Aile İçinde Kullandığımız Dil Neden Önemlidir?

Bugün aile içinde kullandığımız dil hakkında dikkatli olmanın önemi ve bunun ilişkilerimize etkisinden bahsedeceğiz. Ayrıca, size uygulayabileceğiniz birkaç öneride bulunacağız.
Aile İçinde Kullandığımız Dil Neden Önemlidir?

Son Güncelleme: 28 Ekim, 2019

Aile içinde kullandığımız dil çok önemlidir. Çocuklarımızla ve diğer aile üyelerimizle iletişim kurma şeklimiz ev ortamımızı büyük ölçüde etkiler.
Bu dilin tüm aile üyelerinin günlük hayatındaki önemi çok fazladır. Ayrıca, hem bugünkü ilişkilerimizi hem de gelecekte kuracağımız ilişkileri belirlemede de önem taşır.

Aile içinde kullandığımız dil neden bu kadar önemlidir?

Ebeveynlerin çocuklarına “aptal”, “sulugöz”, “sakar” gibi sözler söylemesi kötü davranış örnekleridir. Bir çocuk hata yapsa bile bu şekilde sözler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Ayrıca, bunların çocuğa hiçbir faydası olmadığı gibi sadece zararı vardır. Eşinizi çocuklarınızın önünde sürekli olarak eleştirmeniz de aileniz için çok sağlıksız bir davranıştır. Bu herkesi güldürüyor olsa bile yapılmamalıdır.

“Aptal”, “salak”, gerizekalı”, “tembel” gibi olumsuz kelimeler kullandığımızda kişilerarası ilişkiler gerilir. Bu, tonunuz ya da niyetinizden bağımsız olarak geçerlidir. Bunlar önemsiz şeyler gibi görünse de tüm ailenin duygusal sağlığı üzerinde büyük rol oynar.

“Genellikle aile içinde kullandığımız dil saygı ya da sevgi dolu olmaktan uzaktır”

Aile içinde kaliteli bir dil kullanmak

Siz de bir dakika durup bunun üzerine düşünün. Çocuğunuzla her konuştuğunuzda onu eleştirmek zorunda mısınız? Ona isim takmanın ya da onu aşağılamanın ne faydası olabilir ki? Böyle yaparak sadece ona zarar verirsiniz ve onu utandırırsınız. Aşağılamak, kimseyi eğitmek için doğru bir yöntem değildir.

kahve içen anne kız

Sözlü şiddet, kimsenin hayatında olumlu bir etki yaratmaz. Aksine, sadece korkuya sebep olur, sevdiklerimizi güvensizliğe iter ve ilişkilerimizde mesafe açılmasına sebep olur. Bu durum, başlarda çok belirgin olmasa da mutlaka gerçekleşir.

Aile içinde kullandığınız dil jestler de dahil olmak üzere hiçbir şekilde aşağılama içermemelidir. Sözleriniz ve davranışlarınız sevgiye dayalı ve aynı zamanda birbirinizi geliştirmeye ve potansiyelinizin tamamını kullanmaya yardım edecek şekilde olmalıdır.

Kimse her şeyi bilerek dünyaya gelmez ve hepimizin sevgiye ihtiyacı vardır. Bu özellikle de bizim için zor olan bir konuda rehberliğe ya da düzeltmeye ihtiyacımız olduğunda geçerlidir.

“Aile içinde kullandığımız dile çok özen göstermeliyiz. Bunun ilişkilerimiz üzerinde çok büyük etkisi vardır ve geleceğimizin nasıl olacağını belirler.”

İğneleme ve “seni küçük şeytan” ya da “çakal” gibi farklı anlama gelebilecek sözler olumsuz imalarda bulunur. Bu sözler yüzünden çocukların bilinçaltında karışık mesajlar oluşabilir. Ebeveynlerin çocuklarını eleştirmesi gerekiyorsa bile bunu sevecen bir şekilde yapması gerekir.

Aşağılayıcı dil zarar vermekten başka bir şey yapmaz

Küçümseyici sözlerin hayatınızın normal bir parçası olmasına ya da çocuklarınızı yetiştirme yöntemi haline dönüşmesine asla izin vermemelisiniz.

Tabi ki, hiç kimse mükemmel değildir ve bazı durumlarda herkes duygularını yönetmekte güçlük çekebilir. Bununla beraber, her insan gelişime açıktır. Başka bir deyişle, hepimiz çevremizdekilerin iyiliği için değişebilir ve gelişebiliriz.

