrudan hiçbir semptom göstermez. Buna rağmen, enfeksiyon potansiyel olarak zararlıdır.”

Hamileyken klamidya enfeksiyonunuz olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Daha önce de söylediğimiz gibi, enfeksiyonlu kişilerin çok büyük bir kısmı herhangi bir semptom göstermez. Eğer bu enfeksiyona yakalanma riskiniz yüksekse veya klamidya enfeksiyonlu olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, doktora danışın.

Genellikle, semptomlar enfeksiyondan bir veya iki hafta sonra görülmeye başlar. Semptomlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • İdrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Rahim duvarında veya rahim boynunda şişme
  • Vajinal akıntıda artış
  • Bazı durumlarda kan kaybı, idrar yolunda akıntı ve leğen kemiğinde ağrı

Klamidya şüphesi taşıyan hamile kadınlar, ilk doktor muayenelerinde test talep etmelidir. Uzman, rahim duvarından örnek alarak veya idrar tahliliyle hastalığı analiz edebilir.

Eğer test pozitif çıkarsa, cinsel yolla bulaşan başka bir hastalık olup olmadığını tespit edebilmek için başka testler de yapılacaktır.

Hamile kadınlarda klamidya tedavisi

Hamilelikte klamidya tedavisi, antibiyotik kullanımını gerektirir. Doktorunuz, antibiyotiği yaranın bulunduğu yere ve hastanın durumuna göre seçecektir. Tedavide genellikle sadece antibiyotik kullanılır ve antibiyotik yeterli olur. Kadının partneri de aynı zamanda tedavi görmelidir.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için, tedaviden sonraki 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir. Tedavi tamamlandıktan 3-4 hafta sonra, doktorlar tekrar test yapılmasını önerir.

doktor kontrolü

Klamidya için doğal tedavi

Klamidya için bitkisel tedavilere yönelmek iyi bir seçenektir. Aşağıda en sık kullanılan doğal tedavileri bulabilirsiniz.

Arı reçinesi

Arı reçinesi, bal arılarının ürettiği bir karışımdır ve mevcut olan en etkili doğal antibiyotiklerden bir tanesidir. Virüs, mantar ve bakteriden kaynaklanan enfeksiyonları etkili bir şekilde tedavi eder.

Ayrıca, ağrıyı hafifletme ve bu hastalığın sebep olduğu şişme hissini azaltma kapasitesi vardır. Arı reçinesini günde 3-5 defa, 5 damla kullanabilirsiniz. Suda seyrelterek etkilenmiş bölgeye uygulamanız da mümkündür.

Çay ağacı esansiyel yağı

Çay ağacı yağının güçlü antifungal ve antibakteriyel özellikleri vardır. Kötü kokuları emer ve hücrelerin yenilenmesini ve şişkinliğin azalmasını sağlar. Yağ topikal olarak uygulanabilir ve oral tedavi için güveyotu yağıyla karıştırılabilir.

Sonuç olarak, eğer hamileyken klamidyadan muzdarip olursanız, en kısa zamanda tedaviye başlayın. Böylece, sorunsuz bir doğum riskini azaltır ve bebeğiniz için komplikasyonlardan kaçınmış olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.