Kusma Ve Balgam: Nedenleri, Önlenmesi Ve Tedavisi

Kusmanın ve balgamın nedenleri ve semptomları nelerdir? Vakaya göre değişir. Endişeleniyorsanız en iyisi doktorunuza danışmanızdır. 
Kusma Ve Balgam: Nedenleri, Önlenmesi Ve Tedavisi

Son Güncelleme: 26 Temmuz, 2020

Kusma ve balgam farklı nedenlerle ortaya çıkabilir ve farklı anlamları olabilir. Bebeklerde ve çocuklarda bu belirtilere yol açabilecek birkaç olası tetikleyici vardır.

Çocukların yaşına bağlı olarak, her aile onları tedavi etmek için farklı yollar deneyecektir. Bu durum bazen kısa sürer. Ancak bazen çocuk doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Ayrıca bebekler düzenli olarak tükürürler. Bu spontane ve tamamen normal bir durumdur. Tükürdüklerinde ağızlarından az miktarda süt çıkar.

Ancak kusma, çaba gerektirir ve midenin içindekilerin aniden geri gelmesine yol açar. Beynin, vücutta bir enfeksiyon ya da zehir olduğunda aktif hale gelen belli bir bölgesi vardır.

Farklı kusma ve balgam türleri nasıl fark edilir?

Doğru tedavi edebilmek için kusma ve balgamın farklı türlerini tanımlayabilmek önemlidir. İki farklı türü vardır:

  • Organik kusma:  Bu, hastalık veya fiziksel bir durum olarak ortaya çıktığı durumlar için geçerlidir. Genellikle başka belirtiler de bu duruma eşlik eder. Örneğin aynı zamanda ishal, mide rahatsızlığı ya da ateş olabilir. Bu belirtileri görürseniz olabildiğince kısa sürede doktora gidin. Çocuğunuz başka belirtiler olmadan sadece bir kez kusuyorsa onu gözlemleyin.

Çocuk doktorunun neler olduğunu bilmesi her zaman daha iyidir. Böylece durumu, daha sonra bu bilgilere ihtiyacı olması ihtimalini göz önünde bulundurarak çocuğunuzun tıbbi geçmişine ekleyebilir.

  • Fonksiyonel kusma: Bu, genellikle bir yaşından küçük bebeklerde olur. Doğal bir şekilde nedensiz veya hastalık belirtileri olmadan gerçekleşir. Fonksiyonel kusma bebeğin doğduğu ilk birkaç ayda birkaç kez oluşabilir. Doktor bebeğinizin kilo, büyüme ve genel koşullarını takip ediyor olacaktır.
tükürük bez bebek

Bebeklerde kusma ve balgamın olası nedenleri ve tedavisi

Bebeklerde, aşırı yemek veya süt hızla onların kusmasına neden olabilir. Bir yaşından küçük bebekler için, ebeveynlerin endişesi bebeklerinin boğulmasıdır.

Anneler ne zaman bebeklerini emzirse, kusmayı önlemenin tek yolu emzirdikten sonra bebeğin oturur pozisyona gelmesini sağlamaktır. Böylece sütü düzgün bir şekilde sindirebilirler.

Öte yandan gastroenterit genellikle bir rotavirüs nedeniyle ortaya çıktığı için kusma ve balgama en sık yol açan şeylerden biridir. İshal, yüksek ateş ve sinirlilik belirtilerinden bazılarıdır.

Çocuğunuz gastroenterit nedeniyle kusuyorsa ona sıvı verirken dikkatli olun. Yeterince sıvı almak önemli olsa da çok fazla su içmek sadece daha fazla kusmaya ve balgama neden olacaktır. Ayrıca çocuğunuzun içebileceği en iyi sıvı, sudur.

Çocuğunuzun rehidrasyonu için hiçbir zaman spor içeceği kullanmayı denemeyin çünkü içlerinde çok fazla sodyum vardır. Rehidrasyon için eczanelerde satılan içeceklere gelince yalnızca doktorunuz önerirse ve reçeteye yazarsa çocuğunuza vermenizi öneririz.

Yiyecekler söz konusu ise, gastroenterit olan çocuklar nadiren aç hissederler. Bu nedenle onların az az çeşitli yiyecekler tüketmeleri daha iyi olur.

Ancak çocukları hiçbir koşulda yemek yemeye zorlamamalısınız. Öğünler arasında çocuğunuzun sindirim sisteminin çalışmak için zamana ihtiyacı olacaktır.

“Gastroenterit çocuklarda kusma ve balgamın yaygın sebeplerinden biridir.”

Karın ağrısının nedenleri

Midesi bozuk çocuklar ne yiyebilir? En iyi fikir onları sağlıklı ve yumuşak bir diyet ile beslemektir. Ayrıca ishal ve kusma nedeniyle kaybettikleri besinleri geri kazanmaları önemlidir.

Bebeklerde kusma ve balgamın diğer nedenleri öksürük ve burun akıntısıdır. Solunum yolları kapalı olduğu için çocukların midesi bulanabilir ve hatta kusabilirler.

Genellikle öksürük ve mukoza kaynaklı mide ağrısı daha çok sabahları olur. Bunun nedeni geceleri mukozanın birikmesidir. Her ne olursa olsun çocuğunuzdaki semptomlara neyin yol açtığını bulmak önemlidir.

Son olarak mukozanın türü ne olursa olsun, bebeklerin ve çocukların susuz kalmamasının her zaman önemli olduğunu unutmayın. Ancak çocuğunuz sürekli istem dışı öğürüyorsa, ağız kuruluğu varsa, çok az idrar yapıyorsa ya da ağladığında gözyaşı akmıyorsa susuz kalmış olabilir.

öksüren bebek

Kusma ve balgamı önlemek mümkün müdür?

Kusma ve balgam genellikle çocuklarda gastroenterit, mukoza, öksürük, ateş, v.b. gibi diğer bazı durumların semptomlarıdır.

Peki, kusma ve balgamı önlemek için ne yapabilirsiniz? Genellikle başka bir şeyin belirtileri oldukları için onları önlemek zordur. Bu yüzden en iyi tedavi için doktorunuza danışmanız önemlidir.

Ayrıca bazen çocuklar istedikleri bir şeyi alabilmek ya da dikkatinizi çekmek için kusma alışkanlığı edinebilirler. Buna dikkat edin. Böyle olduğunda çözüm, durumu göz ardı etmek değildir. Üzülmelerine neyin sebep olduğunu öğrenin ve sorunu çözmeye çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Santillanes G, Rose E. Evaluation and Management of Dehydration in Children. Emerg Med Clin North Am. 2018 May;36(2):259-273.
  • Lacy BE, Parkman HP, Camilleri M. Chronic nausea and vomiting: evaluation and treatment. Am J Gastroenterol. 2018 May;113(5):647-659.
  • Tamayo L, et al. Rotavirus. Disponible en: http://www.scielo.org.bo/pdf/chc/v52n1/v52n1a17.pdf.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.