Otizm ve Bağırsak Florası

Otizm Spektrum Bozukluğu olan insanların bağırsak floraları  genellikle diğer insanlarınkinden farklıdır. Yakın dönemde yapılan araştırmalar sindirim sistemiyle ilgili sorunları çözerek Otizm Spektrum Bozukluğunun semptomlarını azaltabileceğimizi gösteriyor.
Otizm ve Bağırsak Florası

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2020

Otizm Spektrum Bozukluğu olan insanların bağırsak floraları genellikle diğer insanlarınkinden farklıdır. Yakın dönemde yapılan araştırmalar sindirim sistemi ile ilgili sorunları çözerek Otizm Spektrum Bozukluğunun semptomlarını azaltabileceğimizi göstermektedir. Bu yüzden bugünkü yazımızda otizm ve bağırsak florası arasındaki ilişkiye bakacağız.

Bütün memeliler çok yakın bir tarihe kadar varlığı bilim tarafından görmezden gelinen bir organa sahiptir: Bağırsak florası.  Bu organ inanılmaz bir çeşitliliğe sahip mikroorganizmalara ev sahipliği yapar. Yapılan araştırmalar sayesinde sağlığımızın bu organın düzgün çalışmasına bağlı olduğundan eminiz. Bununla birlikte, konu bu mikroplar topluluğunun bize nasıl faydaları olduğunu anlamaya geldiğinde pek çoğumuz yüzeysel bilgilere sahibizdir. Okumaya devam edin ve bu konuda bilgi sahibi olun!

Bağırsak florası nasıl çalışır?

Hepimiz vücudumuzda mikroorganizmaların yaşadığını biliyoruz. Bununla birlikte, bu mikroorganizmaların gerçek sayısının büyüklüğünden haberdar olmayabilirsiniz. En kalabalık ve en çeşitli topluluğun bağırsaklarınızda bulunduğunu anlamak çok da zor değildir. Bununla birlikte, dışkılarınızın yarısından fazlasından floranızın sorumlu olduğunu düşünmek biraz farklı bir his. Sizce de öyle değil mi?

Yediklerinizin sindirim sürecinin tamamlanmasında çok fazla mikrop rol alır. Burası oldukça açıktır ama bundan fazlası da var. Mikroplarınız bağışıklık sisteminizin gelişmesinde ve çalışmasını devam ettirmesinde kilit rol oynarlar. Dahası, mikroplar metabolizmanızı düzenlemekten de sorumludur.

otizm ve bağırsak florası

Bu mikropların beyinle ne ilgisi var?

Bu sorunun oldukça uzun bir cevabı var. Günümüzde bilim, bağırsak florasıyla beyin arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermiş bulunmaktadır. Dahası, bu ilişkinin iki yönlü bir ilişki olduğunu da biliyoruz. Bu, stresin bağırsak floramıza zarar verdiği ve aynı zamanda bağırsak floramızın davranışlarımızı etkilediği anlamına gelmektedir.

Mikropsuz ortamda yetiştirilen fareler üzerinde yapılan deneylere dayanan pek çok araştırmanın amacı, bildiğimiz anlamda mikrobiyota (flora) olmadığında neler olduğunu göstermekti. Bu araştırmalar sonucunda artık biliyoruz ki bağırsak florasının davranış, beyindeki gen ifadesi ve sinir sisteminin gelişimi üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır.

Farklı antimikrobik unsurlar ve bu unsurların dışkı nakli yoluyla nakledildiği insanlar incelenerek yapılan araştırmalar bağırsak florasındaki değişimlerin davranışlarımızı etkilediğini gösteriyor. Dahası, bu araştırmalar bağırsak florasını değiştirerek kaygıyı azaltabileceğimizi ortaya koyuyor.

Günümüzde araştırmacılar moleküller seviyesinde ne olup bittiğiyle ilgili bilgi edinebilecek kadar ileri bir seviyeye gelmiştir. Bu sayede artık mikrobiyotik ekosistemimizdeki değişimlerin nörotransmitterlerde ve bunların reseptörlerinde belli başlı değişikliklere yol açtığını bilebiliyoruz. Seratonin seviyesi de bu değişimlerden etkilenmektedir.

