Hamileliğin 20. Haftası

Hamileliğin 20. Haftası

Son Güncelleme: 24 Mart, 2019

Bu yazımızda sizlere, hamileliğin 20. haftasında hem annenin hem de bebeğin vücudunda ne gibi değişiklikler olduğundan söz edeceğiz. Hamileliğin 20. haftası, gebeliğin tam ortasına denk gelir. Bu aşamada vücudun ana bölümleri oluşmuştur ve ultrasonda bebeğin cinsiyetini görmek de mümkündür.

Hamileliğin 20. haftasında bebek

Dokuz aylık gebelik süresi mucizevi bir süreçtir. Her hafta, hem anne hem de anne karnındaki bebek değişir. Bu yüzden, bu süreçte neler olduğunu detaylı bilmek çok önemlidir.

Hamileliğin 20. haftası, yolun yarısına gelmek demektir. Bu aşamada, bebeğin ölçüleri ve şekli tamamen ortaya çıkmıştır ve artık onun hareketlerini ve bazı tekmelerini hissetmeye başlarsınız.

Bebeğin ağırlığı ve boyu nasıl olur?

Bu aşamada, bebek 21 santimetre uzunluğundadır, bu da aşağı yukarı bir muz boyutuna denk gelmektedir. Ağırlığı da 250 ila 300 gram arasındadır. Bu andan hamileliğin sonlarına kadar boyu iki katına ağırlığı ise on katına kadar artacaktır.

Bebek neler hisseder ve nasıl gelişir

Annenin rahmi içinde bebek, sesler onu koruyan amniyotik sıvı tarafından bir miktar engelleniyor olsa da yine de duyma yetisine sahiptir. Bebek, annenin kalp atışı ve sesini duyduğu gibi kendi kalp atışını da duyar. Hatta annenin duygularını bile algılayabilir.

anne karnında bebek

Hamileliğin 20. haftası beyinde duyusal alanların gelişimi açısından da çok önemlidir: koku, tat, görüş ve duyma fonksiyonları olur. Bu yüzden bebekler artık ışığı algılar, yutkunur, tuvaletini yapar ve müziği anlayabilir.

Organlar ve bunların görünümleri

Bu duyulara ek olarak, bebeğin beyninde de artık 30 milyar nöron bulunmaktadır. Karın bölgesinde mide, karaciğer ve bağırsaklar oluşmuştur ve akciğer ve yemek borusu da gelişmektedir.

El ve ayak parmakları oluşmuştur ve çok esnektir. Dişlerin oluşumu da gözlemlenmektedir. Bebeğin başında saç ve ince kaşlar çıkmaya başlamıştır.

Hamileliğin 20. haftasında, bebeğin ölçüleri ve şekli tamamen ortaya çıkmıştır ve artık onun hareketlerini ve bazı tekmelerini hissetmeye başlarsınız.

Bebeğin hıçkırması normal midir?

Annenin zaman zaman ritmik vuruşlar hissetmesi çok normaldir. Bu durum bebeği, anne karnındayken hıçkırık tutmasından kaynaklanabilir. Bununla ilgili endişelenmenize gerek yoktur. Bu durum, bebekte henüz diyaframın gelişmiş olmamasından ve spazmlar yaşanmasından kaynaklanır.

Anneye neler olur?

Hamileliğin 20. haftası geldiğinde, ana rahmi normal boyunun üç katı boyutuna ulaşmıştır. Genellikle, üst kısmı göbek deliğiyle aynı seviyeye gelmiş olur. Karın genişler, büyür ve dışarıdan fark edilebilir bir hale gelir.

Anne vücudundaki belirtiler

  • Fazla halsizlik. Bu gayet normaldir, çünkü bu dönemde bebek ve rahim büyür ve yerçekimine karşı vücudu daha zor durumda bırakır. Ayrıca bu dönemde, daha uykulu hissetmeniz ve sık sık dinlenmeye ihtiyaç duymanız da olasıdır.
  • Hipertansiyon: Rahimden aorta giden düşük kan basıncı buna sebep olabilir.
  • Varisli damar oluşumu: Özellikle kadının buna yatkın bir vücudu varsa varisli damar oluşmasıyla karşılaşılabilir. Varisli damardan kaçınmak için özel çoraplar kullanabilir ve bacaklarınızı sık sık dinlendirebilirsiniz.
  • Vücuda normalden daha fazla kan pompalandığı için kalp atışı hızlanır.
  • Diş etlerinde şişme ve kanama oluşumu. Hormonal değişimler, diş etlerinin bakterilere karşı farklı tepki vermesine sebep olur.

Ultrason ve analiz

Hamileliğin 20. haftasında bebeğin biçimsel parametrelerini değerlendirmek adına detaylı bir ultrason uygulanır. Bu anatomik taramada doktor, (kalp, baş, böbrekler, omurga ve mide gibi) organların gelişimini kontrol eder. Buna ek olarak, doktor, plasenta ve   amniyotik sıvıya da bakar.

hamileliğin 20. haftası doktor kontrolü

Ultrasonda bebeğin cinsiyeti de görülebilir. Buna ek olarak, bu uygulama, bir kan testi ve anti toksoplazmoz antikorların varlığını da kontrol eden bir uygulama içerir.

Tavsiyeler

  • Üç saatten fazla ayakta kalmayın ve ihtiyaç duyduğunuz her an mutlaka dinlenin.
  • Demir içeren besinler tercih edin: Demir, bebeğin gelişimine katkıda bulunur ve ona yeterli olacak oksijen seviyesini sağlar.
  • Müzik dinleyin ve bebeğinize şarkı söyleyin. Müzik, anne ve çocuk arasında çok iyi bir iletişim aracı olabilir. İki taraf için de sağlıklı bir kaynaktır.
  • Diş etlerinde oluşabilecek bir rahatsızlığı önlemek için ağız temizliğinize özen gösterin.

Her şeyden önemlisi, sakin olun. Anksiyete ve sukünet, bebeklerin rahimde hissedebildiği duygulardır. Eğer anne gerginse bu gerginlik çocuğa da aktarılacaktır.

Kısacası, hamilelik dönemini rahat geçirmek ve bu dönemin tadını çıkarmak için hem bebeğinize hem de kendinize çok iyi bakmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Purizaca, Manuel. “Modificaciones fisiológicas en el embarazo.” Revista peruana de Ginecología y Obstetricia 56.1 (2010): 57-69.
  • Cáceres, Rocío, et al. “Efectos neurobiológicos del estrés prenatal sobre el nuevo ser.” Revista chilena de neuro-psiquiatría 55.2 (2017): 103-113.
  • Hernández, Ulises Reyes, et al. “Música de Mozart y su efecto antiestrés en la etapa prenatal.” Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora 23.2 (2006): 85-92.
  • Rana, Mandeep, et al. “Sueño en los niňos: fisiología y actualización de los últimos conocimientos.” MEDICINA (Buenos Aires) 79.Supl III (2019): 25-28.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.