Ses Tellerinizde Nodül ya da Polip Olabilir mi?

Ses tellerinde nodül ya da polip olmasının sebebi, gırtlakta çeşitli nedenlerle ortaya çıkan yaralar olarak düşünülebilir. Bu tür yaralar boğaza zarar veren alışkanlıklardan kaynaklanabilir.
Ses Tellerinizde Nodül ya da Polip Olabilir mi?

Son Güncelleme: 04 Haziran, 2019

Ses tellerindeki nodül veya polipler, gırtlakta sık sık meydana gelen yaralar sonucunda oluşur. Ses tellerinin kenarlarında organik şekilde iyi huylu şişkinlikler olarak gelişirler. Yaraların çeşitli sebepleri olabilir. Çoğu durumda karakteristik özellikleri, tanısı ve tedavisi oldukça benzerdir.

Nodüller genelde ses tellerinin “yanlış kullanımı” sonucu oluşmaktadır. Şarkı söylerken ses tellerini geren insanların ses tellerinde polipler ve nodüller oluşabilir. Aynı durum, sınıfta sesini duyurabilmek için bağırmak zorunda kalan öğretmenlerin de başına gelmektedir.

Nodül veya polipler kimler için risk taşır?

İlk olarak; çağrı merkezi çalışanları, sanatçılar, aktörler, sözcüler ve öğretmenlerden tutun sokak satıcılarına kadar, mesleği gereği sesini kullanan bütün insanlar risk altındadır.

Hafif işitme kaybı olan insanlar bile yüksek sesle konuşmak zorunda kaldıkları için risk altındalar. Ses tellerini zorlayan herkes nodül ve polip geliştirebilir.

Her durumda, ses tellerindeki nodül ve polipler iyi huyludur. Genelde, konuşma sırasında ses tellerinin kenarlarında büyüyen iltihaplanma sonucu oluşur. Tahrişin sebep olduğu bu küçük yaralar, uygun görülen tedavi sonrasında kaybolurlar.

boğazında nodül olan kız

Ses tellerinde nodül ya da polip olduğunu gösteren belirtiler

En sık görülen belirti, ses kısıklığı ve konuşurken duyulabilecek bütün belirtilerdir. Ses kısık ve boğuk gelmektedir.

Ek olarak, nefes verirken uzun ya da orta uzunluktaki cümleleri imkansız kılan nefes yetmezliği de görülebilir. Bu tür durumlar kronik disfoniye yol açabilir.

İltihap öksürüğe, boğaz ağrısına, boyunda kas gerginliğine, rahatsızlığa ve hatta acıya sebep olabilir. İyi bir KBB uzmanı, durumun ciddiyetini teşhis edebilir ve sonrasında uygun tedaviyi uygular.

Nodülleri ve polipleri incelemek ve teşhis etmek

Genelde yoğun bir iş günü sonrasında sesinizin kısıldığını ama ilerleyen vakitlerde düzeldiğini görebilirsiniz. Peki, ses tellerinizde bir hasarın olduğunu anlayıp doktora ne zaman başvurmanız gerekir?

Gerçekte, ses kısıklığının dikkate alınması için iki ya da üç hafta boyunca devam etmesi gerekir.

Bir kontrol gerekirse, doktorunuz çeşitli işlemlerle ses kısıklığının seviyesini ya da disfoniyi değerlendirecektir. İlk aşama ses kalitenizi içeren bir analizdir. Bir konuşma terapisti kısıklığın türüne bağlı olarak tedavi gerekip gerekmediğini söyleyecektir.

İkinci aşama doğrudan gözlem ya da laringoskoptur. Bu işlem için doktorunuz bir ayna veya laringoskop kullanacaktır. Doktorunuz ayrıca biyopsi gerektiren belirtiler de fark edebilir.

Gerekli görüldüğü zaman biyopsi uygulanacak ve olası karsinomları ortadan kaldıracaktır. Bu tür durumlardaki çalışmaya mikrolaringoskopi denir.

limon tutan hasta çocuk

Nodül ve polipler için uygulanan tedaviler

Bu tür yaralanmaların son çaresi cerrahi müdahalelerdir. Ancak, boğazdaki nodüller çok büyükse ve uzun zamandır varsa, bu durumda ameliyat ile alınması gerekebilir.

Genelde daha çok ses tellerindeki nodül ve poliplerin ana sebebi anlaşılmaya çalışılır. Bunun bir glandüler sorunu (hipertiroidizm) mu gastrik sorunu (reflü) mu yoksa alerjik mi olduğu fark etmez, bir KBB uzmanı sizi uygun uzmana yönlendirecektir.

Ses tellerindeki nodüllerin ve poliplerin rahatlatan, önleyen ve tedavi eden en etkili tedavi, ses eğitimidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.