Otizm ve Bağırsak florası

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) nörolojik gelişimde meydana gelen bir bozukluk türüdür. Bu bozukluğu tanımlayan iki ana sorun vardır: iletişim bozukluğu ve sosyal etkileşime girmekte güçlük. Otizm Spektrum Bozukluğu olanlar; ilgileri, davranışları ya da yaptıkları etkinliklerle ilgili sınırlı ve kendini tekrarlayan belli kalıplarla hareket ederler. Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), dünya çapında her 1000 kişiden 2 ila 20 kişide görülür.

anne ve kız çocuğu

Günümüzde otizmin belirtilerini ortadan kaldıran genel kabul görmüş bir tedavi bulunmuyor. Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip insanların genellikle sindirim sistemleriyle, doğal olarak da bağırsak floralarıyla ilgili sorunları vardır. Bu bilgiyle paralel olarak, pek çok araştırma Otizm Spektrum Bozukluğu olan insanların bağışıklık sistemlerinde ve nöroinflamasyon mekanizmalarında bir bozukluk olduğuna işaret ediyor.

Otizmli çoğu insanın karşılaştığı sindirim sorunları, bu hastalığın fizyolojik bir temeli olduğu fikrini destekliyor. Bu durum uzmanların, sindirim sistemiyle ilgili sorunları çözerek otizmin ana semptomlarının azaltılabileceğini düşünmelerini sağlıyor.

Son olarak, güncel bir araştırma Otizm Spektrum Bozukluğu bulunan çocuklar için oldukça uzun süreli faydaları olan bir yöntemden bahsediyor. Bu araştırma oldukça yenilikçi bir yöntem olan ve dışkısal flora nakli adı verilen dışkı naklini öneriyor.

Emzirme, bağırsak florası ve Otizm Spektrum Bozukluğu

Anne sütü bireylerin bağırsak florasını belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip insanlarda emzirmenin ve anne sütünün rolü, üzerine çalışmaya değer bir konu. 2019 yılında yapılan bir araştırma OSB ve emzirme süresi arasındaki ilişkiyi inceliyor. Konuyla ilgili başka araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulsa da, bu araştırmaya göre uzun süreli emzirme, Otizm Spektrum Bozukluğunu önleyebilen bir unsur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bray, N. (2019). The microbiota–gut–brain axis. Microbiota milestone. Nature Reviews Neuroscience. S22. https://www.nature.com/articles/d42859-019-00021-3
  • Akhondzadeh, S. (2019). Microbiota and Autism spectrum disorder. Avicenna journal of medical biotechnology, 11(2), 129.
  • Pulikkan J, Mazumder A, Grace T. (2019). Role of the gut microbiome in autism spectrum disorders. Adv Exp Med Biol. 1118:253-269. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30747427
  • Soke, G. N., Maenner, M., Windham, G., Moody, E., Kaczaniuk, J., DiGuiseppi, C., & Schieve, L. A. (2019). Association Between Breastfeeding Initiation and Duration and Autism Spectrum Disorder in Preschool Children Enrolled in the Study to Explore Early Development. Autism research: official journal of the International Society for Autism Research, 12(5), 816
  • Xu, M., Xu, X., Li, J., & Li, F. (2019). Association between gut microbiota and autism spectrum disorder: a systematic review and meta-analysis. Frontiers in psychiatry, 10, 473.
  • Soke, G. N., Maenner, M., Windham, G., Moody, E., Kaczaniuk, J., DiGuiseppi, C., & Schieve, L. A. (2019). Association Between Breastfeeding Initiation and Duration and Autism Spectrum Disorder in Preschool Children Enrolled in the Study to Explore Early Development. Autism research: official journal of the International Society for Autism Research, 12(5), 816.
  • Kang, D. W., Adams, J. B., Coleman, D. M., Pollard, E. L., Maldonado, J., McDonough-Means, S., … & Krajmalnik-Brown, R. (2019). Long-term benefit of Microbiota Transfer Therapy on autism symptoms and gut microbiota. Scientific reports, 9(1), 5821.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.