Aşağılayıcı ve küçültücü dil kullanmak, hoş olmayan durumları daha da kötü hale getirebilir. Bu yolu tercih etmek, yardım etmekten ziyade zarar verir. Hakaret, önyargı, ayrımcılık, rekabet, çatışma ve genel olarak yıpranmaya yol açar.

Eğer çocuklar, bu tip bir dili örnek alırsa onlar da çevreleriyle sorun yaşarlar. Çocukların çevreleriyle uygun olmayan bir şekilde etkileşime geçmeleri, arkadaş edinmelerini ve diğer insanlarla anlaşmalarını zorlaştırır.

Bu gibi bir durumu en kısa sürede düzeltmek ve iyi bir örnek olmak çok önemlidir. Eğer çocuğunuzun önünde kötü bir söz kullandıysanız onu kötü bir söz kullandığı için cezalandırmanızın bir anlamı yoktur. Öncelikle kendi davranışlarınıza özen göstermeniz gerekir.

Aile içinde iyi bir dil kullanmak için tavsiyeler

Öncelikle, aile içinde yanlış bir dil kullanmaktan her zaman kaçınmalısınız. Hakaret, tehdit ve herhangi bir sözlü şiddet ya da yanlış davranıştan kaçının. Bununla beraber, eğer yanlış bir dil kullanımı gerçekleştiyse bile hala ümit vardır.

Aşağıdaki stratejileri takip edin ve bunu zaman içinde sürdürmeye devam edin. Tabi ki, eğer zorlanıyorsanız ya da sonuç alamıyorsanız, bir psikoloğa ya da danışmana gitmenizi öneririz.

Uzmanlar, sizi bu süreçle ilgili daha iyi yönlendirecek ve gereken araçları size sağlayacaktır. Onların yardımıyla siz de hedefinize ulaşabilirsiniz.

çocuğuyla konuşan anne

Aile içinde düzgün bir dil kullanmak için aşağıdaki adımları izlemeniz çok önemlidir:

  • Küçümseyici tüm kelimeleri unutun. Bu, eşiniz, çocuklarınız ve etrafınızdaki herkes için geçerlidir. Olumsuz bir söz söyleme dürtüsü hissettiğinizde hemen kendinizi durdurun. Sarf ettiğiniz sözlerin aileniz üzerinde oluşturabileceği etkileri düşünün.
  • Konuşmadan önce mutlaka derin bir nefes alın. Bu size klişe gibi görünebilir fakat eğer günlük ilişkilerinizde bunu kullanmayı öğrenirseniz bu çok güçlü bir yöntemdir.
  • Olumsuz ifadelerinizi sevgi dolu sözcükler ile yer değiştirmeye çalışın. Aşırı duygusal olmanıza gerek yok, fakat duygularınızı olumlu hislerle birlikte ifade edebilmeniz çok önemlidir. Bu hem sizin hem de ailenizin geri kalanı için çok faydalı olacaktır.
  • Eğer aile içinde olumsuz ya da acımasız bir dil kullanırsanız, çocuklarınızın da sizinle ilgili olumsuz bir bakış açısı olacaktır. Bu, bir şekilde siz ve sevdikleriniz arasındaki mesafenin açılmasına sebep olacaktır.
  • Kendi hatalarınızın ve zayıflıklarınızın farkına varmaya çalışın. Eylemlerinizin sorumluluğunu alın ve özür dileyin. Evinizde sağlıklı bir ortam oluşturmak için bunları sıklıkla yapmaya özen gösterin. Sizin bu şekilde örnek olmanız, eşiniz ve çocuklarınızı da olumlu etkileyecektir.

Evde olumlu bir dil kullanmanın çok önemli olduğunu unutmayın. Hem kişilerarası ilişkiler açısından çevrenize iyi bir örnek olacak hem de ailenizin iyiliğine katkıda bulunmuş olacaksınız.

Çocuklarınızın erken yaştan itibaren mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için bu tavsiyelere uymaya özen gösterin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bojorge-Martínez, A. E. (2016). Los patrones de comunicación familiar y su impacto en la promoción de la dieta correcta y la activación física en la adolescencia. Tesis de Maestría, Maestría en Comunicación de la Ciencia y la Cultura. Tlaquepaque, Jalisco: ITESO.
  • Koerner, A., & Fitzpatrick, M.A. (2002). Toward a Theory of Family Communication. Communication Theory, 12, 70 – 91.
  • Tapia, M. (2008). La Comunicación Familiar: Definición, Teorías y Esquemas. Facultad de Filosofía y Letras. Universidad de Navarra. Pamplona: España
  • Suarez, O., & Moreno, J. (2002). La familia como eje fundamental en la formación de valores en el niño. Carabobo: Universidad de Carabobo.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.