Dans Etmenin Çocuklara Faydası

Dans Etmenin Çocuklara Faydası

Son Güncelleme: 26 Şubat, 2019

Dans etmenin, hem çocuklara hem de yetişkinlere birçok faydası vardır. Fiziksel faydalarının yanı sıra, birçok psikolojik faydası da bulunur. Çünkü dans etmek yalnızca fiziksel bir aktivite değil, aynı zamanda eğlenceli ve sosyal bir eylemdir.

Çoğu çocuk dans etmeyi sever. Bebekler genelikle ilk birkaç notayı duyar duymaz dans etmeye başlar. Gelişim aşamasında ortaya çıkan pek çok şey gibi, dans etmek de hem fiziksel hem de psikolojik olarak çocuklar için faydalı bir aktivitedir. Ufaklıklar yürümeye başlamadan önce bile dansa teşvik edilebilir.

Dans etmenin çocuklara sağladığı faydalar

Çocuğunuzu genç yaştan itibaren dans etmeye teşvik edebilirsiniz. Müzik tarzı önemli değildir, önemli olan farklı ritimler duymalarıdır.

Dansı teşvik etmeye, bebeğiniz kollarınızda veya taşıyıcıdayken bile başlayabilirsiniz. Bu şekilde, bebek müziğin ritmine eşlik ederken dans etmenin tadını çıkaracaktır.

“Bebeğinizle birlikte dans etmek onunla kurduğunuz ilişkiyi geliştirir. Aynı zamanda samimi ve eğlenceli anlar yaşamanızı da sağlar. ”

Çocuklarınız büyüdükçe, ellerinizle onlara rehberlik ederek veya taklit edebilecekleri basit ayak hareketleri göstererek onlarla dans edebilirsiniz. Bu, ritme alışmalarına ve müzik kulağı kazanmalarına yardımcı olacaktır. Dansın; koordinasyon, denge ve gücü artırıcı etkisi vardır.

bale yapan kızlar

Dans pratiği

Çocuklar büyümeye başladığında, dans etmekten daha çok zevk alır. Dans derken yalnızca baleden bahsetmiyoruz. Aynı zamanda, günümüzde yaygınlaşmaya başlayan diğer dans stillerini de kastediyoruz.

Günümüzde, dans disiplinlerini eğlenceyle birleştiren modern dans türleri vardır.

“Modern dans, çocukların yapmaktan zevk aldığı çeşitli hareketler ve enerjik ritimler içerir.”

Zumba ve break dans da dahil olmak üzere farklı ritimlere kulak verip egzersiz yapmak, son birkaç yılda popülerlik kazandı. Bu yeni dans stillerinin, çocuğunuzun bedeni ve zihni üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

Dansın faydaları

  1. Fiziksel egzersiz. Dans, vücuttaki hemen hemen tüm kasların kullanılmasını gerektiren tam bir egzersizdir. Bu nedenle, çocukların fiziksel gelişimlerine ve çeviklik kazanmalarına katkıda bulunur.
  2. Psiko-motor gelişim. Müziğin ritmine ayak uydurmak, göründüğü kadar basit değildir. Hatta çocuk önceden hazırlanmış bir koreografiyi uygulamaya çalışıyorsa, bu çok daha zordur. Dans pratiği; psiko-motor gelişim, koordinasyon, denge ve ritim algılarını geliştirmeye yardımcı olur.
  3. Eğlence. Çocukların çoğu dans etmekten hoşlanır. Tanıdık bir şarkıya eşlik etmeyi ise daha çok severler. Modern dans, tadını çıkarabilecekleri çeşitli enerjik hareketler içerir.
  4. Yaratıcılık. Çocuklar yaratıcılıklarını dansla ifade edebilirler. Ayrıca dans etmek, müzik kulaklarını geliştirir ve hafızalarının gelişimine de katkıda bulunur.
  5. Takım çalışması. Hem klasik hem de modern dansta, çiftler ya da gruplar halinde dans edilebilen örnekler vardır. Bu, çocuğunuzun bir ekibin parçası olmayı öğrenmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sosyal becerilerini de geliştirmeye yardımcı olur.
  6. Özgüven. Dans, stres ve endişe semptomlarını azaltabilir. Ayrıca çocuğunuzun kendine daha çok güvenmesini sağlar, bu da özgüvenini arttırır. Dans, utangaçlık gibi kısıtlayıcı faktörlerin üstesinden gelmelerine yardımcı olur.
dans eden çocuklar

Çocuğunuz için en iyi dans türü hangisidir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, tüm dans türleri sayısız fayda sağlar. En çok bilinen dans stillerinden biri baledir. Bale, çocuğunuzun sorumluluk ve disiplin gibi değerleri özümsemesine yardımcı olabilir. Eğlenceli ve enerji dolu yeni modern dans türleri de vardır.

İdeali, bu seçimi çocuğunuza bırakmaktır. Kendi müzikal tercihlerine göre, yapacağı dansı seçmesine izin verilmelidir.

Ebeveynler olarak çocuklarımızın kararlarını desteklememiz ve onları gerçekleştirmeleri için teşvik etmemiz çok önemlidir. Ayrıca yeni aktiviteler denemeleri için onlara ilham vermeliyiz.

Yeni hobiler, arkadaşlar ve deneyimler edinirken onlara eşlik eden kişiler olmalıyız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Andreu, R. C., Torres, L. H., & Quiles, O. L. (2011). Las motivaciones de los niños para aprender música en la Escuela de Música y Danza de Melilla. Dedica. Revista de Educação e Humanidades, (1), 293-318. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3625408
  • Hallam, S. (2010). The power of music: Its impact on the intellectual, social and personal development of children and young people. International Journal of Music Education, 28, 3 (2010) 269-289.
  • Hargreaves, D. J. (1991). Infancia y educación artística. Madrid: Morata.
  • Moledo, C. P., & López, J. C. (2013). ¿ Podemos mejorar nuestra salud mental a través de la Danza?: una revisión sistemática. Retos. Nuevas tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación, (24), 194-197. https://www.redalyc.org/pdf/3457/345732290038.pdf
  • Padilla, C., & Zurdo, R. (2009). Desarrollo de la creatividad a través de la danza improvisación y la danza contacto. Valores y aplicaciones en Educación Primaria y Secundaria Expresión Corporal y educación. Sevilla: Wanceulen.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.