Bebeğiniz Kendini Çizerse Ne Yapmalısınız?

Yeni doğan bebekler kendilerini çizmeye başladığında anneler endişelenebilir çünkü bu yaralar enfeksiyon kapabilir. Peki bununla ilgili ne yapabilirsiniz? Öğrenmek için okumaya devam edin.
Bebeğiniz Kendini Çizerse Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 26 Mart, 2021

Annelerin çocuk doktorlarına sorduğu en yaygın sorulardan biri, özellikle yüzdeki çiziklerle ilgilidir. Bu yazımızda, bebeğiniz kendini çizerse ne yapmanız gerektiğini anlatacağız.

Bebeğimin kendini çizmesi normal midir?

Endişelenmeyin, bunda yanlış bir şey yoktur. Bebeklerin, özellikle de yenidoğanların, aşırı derecede ince ve keskin tırnakları vardır. Bu yüzden uyurken kendilerini çizmeleri normaldir.

Ayrıca bebeklerin cildi çok hassastır ve bu yüzden çok kolay çizilir. Bebeklerine kısa süre önce kavuşan annelerin endişelerinden biri, bu çiziklerin zararlı sonuçları olabileceğidir. Daha doğrusu, anneler bunların yara izlerine dönüşeceğinden endişelenirler.

Derin görünse de ve iyileşmesi zaman alsa da, bu çiziklerin yüzeysel olduğundan ve iyileştikten sonra fark edilmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

Bebeğiniz kendini çizerse ne yapmalısınız?

Endişelenecek bir neden olmasa da, bebeğinizin uyurken yüzünü çizmesini önlemek isteyebilirsiniz. Bunun için bazı ebeveynler bebeklerine pamuklu eldiven giydirmeyi tercih eder. Diğer bir seçenek ise uzun kollu kıyafetler almaktır.

Ancak eldiven bebeği rahatsız edebilir ve uzun kollu kıyafetler de sadece kış mevsimi için idealdir. Sıcak havalarda eldiven ve uzun kollu kıyafetler bebekleri terletebilir ve mantara yol açabilir.

tırnak kesmek

İki aylıktan daha küçük bebekler için başka bir alternatif ise, uyurken onları bir battaniyeye sarmaktır. Ancak bu çok da rahat bir seçenek değildir ve bebeklerin sağlığı için tehlikeli olabilir.

Bir düşünün, özgürce hareket etmek istediğinizde kendinizi bir yere bağlı hissetmek veya eldiven giymek istemezsiniz. Bu nedenle, aynı şeyi bebeğinize en azından onu emzirirken ve elleri göğüslerinizle temas halindeyken yapmayın.

Bazı anneler, kendisini çizmemesi için bebeğinin tırnaklarını kesmeyi tercih eder. Bunu yapmaya karar verirseniz bir çocuk doktorundan tavsiye istemeniz çok önemlidir. Tırnaklarını yanlış kesmenin onları daha keskin hale getirebileceğini ve hatta enfeksiyona veya yaraya neden olabileceğini unutmayın.

Bazı mağazalarda bebeklerin tırnaklarını yuvarlak kesmek için özel makaslar satılmaktadır. Yine de, tırnak kesmenin doğru şeklini bilmelisiniz. Bebeğinizin tırnaklarını kesmekten korkuyorsanız, çiziklere neden olan keskin kenarları önlemek için her zaman bir tırnak törpüsü kullanabilirsiniz.

“Bebeklerin, özellikle de yeni doğanların, aşırı derecede ince ve keskin tırnakları vardır. Bu yüzden uyurken kendilerini çizmeleri normaldir.”

Çiziklerle oluşan yaralar nasıl tedavi edilir?

Bebeğiniz tırnaklarını kesmenize veya törpülemenize rağmen kendini çiziyorsa, önce ellerini ve yüzünü hafif kokusuz sabunla iyice yıkamalısınız.

Bu şekilde, tırnaklarda bulunan bir mikroorganizma nedeniyle çiziklerin enfekte olma riskini azaltırsınız. Ayrıca, çiziklerin daha hızlı iyileşmesi için bebeğinizin cildini nemlendirmelisiniz.

Bununla birlikte, ne kadar önlemeye çalışsanız da bebeğiniz bir şekilde kendini çizmeyi başaracaktır. Çizik herhangi bir nedenle enfekte olursa, mümkün olan en kısa sürede harekete geçmelisiniz.

İşte bu durumlar için bazı ipuçları:

1.Çiziği hafif bir sabun ve su ile yıkayın

Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassastır. Bu nedenle kokulu malzemeler sağlıkları için zararlı olabilir. Yarayı yıkamak ve dezenfekte etmek için yumuşak sabun ve ılık su kullanmak her zaman daha iyidir.

bebeklerin kendisini çizmesi

2. Kanamayı azaltın

Bazen çizikler o kadar derindir ki kanayabilir. Endişeye kapılmadan sadece çiziğin olduğu bölgeyi temizleyin ve kanamayı durdurmak için biraz gazlı bez kullanın. Ayrıca yüzün bazı bölgelerinin kanamaya daha yatkın olduğunu da bilmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.